Virani koriste jeftine otočne karte, a nemaju ni trajekt!?


Dok aktualna koalicijska Vlada nastavlja “pjesmu” svojih prethodnika iz HDZ-a koristeći riječ “racionalizacija” kao ključan refren, novac poreznih obveznika i dalje se razbacuje na sve strane.

Do naše redakcije tako je stigla informacija da otočne karte, kojima stanovnici jadranskih škoja ostvaruju popust na brodski prijevoz, koriste i neke osobe prijavljene na poluotoku Pelješcu, te na otocima Viru i Krku koji su s kopnom povezani - mostovima.

I dok se namjera PelješÄana dobrim dijelom može i razumjeti, jer zbog svakodnevnih životnih potreba moraju putovati trajektima do Korčule i Ploča, ostaje upitno tko je uopće izdao subvencionirane karte stanovnicima Krka, a posebice otoka Vira prema kojem ne postoje brodske pruge.

Na spornu pojavu više puta su reagirali iz podružnice Sindikata pomoraca Hrvatske u “Jadroliniji”, upozoravajući nadležne kako se time gube stotine tisuća kuna potencijalne zarade na godišnjoj razini.

- Ne želeći ničim osporavati pravo otočana na subvencionirani prijevoz, moramo istaknuti da postoji niz nepravilnosti koje izravno ugrožavaju radna mjesta u “Jadroliniji”. Stoga pozivamo nadležna državna tijela da temeljito izvide tko se i na koji način koristi otočnim kartama, jer je očito da mnogi imaju samo fiktivno prijavljeno prebivalište na otocima radi ostvarivanja pojedinih povoljnosti, poput jeftinijeg prijevoza – naglašavaju sindikalci.

U resornome Ministarstvu prometa doznajemo kako bi se problem s pojedincima koji zlorabe otočne povlastice trebao riješiti skorim uvoÄ‘enjem “pametnih kartica” s fotografijom korisnika kojima bi “osobe s prijavljenim prebivalištem na otocima ostvarivale zakonske pogodnosti kod kupnje trajektnih, katamaranskih i brodskih karata”.

No, čini se da se ni tada neće stati na kraj onim bodulima koji na svojim osobnim iskaznicama imaju otočne adrese, a većim dijelom godine žive u gradovima i znatno više koriste pravo na jeftinije karte od splitskih, šibenskih i zadarskih otočana koji nemaju “vinjetu”, ali puno više odlaze na didovinu plaćajući punu cijenu prijevoza.

 

Gradovi i općine na kvarnerskim otocima već su krenuli u “boj” s osobama koje su prijavljivanjem prebivališta na području Cresa i Malog Lošinja pokušale izbjeći plaćanje poreza na vikendice. Općinari su od poreznih obveznika zatražili potvrdu o zasnovanom radnom odnosu na otoku, izjavu o izabranom liječniku, račune za struju, vodu i telefon...


Recent Nautical News Entries

Uskoro počinje 22. Croatia Boat Show

Grad Split će od 22. do 26. travnja 2020. biti domaćin sajma koji okuplja najznačajnija imena hrvatske i svjetske nautičke elite.

February.24.2020

Pristajanje bez muke i stresa uz pomoć virtualnog odbojnika

Pristajanje u marinama gdje mjesta ima malo, a plovila puno, nije baš lagan zadatak čak i za iskusne nautičare u nekim situacijama

February.10.2020

29. zagrebački sajam nautike

Interes za izlaganje raste iz godine u godinu, a na sajmu će se predstaviti gotovo svi važniji domaći brodograditelji: Pičuljan, Grginić jahte

January.21.2020

Taiga na struju juri čak 104 km/h

Taiga na struju juri čak 104km/h.

December.16.2019