Stiže toplotni udar: Tjedan sunca i vrućina do 38°C!


Stiglo nam je pravo ljeto. Vedri dani se nižu, a nestabilni kišni dani su odavno prošli. Kako se čini, neće ih skoro ni biti.

Već su u nedjelju temperature zraka ponegdje u Zagori dosezale 35°C, koliko je u popodnevnim satima izmjereno u Kninu. Još toplije je bilo u susjednoj Hercegovini. Mostar je s 37°C u nedjelju bio jedan od najtoplijih gradova u Eruopi.

Sunčano i tiho vrijeme pogoduje brzom grijanju mora čije je temperature u većinom predjela od 22 do 24°C, a na Mljetu je dosegla 25°C. More će sljedećih sedam dana biti još toplije zbog vala zatopljenja koji će nas pratiti.

Toplije iz dana u dan


Novo zatopljenje bit će posljedica dolaska pregrijanog zraka sa sjevera Afrike prema našem dijelu Europe. Velike vrućine pgodit će cijelu Dalmaciju što znači da se ne preporučuje pretjerano izlaganje suncu u tjednu ispred nas.

Pretežno vedro bit će tijekom ponedjeljka. U popodnevnim satima, u Dalmatinskoj zagori uz granicu s BiH može biti slabih grmljavinskih pljuskova. Noću tiho ili će puhati slab burin, danju će puhati slab do umjeren maestral. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 15 do 18°C, uz obalu i na otocima od 19 do 24°C. Najviše dnevne temperature od 29 do 34°C.

Utorak donosi pretežno vedro vrijeme. Popodne Dalmatinskog zagori i zaleÄ‘u Kvarnera lokalno može biti slabo izraženih grmljavinskih pljuskova. Noću će biti tiho ili uz slab burin, danju će puhati slab do umjeren maestral. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 16 do 19°C, uz obalu i na otocima od 20 do 25°C. Najviše dnevne temperature od 29 do 35°C ponegdje u Zagori.

Srijeda Ä‡e biti vedra. U Zagori je samo lokano moguć umjeren razvoj naoblake u popodnevnim satima. Noću će biti tiho ili uz slab burin, danju će puhati slab do umjeren maestral, na otvorenom moru sjevernog Jadrana prolazno slabo do umjereno jugo. Jutarnje temperature bez promjene, najviše dnevne od 30 do 36°C ponegdje u dolini Neretve i Dalmatinskoj zagori.

četvrtak, prvi dan kalendarskog ljeta, prevladavat će vedro. Noću će biti tiho ili uz slab burin, danju uz slab do umjren maestral. Od jutra će biti izndprosječno toplo pa ponegdje uz obalu i na otocima ni minimalne temperature zraka neće biti niže od 25°C. Najviše dnevne temperature od 30 do 36°C.

Za vikend do 38°C


Pravo ljeto nastavit će se i u pretežno vedar petak. Popodne ipak, uz lokalno jači razvoj naoblake, u Zagori može biti slabih pljuskova s grmljavinom. Noću će puhati slaba bura, danju slab maestral. Bit će vruće i vrlo vruće s najvišim dnevnim temperaturama od 30 do čak 38°C ponegdje u Zagori.

Pretežno vedro bit će i tijekom subote. Popodne su samo ponegdje u zaobalju moguće grmljavinske nestabilnosti. Vjetar većinom slab, noću burin, danju maestral. Zadržat će se vruće do vrlo vruće.

nedjelju pretežno vedro. Noću će puhati slab burin, danju slab maestra. Najviše dnevne temperature od 30 do 36°C.

Prema današnjim prognostičkim materijalima, velike vrućine trebale bi popustiti oko utorka.


Recent Nautical News Entries

Nimbus W9 - zvijer za vikend

Nimbus W9 motorni brod godine!

July.02.2019

Jedrilica koja se puni besplatno i nimalo ne zagađuje okoliš

Jedrilica koja se puni besplatno, čuva more i nimalo ne zagađuje okoliš - zvuči savršeno?

June.03.2019

Novi Deluxe Superior brod "Nautilus"

19 luksuznih kabina osigurava smještaj za 38 putnika.

May.13.2019

U Splitu otvoren 21. Croatia Boat Show

Na splitskoj Zapadnoj obali u četvrtak je otvoren 21. međunarodni "Croatia Boat Show" koji je okupio više od 300 izlagača iz 25 zemalja svije

April.15.2019

Danas počinje međunarodni nautički sajam Croatia Boat Show u Splitu

Izuzetna nam je čast najaviti 21. CROATIA BOAT SHOW, koji pocinje danas na Zapadnoj obali u Splitu.

April.11.2019