U devet sati ujutro Split i Lastovo najtopliji u Hrvatskoj s 27 stupnjeva Celzijevih – što nas te


Nedjeljno jutro se probudilo okupano suncem! Tako su jutarnje temperature u pojedinim gradovima skakale visoko u startu. Tako je u 9 sati ujutro na Lastovu i u Splitu izmjereno 27 , u Dubrovniku 26, Šibenik, Pazin i Rab se kuhaju na 25 stupnjeva Celzijevih, piše na DHMZ.

 

Što će tek biti oko podneva…

 

Podsjetimo se upozorenja od ministarstva zdravlja, koje prenosimo u cijelosti:

 

Ministarstvo zdravlja i Hrvatski zavod za javno zdravstvo upozorava građane, a osobito starije osobe, djecu, trudnice i bolesnike, da tijekom toplinskog vala sljedeća četiri dana izbjegavaju izlazak u najtoplijem dijelu dana od 10 do 17 sati.

 

Treba izbjegavati naporan fizički rad, rashladiti tijelo tuširanjem ili kupanjem u mlakoj vodi, a upozorava se i da se ne ostavljaju djeca ili životinje u parkiranom vozilu. Treba piti redovito i dovoljno tekućine, izbjegavati alkohol i napitke s previše kofeina i šećera. Jesti treba češÄ‡e manje obroke i izbjegavati hranu bogatu bjelančevinama.

 

Za vrućina preporučuje se lagana široka svijetla odjeća od prirodnih materijala, zaštita šeširom širokog oboda ili kapom, te sunčanim naočalama.

 

Poželjno je rashladiti dom, sobnu temperaturu držati ispod 32 Celzijeva stupnja danju i ispod 24 stupnja noću. Preporučuje se noćno rashlaÄ‘ivanje stana zračenjem, a temperaturu u stanu snizit će i obješeni mokri ručnici.

Osobama s kroničnim bolestima savjetuje se da se konzultiraju s liječnikom, te da se s njim posavjetuju i o utjecaju lijekova koje uzimaju na termoregulaciju i ravnotežu tekućine u tijelu.

 

Cijelo vrijeme trajanja velikih vrućina treba se pridržavati preporuka lokalnih zdravstvenih ustanova. Ministarstvo preporučuje graÄ‘anima da zapišu važne brojeve - Hitna pomoć – 194 (za cijelu Hrvatsku) i Centar 112.

 

Ministarstvo također upozorava građane da trebaju biti u kontaktu s prijateljima i susjedima koji su sami kako bi im pomogli, osobito ako su pod rizikom.


Recent Nautical News Entries

Rafael Nadal kupio poljski katamaran

Rafael Nadal prodaje svoju jahtu Monte Carlo 76 dugu 23 metra za 2,6 milijuna eura.

July.23.2019

Nimbus W9 - zvijer za vikend

Nimbus W9 motorni brod godine!

July.02.2019

Jedrilica koja se puni besplatno i nimalo ne zagađuje okoliš

Jedrilica koja se puni besplatno, čuva more i nimalo ne zagađuje okoliš - zvuči savršeno?

June.03.2019

Novi Deluxe Superior brod "Nautilus"

19 luksuznih kabina osigurava smještaj za 38 putnika.

May.13.2019

U Splitu otvoren 21. Croatia Boat Show

Na splitskoj Zapadnoj obali u četvrtak je otvoren 21. međunarodni "Croatia Boat Show" koji je okupio više od 300 izlagača iz 25 zemalja svije

April.15.2019