Tragedija u Å kotskoj: Splitski pomorac uskoro je trebao biti promaknut


Pjero KuriÄ‘a, 30-godišnji pomorac iz Splita, koji je u nedjelju poginuo tijekom rutinske vježbe spuštanja broda za spašavanje, na oko milju udaljenosti od luke Aberdeenu, na njemački brod E. R. Athina ukrcao se 24. svibnja, a trebao se iskrcati idući četvrtak, nakon što istekne 28 dana koje je trebao provesti na brodu.

Vijest o njegovoj smrti šokirala je i Milu ÄŒatlaka, zapovjednika E. R. Athine, koji se nekoliko dana prije nesreće iskrcao s broda.

- U vrijeme tragedije nisam bio na brodu jer sam bio službeno odsutan tako da o nesreći znam samo osnovne informacije. Zatražio sam da mi daju neko vrijeme neplaćeno zbog zdravstvenih problema moga sina. Ja sam se iskrcao s broda, a kompanija je poslala nekog od kolega da me zamijeni. Javili su im iz kompanije što se dogodilo i ja sam im se stavio na raspolaganju u slučaju da im na bilo koji način mogu pomoći – kazao nam je Mile ÄŒatlak, javnosti poznat po tome što je bio prvi zapovjednik prvoga diverzantskog voda HRM-a.

ÄŒatlak je bio najškolovaniji časnik HRM-a koji je tijekom rata prošao sve zapovjedne dužnosti, završio škole i prošao najteža ratišta na moru i kopnu. Vojsku napustio 2001. godine jer nije mogao napredovati i od tada plovi po stranim kompanijama. Pjera KuriÄ‘u je jako dobro poznavao i vijest o njegovoj smrti ga je, kaže, strašno pogodila.

- Bio je fenomenalan momak, zajedno smo plovili godinu i pol dana i jako sam ga dobro poznavao. Vijest o njegovoj smrti me je strašno pogodila. ÄŒekali smo da položi poručnički ispit pa da ga možemo promaknuti u trećeg časnika – kazao nam je Mile ÄŒatlak.

 


Recent Nautical News Entries

Rafael Nadal kupio poljski katamaran

Rafael Nadal prodaje svoju jahtu Monte Carlo 76 dugu 23 metra za 2,6 milijuna eura.

July.23.2019

Nimbus W9 - zvijer za vikend

Nimbus W9 motorni brod godine!

July.02.2019

Jedrilica koja se puni besplatno i nimalo ne zagađuje okoliš

Jedrilica koja se puni besplatno, čuva more i nimalo ne zagađuje okoliš - zvuči savršeno?

June.03.2019

Novi Deluxe Superior brod "Nautilus"

19 luksuznih kabina osigurava smještaj za 38 putnika.

May.13.2019

U Splitu otvoren 21. Croatia Boat Show

Na splitskoj Zapadnoj obali u četvrtak je otvoren 21. međunarodni "Croatia Boat Show" koji je okupio više od 300 izlagača iz 25 zemalja svije

April.15.2019