Prognoza do kraja tjedna: U petak udari orkanske bure i tramontane preko 130km/h!


Već smo pisali o rekordno toploj 2011. u Splitu, ali i u velikom dijelu Hrvatske. U novu godinu ušli smo uz stabilno vrijeme, no stabilnom vremenu, barem privremeno, dolazi kraj.

U tjednu kada se još mnogi odmaraju mnogi se pitaju hoće li biti kiše, hoće li snijeg zabijeliti planine, ili će pak sunčano vrijeme omogućiti boravak na otvorenom. Do kraja tjedna bit će gotovo svega od navedenog!

utorak promjenjivo s izmjenama sunčanih i oblačnih razdoblja i većinom suho, malo kiše past će uglavnom na otvorenom moru i vanjskim otocima. Puhat će umjereno do pojačano jugo, slabit će prema kraju dana kada će na sjevernom Jadranu okrenuti na lebić. Jutro toplije. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 2 do 8°C, uz obalu i na otocima od 9 do 14°C. Najviše dnevne temperature od 12 do 17°C ponegdje na jugu Dalmacije. 

Kiša u srijedu navečer, u višem gorju snijeg


U srijedu Ä‡e biti promjenjivo oblačno s kraćim sunčanim razdobljima. Povremeno će padati kiše, češÄ‡a i obilnija navečer u Dalmaciji. Kasno navečer u najvišem gorju kiša će prijeći u snijeg. Veći dio dana puhat će slabo do umjereno jugo, na sjevernom Jadranu slab jugozapadnjak, a navečer će zapuhati umjerena do jaka bura koja će se u noći na četvrtak širiti na veći dio obale. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 1 do 7°C, uz obalu i na otocima od 9 do 14°C. Najviše dnevne temperature od 11 do 16°C.

četvrtak nestabilno. Izmjenjivat će se sunčana i oblačna razdoblja. Još u početku malo kiše moguće je na jugu Dalmacije. Tijekom dana većinom suho, no kiše će ponovno biti navečer, u višem gorju i snijega. Umjerena do jaka bura brzo će oslabiti i tijekom dana okrenuti na slabo do umjereno jugo. Jutro hladnije. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od -2 do 2°C, uz obalu i na otocima od 4 do 9°C. Najviše dnevne temperature od 8 do 13°C, ponegdje u zaobalju i malo niže.

Golema razlika u tlaku zraka


Petak i prvi dio subote obilježit će vrlo vjetrovito vrijeme. Moguće da nas čeka najjača bura i tramontana zadnjih mjeseci. Vjetrovito vrijeme bit će uvjetovano velikom razlikom u tlaku zraka izmeÄ‘u jake anticiklone na zapadu i duboke ciklone nad Albanijom i Grčkom koja će se premještati prema jugoistoku.

U petak još u početku na jugu Dalmacije može biti malo kiše, od jutra posvuda pretežno vedro. Zapuhat će bura i tramontana koji će sve više jačati prema večeri kada će vjetar ponegdje biti olujan, mogući su orkanski udari. Najjači vjetar navečer se očekuje na širem makarskom i dubrovačkom području gdje udari mogu prelaziti 130km/h! Najviše dnevne temperature većinom od 8 do 12°C, u zaobalju i malo niže.

Stabilan vikend


subotu pretežno sunčano i suho. Ujutro će puhati umjerena do jaka bura i tramontana, prema jugu Dalmacije s olujnim i orkanskim udarima, vjetar će sve više slabiti prema kraju dana kada će biti slab do umjeren. Jutro i večer malo hladniji, najviše dnevne temperature većinom od 7 do 12°C.

nedjelju djelomično sunčano s promjenjivom naoblakom, navečer je samo ponegdje moguće malo kiše. Ujutro slaba tramontana, danju će prolazno okrenuti na slabo jugo, navečer slaba do umjerena bura i levant. Jutro prohladno, najviše dnevne temperature od 8 do 13°C.


Recent Nautical News Entries

Uskoro počinje 22. Croatia Boat Show

Grad Split će od 22. do 26. travnja 2020. biti domaćin sajma koji okuplja najznačajnija imena hrvatske i svjetske nautičke elite.

February.24.2020

Pristajanje bez muke i stresa uz pomoć virtualnog odbojnika

Pristajanje u marinama gdje mjesta ima malo, a plovila puno, nije baš lagan zadatak čak i za iskusne nautičare u nekim situacijama

February.10.2020

29. zagrebački sajam nautike

Interes za izlaganje raste iz godine u godinu, a na sajmu će se predstaviti gotovo svi važniji domaći brodograditelji: Pičuljan, Grginić jahte

January.21.2020

Taiga na struju juri čak 104 km/h

Taiga na struju juri čak 104km/h.

December.16.2019