Virani koriste jeftine otočne karte, a nemaju ni trajekt!?


Dok aktualna koalicijska Vlada nastavlja “pjesmu” svojih prethodnika iz HDZ-a koristeći riječ “racionalizacija” kao ključan refren, novac poreznih obveznika i dalje se razbacuje na sve strane.

Do naše redakcije tako je stigla informacija da otočne karte, kojima stanovnici jadranskih škoja ostvaruju popust na brodski prijevoz, koriste i neke osobe prijavljene na poluotoku Pelješcu, te na otocima Viru i Krku koji su s kopnom povezani - mostovima.

I dok se namjera PelješÄana dobrim dijelom može i razumjeti, jer zbog svakodnevnih životnih potreba moraju putovati trajektima do Korčule i Ploča, ostaje upitno tko je uopće izdao subvencionirane karte stanovnicima Krka, a posebice otoka Vira prema kojem ne postoje brodske pruge.

Na spornu pojavu više puta su reagirali iz podružnice Sindikata pomoraca Hrvatske u “Jadroliniji”, upozoravajući nadležne kako se time gube stotine tisuća kuna potencijalne zarade na godišnjoj razini.

- Ne želeći ničim osporavati pravo otočana na subvencionirani prijevoz, moramo istaknuti da postoji niz nepravilnosti koje izravno ugrožavaju radna mjesta u “Jadroliniji”. Stoga pozivamo nadležna državna tijela da temeljito izvide tko se i na koji način koristi otočnim kartama, jer je očito da mnogi imaju samo fiktivno prijavljeno prebivalište na otocima radi ostvarivanja pojedinih povoljnosti, poput jeftinijeg prijevoza – naglašavaju sindikalci.

U resornome Ministarstvu prometa doznajemo kako bi se problem s pojedincima koji zlorabe otočne povlastice trebao riješiti skorim uvoÄ‘enjem “pametnih kartica” s fotografijom korisnika kojima bi “osobe s prijavljenim prebivalištem na otocima ostvarivale zakonske pogodnosti kod kupnje trajektnih, katamaranskih i brodskih karata”.

No, čini se da se ni tada neće stati na kraj onim bodulima koji na svojim osobnim iskaznicama imaju otočne adrese, a većim dijelom godine žive u gradovima i znatno više koriste pravo na jeftinije karte od splitskih, šibenskih i zadarskih otočana koji nemaju “vinjetu”, ali puno više odlaze na didovinu plaćajući punu cijenu prijevoza.

 

Gradovi i općine na kvarnerskim otocima već su krenuli u “boj” s osobama koje su prijavljivanjem prebivališta na području Cresa i Malog Lošinja pokušale izbjeći plaćanje poreza na vikendice. Općinari su od poreznih obveznika zatražili potvrdu o zasnovanom radnom odnosu na otoku, izjavu o izabranom liječniku, račune za struju, vodu i telefon...


Recent Nautical News Entries

Rafael Nadal kupio poljski katamaran

Rafael Nadal prodaje svoju jahtu Monte Carlo 76 dugu 23 metra za 2,6 milijuna eura.

July.23.2019

Nimbus W9 - zvijer za vikend

Nimbus W9 motorni brod godine!

July.02.2019

Jedrilica koja se puni besplatno i nimalo ne zagađuje okoliš

Jedrilica koja se puni besplatno, čuva more i nimalo ne zagađuje okoliš - zvuči savršeno?

June.03.2019

Novi Deluxe Superior brod "Nautilus"

19 luksuznih kabina osigurava smještaj za 38 putnika.

May.13.2019

U Splitu otvoren 21. Croatia Boat Show

Na splitskoj Zapadnoj obali u četvrtak je otvoren 21. međunarodni "Croatia Boat Show" koji je okupio više od 300 izlagača iz 25 zemalja svije

April.15.2019