Stiže toplotni udar: Tjedan sunca i vrućina do 38°C!


Stiglo nam je pravo ljeto. Vedri dani se nižu, a nestabilni kišni dani su odavno prošli. Kako se čini, neće ih skoro ni biti.

Već su u nedjelju temperature zraka ponegdje u Zagori dosezale 35°C, koliko je u popodnevnim satima izmjereno u Kninu. Još toplije je bilo u susjednoj Hercegovini. Mostar je s 37°C u nedjelju bio jedan od najtoplijih gradova u Eruopi.

Sunčano i tiho vrijeme pogoduje brzom grijanju mora čije je temperature u većinom predjela od 22 do 24°C, a na Mljetu je dosegla 25°C. More će sljedećih sedam dana biti još toplije zbog vala zatopljenja koji će nas pratiti.

Toplije iz dana u dan


Novo zatopljenje bit će posljedica dolaska pregrijanog zraka sa sjevera Afrike prema našem dijelu Europe. Velike vrućine pgodit će cijelu Dalmaciju što znači da se ne preporučuje pretjerano izlaganje suncu u tjednu ispred nas.

Pretežno vedro bit će tijekom ponedjeljka. U popodnevnim satima, u Dalmatinskoj zagori uz granicu s BiH može biti slabih grmljavinskih pljuskova. Noću tiho ili će puhati slab burin, danju će puhati slab do umjeren maestral. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 15 do 18°C, uz obalu i na otocima od 19 do 24°C. Najviše dnevne temperature od 29 do 34°C.

Utorak donosi pretežno vedro vrijeme. Popodne Dalmatinskog zagori i zaleÄ‘u Kvarnera lokalno može biti slabo izraženih grmljavinskih pljuskova. Noću će biti tiho ili uz slab burin, danju će puhati slab do umjeren maestral. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 16 do 19°C, uz obalu i na otocima od 20 do 25°C. Najviše dnevne temperature od 29 do 35°C ponegdje u Zagori.

Srijeda Ä‡e biti vedra. U Zagori je samo lokano moguć umjeren razvoj naoblake u popodnevnim satima. Noću će biti tiho ili uz slab burin, danju će puhati slab do umjeren maestral, na otvorenom moru sjevernog Jadrana prolazno slabo do umjereno jugo. Jutarnje temperature bez promjene, najviše dnevne od 30 do 36°C ponegdje u dolini Neretve i Dalmatinskoj zagori.

četvrtak, prvi dan kalendarskog ljeta, prevladavat će vedro. Noću će biti tiho ili uz slab burin, danju uz slab do umjren maestral. Od jutra će biti izndprosječno toplo pa ponegdje uz obalu i na otocima ni minimalne temperature zraka neće biti niže od 25°C. Najviše dnevne temperature od 30 do 36°C.

Za vikend do 38°C


Pravo ljeto nastavit će se i u pretežno vedar petak. Popodne ipak, uz lokalno jači razvoj naoblake, u Zagori može biti slabih pljuskova s grmljavinom. Noću će puhati slaba bura, danju slab maestral. Bit će vruće i vrlo vruće s najvišim dnevnim temperaturama od 30 do čak 38°C ponegdje u Zagori.

Pretežno vedro bit će i tijekom subote. Popodne su samo ponegdje u zaobalju moguće grmljavinske nestabilnosti. Vjetar većinom slab, noću burin, danju maestral. Zadržat će se vruće do vrlo vruće.

nedjelju pretežno vedro. Noću će puhati slab burin, danju slab maestra. Najviše dnevne temperature od 30 do 36°C.

Prema današnjim prognostičkim materijalima, velike vrućine trebale bi popustiti oko utorka.


Recent Nautical News Entries

Uskoro počinje 22. Croatia Boat Show

Grad Split će od 22. do 26. travnja 2020. biti domaćin sajma koji okuplja najznačajnija imena hrvatske i svjetske nautičke elite.

February.24.2020

Pristajanje bez muke i stresa uz pomoć virtualnog odbojnika

Pristajanje u marinama gdje mjesta ima malo, a plovila puno, nije baš lagan zadatak čak i za iskusne nautičare u nekim situacijama

February.10.2020

29. zagrebački sajam nautike

Interes za izlaganje raste iz godine u godinu, a na sajmu će se predstaviti gotovo svi važniji domaći brodograditelji: Pičuljan, Grginić jahte

January.21.2020

Taiga na struju juri čak 104 km/h

Taiga na struju juri čak 104km/h.

December.16.2019