Tragedija u Å kotskoj: Splitski pomorac uskoro je trebao biti promaknut


Pjero KuriÄ‘a, 30-godišnji pomorac iz Splita, koji je u nedjelju poginuo tijekom rutinske vježbe spuštanja broda za spašavanje, na oko milju udaljenosti od luke Aberdeenu, na njemački brod E. R. Athina ukrcao se 24. svibnja, a trebao se iskrcati idući četvrtak, nakon što istekne 28 dana koje je trebao provesti na brodu.

Vijest o njegovoj smrti šokirala je i Milu ÄŒatlaka, zapovjednika E. R. Athine, koji se nekoliko dana prije nesreće iskrcao s broda.

- U vrijeme tragedije nisam bio na brodu jer sam bio službeno odsutan tako da o nesreći znam samo osnovne informacije. Zatražio sam da mi daju neko vrijeme neplaćeno zbog zdravstvenih problema moga sina. Ja sam se iskrcao s broda, a kompanija je poslala nekog od kolega da me zamijeni. Javili su im iz kompanije što se dogodilo i ja sam im se stavio na raspolaganju u slučaju da im na bilo koji način mogu pomoći – kazao nam je Mile ÄŒatlak, javnosti poznat po tome što je bio prvi zapovjednik prvoga diverzantskog voda HRM-a.

ÄŒatlak je bio najškolovaniji časnik HRM-a koji je tijekom rata prošao sve zapovjedne dužnosti, završio škole i prošao najteža ratišta na moru i kopnu. Vojsku napustio 2001. godine jer nije mogao napredovati i od tada plovi po stranim kompanijama. Pjera KuriÄ‘u je jako dobro poznavao i vijest o njegovoj smrti ga je, kaže, strašno pogodila.

- Bio je fenomenalan momak, zajedno smo plovili godinu i pol dana i jako sam ga dobro poznavao. Vijest o njegovoj smrti me je strašno pogodila. ÄŒekali smo da položi poručnički ispit pa da ga možemo promaknuti u trećeg časnika – kazao nam je Mile ÄŒatlak.

 


Recent Nautical News Entries

Pristajanje bez muke i stresa uz pomoć virtualnog odbojnika

Pristajanje u marinama gdje mjesta ima malo, a plovila puno, nije baš lagan zadatak čak i za iskusne nautičare u nekim situacijama

February.10.2020

29. zagrebački sajam nautike

Interes za izlaganje raste iz godine u godinu, a na sajmu će se predstaviti gotovo svi važniji domaći brodograditelji: Pičuljan, Grginić jahte

January.21.2020

Taiga na struju juri čak 104 km/h

Taiga na struju juri čak 104km/h.

December.16.2019

S Otvorenim morem besplatno na nautički sajam

Najveći nautički sajam u ovom dijelu Europe - Biograd Boat Show - i ove godine obara rekorde. Organizatori iz tvrtke Ilirija najavljuju 400 izlagač

October.18.2019