Pašalićeva investicija od 13 milijuna eura na čekanju: Dok Vlada traži ulagače, meni se onemogu


Jedva čekam da počnemo graditi. ÄŒim potpišemo ugovor o koncesiji, krećemo s poslom. Nemamo što čekati. Marinu planiram otvoriti za ljeto 2014. godine - govorio je početkom godine vlasnik rogozničke marine Frapa Franjo Pašalić nakon što je ponuda njegove tvrtke “Laguna trade” d.o.o. za izgradnju marine u dubrovačkom Gružu ocijenjena najboljom na natječaju Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Šest mjeseci poslije, Pašalićeva investicija teška blizu 13 milijuna eura na čekanju je jer ga stručno Povjerenstvo još nije potvrdilo za koncesionara na rok od 30 godina: 

 

- Dok Vlada na sve strane traži ulagače, meni se onemogućuje početak radova za koje sam osigurao bankovna jamstva. Više puta pisao sam Ministarstvu i pitao gdje je zapelo. Dobio sam samo jedan neodreÄ‘en odgovor. Ispočetka sam bio strpljiv, mislio sam, promijenila se vlast pa sam čekao da se novi uhodaju, ali uzalud. Sada čujem da će natječaj poništiti jer ja nekom nisam po volji, iako jedini od ponuditelja imam reference i bogato iskustvo u nautičkom turizmu - negoduje Franjo Pašalić, čiji su konkurenti na natječaju Luka Dubrovnik i dubrovački brodar Atlantska plovidba kroz tvrtku Atlant Marine navodno ponudili od milijun do dva milijuna eura niže iznose ulaganja za nautički centar u Gružu. 

 

- Natječaj na kojem je pobijedila moja ponuda potpuno je legalan. Nema nikakva razloga za poništenje. Državu bi skupo stajalo ako natječaj padne - poručio je Pašalić koji bi, kaže, inzistirao na milijun do dva eura odštete, a o antipoduzetničkoj klimi izvijestio bi i instance EU-a.

 

Koncesija 30 godina

 

Ponuda marine Frapa ocijenjena je najboljom 13. prosinca 2011. na Vladinu natječaju za izgradnju i gospodarsko korištenje luke nautičkog turizma marine Gruž. Pašalić je najavio da će u gradnju i opremanje jahtaškog pristaništa s 230 vezova u Gružu uložiti 10,5 milijuna eura, te još 1,7 milijuna na lokaciji izvan marine gdje će se izvlačiti plovila. 

 

U marini bi angažirao 40 stalno zaposlenih i 15 sezonaca. Na ime koncesije “Laguna” d.o.o. bi u državni proračun po četvornom metru uplaćivala 8 kuna, a od ukupno ostvarenog prihoda godišnje 5 posto. Rogozničkog poduzetnika u poslu će, doznaje se, pratiti Splitska banka, a povrat investicije očekuje za 12 do 13 godina. Konačnu odluku o odabiru koncesionara daje stručno Povjerenstvo za ocjenu ponuda koje imenuje Vlada RH. 

 

- Natječaj nije poništen, a o odabranom koncesionaru izvijestit ćemo kad bude zasjedalo Povjerenstvo - kratko je komentirala “slušaj Gruž” Josipa Perica Kujundžić iz Samostalnog odjela za Odnose s javnošÄ‡u Ministarstva mora. 

 

U tridesetogodišnju koncesiju se dodjeljuje lučko područje površine 54.427 četvornih metara, na dijelu Lapadske obale od Vile Elize do lučice Orsan preko puta putničke luke u Gruškom zaljevu. Pašalić je najavio kako će suraÄ‘ivati s planerima Grada Dubrovnika, kako bi u projekt marine uključio i proširenje ceste. 

 

U marini, gdje bi gatovi sličili onima u Frapi, planirano je pedesetak parkirnih mjesta, recepcija, jedan jacht-klub, uz izvlačilište i servis za brodove izvan obuhvata marine. Gruška marina imala bi i inovativan sustav fekalne odvodnje kakav primjenjuju jahtaška središta u Nici i Monte Carlu.

 


Recent Nautical News Entries

Uskoro počinje 22. Croatia Boat Show

Grad Split će od 22. do 26. travnja 2020. biti domaćin sajma koji okuplja najznačajnija imena hrvatske i svjetske nautičke elite.

February.24.2020

Pristajanje bez muke i stresa uz pomoć virtualnog odbojnika

Pristajanje u marinama gdje mjesta ima malo, a plovila puno, nije baš lagan zadatak čak i za iskusne nautičare u nekim situacijama

February.10.2020

29. zagrebački sajam nautike

Interes za izlaganje raste iz godine u godinu, a na sajmu će se predstaviti gotovo svi važniji domaći brodograditelji: Pičuljan, Grginić jahte

January.21.2020

Taiga na struju juri čak 104 km/h

Taiga na struju juri čak 104km/h.

December.16.2019