KAD SE MALE RUKE SLOŽE...


PET DANA ZA MALU ŠKOLU BRODOGRADNJE

Od prvog upoznavanja s teorijom brodogradnje do porinuća broda, vjerovali ili ne, može proći samo pet dana. Upravo toliko trajala je ovogodišnja StolArt radionica, namijenjena polaznicima osnovnoškolskog uzrasta.

Rovinjski ekomuzej "Kuća o batani" dokazao se kao izuzetan domaćin, ustupivši od 09. do 13. lipnja svoje prostore Maloj školi brodogradnje, čiji su stručnjaci ondje održali uvodno predavanje.

Već sutradan prionulo se poslu. Na oduševljenje malenih polaznika, kao i njihovih roditelja, kako bi se od nacrta osmislio brod, trebalo je udružiti snage i djelovati individualno, ali za dobrobit tima. Osim "sirove snage" koja uključuje izradu sastavnih dijelova broda, rezanje i piljenje, valjalo je malo i promisliti: kako da se dimenzije broda, navedene u nacrtu, prenesu na šperploču koja će se pripremiti za sklapanje. Brod je dobio prve obrise i već ga se treći dan moglo spojiti u finalnu konstrukciju nakon koje je uslijedilo kitanje i brušenje. ÄŒetvrti dan polaznici su postavili oplate, no zahtjevno bojenje ipak su, glavninom, prepustili voditeljima radionice. Još samo da ga se opremi konopima, jedrom i ostalim "sitnicama" i - brod je spreman za porinuće.

Kao i na svakoj pravoj ceremoniji, i na ovoj rovinjskoj nekome pripada osobita čast. Za kumu netom sagraÄ‘enog broda odabrana je Ornella Košara koja se s ostalim uzvanicima i kreativcima prošetala u svečanoj povorci. Sveti Antun – San Antonio mogao je isploviti uz šampanjac i oduševljene povike, a nema dvojbe - mali su brodograditelji itekako zaradili svoje diplome.

A ono najvažnije, činjenica da su vlastitim rukama stvorili pravi pravcati brod, koji, ostavši im na trajno korištenje, pruža nježnu garanciju za cjeloživotno sjećanje. Djeca sretnih lica - koji roditelj to ne bi poželio svom djetetu!

Dovoljno da domaćin u svoju turističku ponudu odluči i dogodine uvrstiti Malu školu brodogradnje. S osobitim zadovoljstvom.   


Recent Nautical News Entries

Pristajanje bez muke i stresa uz pomoć virtualnog odbojnika

Pristajanje u marinama gdje mjesta ima malo, a plovila puno, nije baš lagan zadatak čak i za iskusne nautičare u nekim situacijama

February.10.2020

29. zagrebački sajam nautike

Interes za izlaganje raste iz godine u godinu, a na sajmu će se predstaviti gotovo svi važniji domaći brodograditelji: Pičuljan, Grginić jahte

January.21.2020

Taiga na struju juri čak 104 km/h

Taiga na struju juri čak 104km/h.

December.16.2019

S Otvorenim morem besplatno na nautički sajam

Najveći nautički sajam u ovom dijelu Europe - Biograd Boat Show - i ove godine obara rekorde. Organizatori iz tvrtke Ilirija najavljuju 400 izlagač

October.18.2019