Turisti zaobilaze Å ibenik, a svi ostali u plusu...


Dok ostatak Jadrana bilježi povećanje turističkog prometa u prvih pet mjeseci ove godine, Šibenik je upisao statistički minus!

Prema podacima Gradske turističke zajednice, u Šibeniku je do 1. lipnja boravilo oko 30 tisuća turista, ili 15 posto manje nego u istom razdoblju prošle godine. Oni su ostvarili oko 90 tisuća noćenja, ili četiri posto manje nego 2011. godine.

- Taj pad ne smatram drastičnim. Vjerujem da će se sve ispraviti i krenuti dobrim tijekom. Riječ je o uzorku koji nije reprezentativan. U prvih pet mjeseci ostvari se manje od 10 posto ukupnog prometa. I lani smo u tom razdoblju godine bili u minusu, pa smo na koncu sezone završili u plusu - kaže Dino KaraÄ‘ole, direktor Ureda šibenske Turističke zajednice. On ima i objašnjenje za lošije pokazatelje.

- Najviše su podbacili hoteli, a mi najviše ovisimo o Solarisu. A oni su silno povećali broj noćenja u kampovima, a smanjili u hotelima i to se odrazilo na naš promet - pojasnio je KaraÄ‘ole.

Inače, šibenski turistički radnici će tijekom lipnja provoditi jaku promotvnu kampanju.

- Promovirat ćemo Šibenik kao grad festivala, odnosno urbane kulture. Postavit ćemo niz velikih panoa na frekventnim prometnim pravcima prema Dalmaciji, na kojima će biti nabrojeno 14 festivala koji se tijekom ljeta održavaju u Šibeniku. Tako ćemo tri panoa postaviti u Zagrebu, jedan na graničnom prijelazu Bregana... Ta kampanja, koja će trajati dva mjeseca, koštat će nas 22.000 kuna - ističe KaraÄ‘ole.

U šibenskom TZ-u pripremaju i novosti vezane uz staru gradsku jezgru.

- Ovih dana postavit ćemo tri infoploče s detaljnim opisima stare gradske jezgre. TakoÄ‘er, označit ćemo 20 specifičnih detalja u šibenskom starom gradu. Konačno, našli smo i pogodan ekološki materijal za te oznake, jer čvrsto smo bili protiv plastike - ističe direktor TZ-a grada Šibenika.

Prema njegovim riječima, uskoro bi Šibenik mogao postati jedini grad koji ima pravu biciklističku cross country stazu.

- Tako je. Riječ je o šest kilometara dugoj stazi na Šubićevcu koju smo uredili uz pomoć biciklističkog kluba “Faust Vrančić”. Možemo se podičiti podatkom da na području grada Šibenika imamo oko 200 kilometara biciklističkih staza - zaključuje KaraÄ‘ole.

‘Garofulizacija’

Po uzoru na akcije HTZ-a “Više cvijeća, manje smeća”, ili Vodičanina Šime Pelajića Brunca “1001 ruža”, i šibenska Turistička zajednica krenula je u projekt “garofulizacije Šibenika”:

- Privatnim iznajmljivačima podijelili smo 60-ak pitara s cvijećem. Akciju ćemo sigurno nastaviti - izvijestio je Karađole.


Recent Nautical News Entries

Pristajanje bez muke i stresa uz pomoć virtualnog odbojnika

Pristajanje u marinama gdje mjesta ima malo, a plovila puno, nije baš lagan zadatak čak i za iskusne nautičare u nekim situacijama

February.10.2020

29. zagrebački sajam nautike

Interes za izlaganje raste iz godine u godinu, a na sajmu će se predstaviti gotovo svi važniji domaći brodograditelji: Pičuljan, Grginić jahte

January.21.2020

Taiga na struju juri čak 104 km/h

Taiga na struju juri čak 104km/h.

December.16.2019

S Otvorenim morem besplatno na nautički sajam

Najveći nautički sajam u ovom dijelu Europe - Biograd Boat Show - i ove godine obara rekorde. Organizatori iz tvrtke Ilirija najavljuju 400 izlagač

October.18.2019