Turisti, ne bojte se eksplozija i požara, sve ćemo vas zaštititi


Već treću godinu Grad Split, otkad je osnovao najprije službu, a danas Odsjek za zaštitu i spašavanje, izraÄ‘uje, izmeÄ‘u ostalog, i Operativni plan za evakuaciju i zbrinjavanje turista. Njime su obuhvaćeni turisti koji organizirano ljetuju u hotelima, turističkim naseljima, kampovima i marinama, a zbrinjavaju se u slučaju ugroženosti u čvrstim objektima poput osnovnih škola ili sportskih dvorana, te u šatorskim naseljima u kojima je predviÄ‘eno da ostanu do tri dana.

Kad su turistički objekti u pitanju, te se opasnosti uglavnom odnose na požar, diverzantsko-terorističko djelovanje ili tehnološko-tehničke eksplozije. Ako je u pitanju neka prirodna katastrofa, na primjer potres, tada je ugroženo sve stanovništvo na odreÄ‘enom području i postupa se u skladu s tom činjenicom.

Planom je predviÄ‘eno organizirano zbrinjavanje oko 5100 turista, s tim da je ukupni mogući broj turista za tu svrhu 6500, koliko ima kreveta u hotelima, kampovima, marinama i turističkim naseljima. Ostali gosti, dakle njih oko 1400, samoevakuiraju se jer su neposredno vezani ili uz iznajmljivače soba i apartmana, ili se nalaze u manjim smještajnim jedinicama koje se zbrinjavaju kao i ostalo stanovništvo.

Iz ACI-ja na Gripe

Prema riječima Zdenka Radovnikovića, voditelja Odsjeka za zaštitu i spašavanje, turisti se iz ugroženih objekata evakuiraju na lokacije koje su od njih dovoljno udaljene da bi im se zajamčila sigurnost, premda smo laički odmah na prvu pomislili da je logičnije da se ugroženi zbrinu na što bližoj lokaciji.

Tako, primjerice, goste hotela “Radisson blu” čeka prihvat u prostorijama OŠ “Ravne njive”, nautičari iz ACI-jeve marine smjestit će se u Sportskom centru Gripe, a tu bi privremeni zaklon našli i posjetitelji Kampa “Stobreč”. Gosti hotela “Park” prema ovom planu zbrinjavaju se u OŠ “Blatine − Škrape”, oni iz hotela “President” u OŠ “Bol”, turisti iz “Atriuma” i hostela “Golly i Bossy”, u vlasništvu Kotarčevih (prvog je vlasnik Zvonko, a drugog njegov sin Ante)” u OŠ “Visoka”, gosti hotela “Bellevuea” i “Slavije” u OŠ “Spinut”...

− Odgovorna osoba kako u školama, tako i u turističkim objektima, od iznimne je važnosti. Svaka ustanova već ima svoj interni plan zbrinjavanja i njima su odreÄ‘eni ljudi kojima se treba javiti u slučaju opasnosti. Svakako, ako Stožer kvalitetno odradi svoj posao, mi smo tu da koordiniramo i povežemo sve one koji su uključeni u akciju zbrinjavanja – kazao nam je Radovniković i zaključio da je Grad za ovakvo moguće djelovanje – spreman.

NIKOLINA LULIĆ

 

Zapovjednik Kerum

Glavni je nositelj operativnih aktivnosti Stožer zaštite i spašavanja Grada, čiji je zapovjednik gradonačelnik Željko Kerum, a načelnik njegov zamjenik Jure Šundov.

Gradonačelnik je dužan nakon zaprimanja informacije o opasnosti aktivirati ostale članove Stožera i uspostaviti njihovo stalno dežurstvo, kao i zapovjedništvo Civilne zaštite, kojoj je na čelu Romana Škrabić, pročelnica Upravnog odjeka za socijalnu skrb i zdravstvenu zaštitu, a načelnik Zdenko Radovniković.

Zanimljivo je napomenuti da na popisu svih članova Stožera uz ime gradonačelnika Keruma nema upisane adrese stana i broja mobitela. Naveden je samo broj faksa i telefona u gradskoj upravi, dok su ostalim članovima navedeni puni podaci.

 

Evakuacija ‘Prometovim’ autobusima

U akcije evakuacije i zbrinjavanja uključene su i ostale žurne službe – 112, vatrogasci, Hitna pomoć, policija, GSS, ali po potrebi i gradska komunalna poduzeća, Lučka kapetanija i ostale službe ako to procijeni Stožer.

Organizirana evakuacija provodila bi se vozilima javnog prijevoznika “Prometa”, s tim da je njegov direktor dužan donijeti interni plan postupanja kojim se mora osigurati da u roku od 45 minuta od trenutka davanja signala ili zapovijedi za evakuaciju autobusi za prijevoz prve ture budu na zbornim mjestima.

Također, u roku od maksimalno jednog sata i 15 minuta nakon signala sve osobe iz ugrožene zone moraju biti evakuirane autobusima.


Recent Nautical News Entries

Uskoro počinje 22. Croatia Boat Show

Grad Split će od 22. do 26. travnja 2020. biti domaćin sajma koji okuplja najznačajnija imena hrvatske i svjetske nautičke elite.

February.24.2020

Pristajanje bez muke i stresa uz pomoć virtualnog odbojnika

Pristajanje u marinama gdje mjesta ima malo, a plovila puno, nije baš lagan zadatak čak i za iskusne nautičare u nekim situacijama

February.10.2020

29. zagrebački sajam nautike

Interes za izlaganje raste iz godine u godinu, a na sajmu će se predstaviti gotovo svi važniji domaći brodograditelji: Pičuljan, Grginić jahte

January.21.2020

Taiga na struju juri čak 104 km/h

Taiga na struju juri čak 104km/h.

December.16.2019