Ministar Hajdaš Dončić na okruglom stolu o Javnom obalnom linijskom pomorskom prometu u Primorsko


„Ulaganje u lučku infrastrukturu, otvaranje novih linija pomorskog prometa, te racionalizacija pojedinih i istodobno jačanje konkurentnosti državnog brodara kroz modernizaciju njegova poslovanja, samo su neki od ciljeva koje je naše Ministarstvo postavilo visoko što se tiče i razvoja pomoskog prometa, a kako bismo što uspješnije uskoro mogli koristili sredstva strukturnih fondova EU namjenjena sufinanciranju regionalnog razvoja.

Uvažavajući postulate integriranog prometa ulaganja u razvoj pomorskog prometa gledamo u široj slici ulaganja kako u infrastrukturu luka tako i ulaganja od strane Hrvatskih cesta u za moderni trajektni i brodski prijevoz adekvatnih cestovnih pristupa pristaništima“, naglasio je Siniša Hajdaš Dončić, ministar Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture na današem okruglom stolu i panel diskusiji organizoranom u Malom Lošinju u okviru teme Javni obalni linijski pomorski promet u Primorsko-goranskoj županiji.

U vrlo živoj i sadržajnoj raspravi o pomorskom prometu i povezanosti otoka trajektnim i brodskim linijama na području Županije koja je u pomorskom prometu lani zabilježila prijevoz 2,2 milijuna putnika i gotovo milijun vozila, sudjelovali su gradonačelnici i načelnici otočkih gradova i općina, predstavnici brodara i lučih uprava.

U raspravi u kojoj su osim ministra Hajdaš Dončića sudjelovali i na pitanja predstavnika lokalne uprave i samouprave odgovarali pomoćnik ministra Nikola Mandrila te o. d. župana Vidoje Vujić, postavljena su brojna konkretna pitanja unaprijeÄ‘ivanja linijskog pomorskog prometa u PGŽ te  otvaranja novih linija i pitanja projekata gradnje ili dogradnje novih pristaništa na pojedinim otocima. Tako bi primjerice realizacija projekata dogradnje pristaništa za prihvat većih trajekata na otocima Susak (procjenjena vrijednost 13 milijuna kuna) i  Unije (procjenjena vrijednost 23,1 milijuna kuna) značajno pridonijela dizanju kvalitete života stanovnika otoka ali i šanse za kvalitetnije turističke ponude.

Kao dobar primjer kvalitetnog rješavanja problema povezanosti meÄ‘u otocima jest upravo dovršeno pristanište na Iloviku koji je zahvaljujući tome sa susjednim Lošinjem danas povezan novom linijom koja je put s jednog na drugi otok skratila za čak dva sata.

Novo pristanište u Iloviku prigodno je danas otvorio ministar Siniša Hajdaš Dončić i najavio kako će Ministarstvo inicirati i organizirati slične dijaloge i rasprave i u drugim županijama uz more, kako bi se lakše i učinkovitije čuli problemi, ali i dobri prijedlozi njihova rješavanja od strane lokalnih zajednica, graÄ‘ana, otočana, koji žive uz more i od mora.


Recent Nautical News Entries

Rafael Nadal kupio poljski katamaran

Rafael Nadal prodaje svoju jahtu Monte Carlo 76 dugu 23 metra za 2,6 milijuna eura.

July.23.2019

Nimbus W9 - zvijer za vikend

Nimbus W9 motorni brod godine!

July.02.2019

Jedrilica koja se puni besplatno i nimalo ne zagađuje okoliš

Jedrilica koja se puni besplatno, čuva more i nimalo ne zagađuje okoliš - zvuči savršeno?

June.03.2019

Novi Deluxe Superior brod "Nautilus"

19 luksuznih kabina osigurava smještaj za 38 putnika.

May.13.2019

U Splitu otvoren 21. Croatia Boat Show

Na splitskoj Zapadnoj obali u četvrtak je otvoren 21. međunarodni "Croatia Boat Show" koji je okupio više od 300 izlagača iz 25 zemalja svije

April.15.2019