U devet sati ujutro Split i Lastovo najtopliji u Hrvatskoj s 27 stupnjeva Celzijevih – što nas te


Nedjeljno jutro se probudilo okupano suncem! Tako su jutarnje temperature u pojedinim gradovima skakale visoko u startu. Tako je u 9 sati ujutro na Lastovu i u Splitu izmjereno 27 , u Dubrovniku 26, Šibenik, Pazin i Rab se kuhaju na 25 stupnjeva Celzijevih, piše na DHMZ.

 

Što će tek biti oko podneva…

 

Podsjetimo se upozorenja od ministarstva zdravlja, koje prenosimo u cijelosti:

 

Ministarstvo zdravlja i Hrvatski zavod za javno zdravstvo upozorava građane, a osobito starije osobe, djecu, trudnice i bolesnike, da tijekom toplinskog vala sljedeća četiri dana izbjegavaju izlazak u najtoplijem dijelu dana od 10 do 17 sati.

 

Treba izbjegavati naporan fizički rad, rashladiti tijelo tuširanjem ili kupanjem u mlakoj vodi, a upozorava se i da se ne ostavljaju djeca ili životinje u parkiranom vozilu. Treba piti redovito i dovoljno tekućine, izbjegavati alkohol i napitke s previše kofeina i šećera. Jesti treba češÄ‡e manje obroke i izbjegavati hranu bogatu bjelančevinama.

 

Za vrućina preporučuje se lagana široka svijetla odjeća od prirodnih materijala, zaštita šeširom širokog oboda ili kapom, te sunčanim naočalama.

 

Poželjno je rashladiti dom, sobnu temperaturu držati ispod 32 Celzijeva stupnja danju i ispod 24 stupnja noću. Preporučuje se noćno rashlaÄ‘ivanje stana zračenjem, a temperaturu u stanu snizit će i obješeni mokri ručnici.

Osobama s kroničnim bolestima savjetuje se da se konzultiraju s liječnikom, te da se s njim posavjetuju i o utjecaju lijekova koje uzimaju na termoregulaciju i ravnotežu tekućine u tijelu.

 

Cijelo vrijeme trajanja velikih vrućina treba se pridržavati preporuka lokalnih zdravstvenih ustanova. Ministarstvo preporučuje graÄ‘anima da zapišu važne brojeve - Hitna pomoć – 194 (za cijelu Hrvatsku) i Centar 112.

 

Ministarstvo također upozorava građane da trebaju biti u kontaktu s prijateljima i susjedima koji su sami kako bi im pomogli, osobito ako su pod rizikom.


Recent Nautical News Entries

Pristajanje bez muke i stresa uz pomoć virtualnog odbojnika

Pristajanje u marinama gdje mjesta ima malo, a plovila puno, nije baš lagan zadatak čak i za iskusne nautičare u nekim situacijama

February.10.2020

29. zagrebački sajam nautike

Interes za izlaganje raste iz godine u godinu, a na sajmu će se predstaviti gotovo svi važniji domaći brodograditelji: Pičuljan, Grginić jahte

January.21.2020

Taiga na struju juri čak 104 km/h

Taiga na struju juri čak 104km/h.

December.16.2019

S Otvorenim morem besplatno na nautički sajam

Najveći nautički sajam u ovom dijelu Europe - Biograd Boat Show - i ove godine obara rekorde. Organizatori iz tvrtke Ilirija najavljuju 400 izlagač

October.18.2019