Split: Predstavljena hrvatska olimpijska jedriličarska reprezentacija


U utorak je u Splitu službeno javnosti predstavljena hrvatska olimpijska jedriličarska reprezentacija. S 12 sportaša u osam disciplina, od 16 mogućih u deset disciplina, jedrenje je najbrojniji individualni sport u hrvatskoj misiji za London 2012.

MeÄ‘u 57 zemalja koje su stekle pravo nastupa na OI u jedrenju Hrvatska je po broju natjecatelja na diobi osmog mjesta. Na Olimpijske igre dolazimo kao jedna od najmoćnijih reprezentacija svijeta, sa sportašima koji su u ovom olimpijskom ciklusu ostvarili povijesne uspjehe o kojima se samo sanjati moglo. Prva seniorska svjetska medalja u olimpijskim disciplinama, pa onda još pet takvih, zatim prvo odličje u ženskom jedrenju, 12 europskih medalja ukupno. Boje Hrvatske na OI 2012. u jedrenju će braniti Šime Fantela i Igor Marenić, Tonči Stipanović, Ivan Kljaković Gašpić, Tina Mihelić, Marin i Dan Lovrović, Pavle Kostov i Petar Cupać, Enia Ninčević i Romana Župan, Luka Mratović. Sve detalje o našim olimpijcima, biografije, rezultate, fotografije, osobni blog i ostalo možete naći na novom webu reprezentacije www.crosailingteam.hjs.hr . Sportaše će pratiti treneri Edo Fantela, Jozo Jakelić, Marin SirišÄević, Tonči Antunović, Robert Sandalić, Roberto Benamati, Karlo Krpeljević i Aleksandar Jocić. VoÄ‘a reprezentacije je Marko Mišura, liječnik Vladimir Ivančev, fizioterapeuti Dario Karamatić i Dean Mistura.

- Savez daje sve što je moguće da bi se ovi sjajni jedriličari mogli pripremati na najbolji mogući način. Ono što svi od nas očekuju su medalje, no bez Fortune, božice sreće, nema ni medalje. Nadam se da ćemo uz iskustvo, znanje i talent imati i sreće i da će hrvatsko jedrenje ove godine doći do svog prvog olimpijskog odličja, ali ne želim da sportaši budu pod tim pritiskom. Možete biti sjajni, a da medalja ipak izostane. Zato vas molim da svi držite palčeve i da ćemo napraviti i taj zadnji korak i popeti se na olimpijsko postolje – kazao je danas predsjednik HJS-a Marijan Hanžeković.

Današnji dan bio je jedini mogući za održavanje ovakvog dogaÄ‘anja, iz vrlo jednostavnog razloga – jedini dan tijekom lipnja i srpnja da je bilo moguće okupiti sve olimpijce u Hrvatskoj. Tonči Stipanović jučer se vratio s priprema u Weymouthu, poprištu olimpijske regate, a Šime Fantela i Igor Marenić sutra putuju najprije za Weymouth, a potom za Škotsku gdje će krajem mjeseca nastupiti na Europskom prvenstvu klase 470.

- Zaista smo jedva našli ovaj jedan dan da ih sve okupimo. Do Olimpijskih igara preostalo je manje od 40 dana, mi startamo 28. srpnja, i većina će olimpijaca do OI više biti u Weymouthu nego kući. Svi su u dobroj formi, zdravi što je najvažnije, i nadamo se najboljem – zadovoljan je sportski direktor Marko Mišura.

Službenom predstavljanju nazočili su i nekadašnji olimpijci, a s nekoliko prigodnih riječi pozdravio ih je Tito Barač, olimpijac iz Helsinkija 1952.

- Velika je čast biti na Olimpijskim igrama, veća nego na bilo kojoj drugoj regati i uz malo sreće nadam se da ćemo se nakon OI ponovno naći ovdje za jednu dobru čestitku – sa smiješkom je kazao 83godišnji Tito Barač.

U ime sportaša nazočne je pozdravio Tonči Stipanović, osvajač svjetskog srebra ove godine u muškom olimpijskom samcu.

- Mislim da smo nikad spremniji i stvarno mogu obećati da ćemo se puno truditi, dati sve od sebe – skromno je kazao svjetski viceprvak.

Uz Fantelu i Marenića na EP u Škotskoj jedrit će meÄ‘u ženskim posadama i Enia Ninčević i Romana Župan, dok će Tina Mihelić početkom srpnja nastupiti na EP Laser Radiala u Francuskoj. Ostali nemaju više regata do OI.


Recent Nautical News Entries

S Otvorenim morem besplatno na nautički sajam

Najveći nautički sajam u ovom dijelu Europe - Biograd Boat Show - i ove godine obara rekorde. Organizatori iz tvrtke Ilirija najavljuju 400 izlagač

October.18.2019

Plutajuća praonica za trup bez algi i školjaka

Nakupljanje algi i školjaka na trupu prirodna je nepogoda protiv koje se najveći broj brodovlasnika bori specijalnim bojama, a protekl

October.15.2019

21. BIOGRAD BOAT SHOW 17. - 20.10.2019.

Najveća izložba plovila na moru središnje i istočne Europe slavi svoju 21. godišnjicu nakon 20 godina kontinuiranog rasta. U 2018. sajam j

October.11.2019

Retro ljepotan za dušu i tilo

Luštica Bay anglosaksonski je naziv za nekretninski resort s marinom sagrađen na vanjskim obalama Bokokotorskog zaljeva. Za razliku od prirodno zaš

October.09.2019