Tragedija u Å kotskoj: Splitski pomorac uskoro je trebao biti promaknut


Pjero KuriÄ‘a, 30-godišnji pomorac iz Splita, koji je u nedjelju poginuo tijekom rutinske vježbe spuštanja broda za spašavanje, na oko milju udaljenosti od luke Aberdeenu, na njemački brod E. R. Athina ukrcao se 24. svibnja, a trebao se iskrcati idući četvrtak, nakon što istekne 28 dana koje je trebao provesti na brodu.

Vijest o njegovoj smrti šokirala je i Milu ÄŒatlaka, zapovjednika E. R. Athine, koji se nekoliko dana prije nesreće iskrcao s broda.

- U vrijeme tragedije nisam bio na brodu jer sam bio službeno odsutan tako da o nesreći znam samo osnovne informacije. Zatražio sam da mi daju neko vrijeme neplaćeno zbog zdravstvenih problema moga sina. Ja sam se iskrcao s broda, a kompanija je poslala nekog od kolega da me zamijeni. Javili su im iz kompanije što se dogodilo i ja sam im se stavio na raspolaganju u slučaju da im na bilo koji način mogu pomoći – kazao nam je Mile ÄŒatlak, javnosti poznat po tome što je bio prvi zapovjednik prvoga diverzantskog voda HRM-a.

ÄŒatlak je bio najškolovaniji časnik HRM-a koji je tijekom rata prošao sve zapovjedne dužnosti, završio škole i prošao najteža ratišta na moru i kopnu. Vojsku napustio 2001. godine jer nije mogao napredovati i od tada plovi po stranim kompanijama. Pjera KuriÄ‘u je jako dobro poznavao i vijest o njegovoj smrti ga je, kaže, strašno pogodila.

- Bio je fenomenalan momak, zajedno smo plovili godinu i pol dana i jako sam ga dobro poznavao. Vijest o njegovoj smrti me je strašno pogodila. ÄŒekali smo da položi poručnički ispit pa da ga možemo promaknuti u trećeg časnika – kazao nam je Mile ÄŒatlak.

 


Recent Nautical News Entries

Nimbus W9 - zvijer za vikend

Nimbus W9 motorni brod godine!

July.02.2019

Jedrilica koja se puni besplatno i nimalo ne zagađuje okoliš

Jedrilica koja se puni besplatno, čuva more i nimalo ne zagađuje okoliš - zvuči savršeno?

June.03.2019

Novi Deluxe Superior brod "Nautilus"

19 luksuznih kabina osigurava smještaj za 38 putnika.

May.13.2019

U Splitu otvoren 21. Croatia Boat Show

Na splitskoj Zapadnoj obali u četvrtak je otvoren 21. međunarodni "Croatia Boat Show" koji je okupio više od 300 izlagača iz 25 zemalja svije

April.15.2019

Danas počinje međunarodni nautički sajam Croatia Boat Show u Splitu

Izuzetna nam je čast najaviti 21. CROATIA BOAT SHOW, koji pocinje danas na Zapadnoj obali u Splitu.

April.11.2019