Oprez: Turisti na meti kradljivaca, pogotovo na plaži


 

Velike gužve u turističkim mjestima lopovima su dovoljan povod, a najčešÄ‡e se kreću po plažama. Dok se turisti kupaju u moru, često zaborave na stvari koje su ostavili na plaži i na njihovu vrijednost. Osim novca, najviše se kradu mali skupocjeni predmeti poput mobitela, kamera i torbica. No, česte su i provale u zatvorene prostore kao što su apartmani, hotelske sobe i šatori.

Upravo zbog turističkog kriminaliteta, broj kraÄ‘a u jadranskim županijama preko ljeta naraste i za nekoliko desetaka posto. I zato se vrijedne tehničke stvari nipošto ne bi trebale ostavljati bez nazora.

'Iz hotela su mi ukrali novac dok sam bila u restoranu. Ostavila sam ga u ladici, a to baš i nije bio pametan potez', rekla je turistkinja Annie. 'Provalili su mi u automobil i ukrali prazan novčanik. ÄŒak su otvorili kutiju za hitnu pomoć tražeći nešto drugo', ispričao je turist Fennie.

Krade se i u hotelskim sobama. Osobne stvari postaju lak plijen za lopove. 'Prate tko dolazi i vide po strukturi gostiju što mogu odnijeti i dovoljna je jedna mala nesmotrenost', rekla je Irena Batur, direktorica hostela.

 

A sve se može spriječiti samo jednim potezom, pohranom u sef. Bezbrižni turisti često niti ne slute da su na udaru. Sigurnost se zato lako pretvori u gubitak stvari. Lopovima je dovoljan tek otvoren prozor. 'Najviše se to dogodi ljudima koji su zbilja nesmotreni. Oni ne razmišljaju, oni doÄ‘u, ljeto, euforija, njih to ponese', rekla je Batur.

Upravo zato na posebnom bi oprezu trebali biti oni najmlaÄ‘i. Na plažama se najlakše krade. Mali i vrijedni predmeti pravi su mamac.

'Odemo se okupati i zaboravimo jednostavno na njih. Ne mislimo što bi se moglo dogoditi da netko doÄ‘e i odnese ih', rekao je turist Andrija. Opreza na moru nikad dosta. Samo trenutak je dovoljan da se odmor pretvori u dramu.

Nažalost, ima i onih koji zbog nepažnje opasnosti izlažu i vlastiti život, a to se posebno odnosi na planinare. Mnogi od njih često zaborave na korištenje zaštitne opreme, pa je proteklih tjedana naglo porastao broj nesreća.

Srećom, spasioci brzo reagiraju, no uz mjere opreza opasnost je ipak moguće izbjeći. Bili na planini, na plaži ili u šetnji gradom, odmor bi ipak trebao podrazumijevati i izbjegavanje loših situacija. Savjet je samo jedan: biti na odmoru ne znači i zaboraviti na oprez.


Recent Nautical News Entries

Uskoro počinje 22. Croatia Boat Show

Grad Split će od 22. do 26. travnja 2020. biti domaćin sajma koji okuplja najznačajnija imena hrvatske i svjetske nautičke elite.

February.24.2020

Pristajanje bez muke i stresa uz pomoć virtualnog odbojnika

Pristajanje u marinama gdje mjesta ima malo, a plovila puno, nije baš lagan zadatak čak i za iskusne nautičare u nekim situacijama

February.10.2020

29. zagrebački sajam nautike

Interes za izlaganje raste iz godine u godinu, a na sajmu će se predstaviti gotovo svi važniji domaći brodograditelji: Pičuljan, Grginić jahte

January.21.2020

Taiga na struju juri čak 104 km/h

Taiga na struju juri čak 104km/h.

December.16.2019