Znanstvenici protiv trajekta u zaljevu


Protiv kontroverznog prijedloga trajektnog povezivanja Komarne i Brijeste ustali su i znanstvenici s juga Hrvatske:

- Ako postoji jednakopravnost spolova, mi graÄ‘ani hrvatskog juga tražimo da Hrvatski sabor donese Deklaraciju o jednakopravnosti graÄ‘ana hrvatskog juga s ostalim graÄ‘anima Hrvatske, jer smo samo ravnopravni u plaćanju poreza, trošarina za gorivo, putarina, ali ne i u slobodi kretanja ljudi i robe - smatraju u Inicijativnom odboru Udruge “Pelješki most” koja je nedavno pokrenula internetsku peticiju za nastavak gradnje “mosta nade” kao najjeftinijeg trajnog rješenja prometne izoliranosti.

ÄŒelnici udruge dr. Vinicije Lupis, dr. Mirna Batistić i dr. Nenad Jasprica trajekte smatraju promašenim rješenjem koje bi naškodilo zaštićenom Malostonskom zaljevu.

Na potencijalne opasnosti za Malostonski zaljev upozorava i ravnatelj Instituta za more i priobalje Sveučilišta u Dubrovniku Valter Kožul. Izražava nadu da nadležni neće poduzimati ishitrene zahvate bez znanstvene podloge koji bi mogli ozbiljno narušiti ekološku ravnotežu i ugroziti tradicionalan uzgoj školjkaša po kojemu je Malostonski zaljev jedinstven u svijetu.

Ravnatelj Kožul pojašnjava kako su unutar Malostonskog zaljeva kao “posebnog rezervata u moru” zabranjene radnje koje mogu narušiti svojstva zbog kojih je proglašen rezervatom, a dopušteni su samo zahvati kojima se održavaju ili poboljšavaju uvjeti u rezervatu.


Recent Nautical News Entries

Rafael Nadal kupio poljski katamaran

Rafael Nadal prodaje svoju jahtu Monte Carlo 76 dugu 23 metra za 2,6 milijuna eura.

July.23.2019

Nimbus W9 - zvijer za vikend

Nimbus W9 motorni brod godine!

July.02.2019

Jedrilica koja se puni besplatno i nimalo ne zagađuje okoliš

Jedrilica koja se puni besplatno, čuva more i nimalo ne zagađuje okoliš - zvuči savršeno?

June.03.2019

Novi Deluxe Superior brod "Nautilus"

19 luksuznih kabina osigurava smještaj za 38 putnika.

May.13.2019

U Splitu otvoren 21. Croatia Boat Show

Na splitskoj Zapadnoj obali u četvrtak je otvoren 21. međunarodni "Croatia Boat Show" koji je okupio više od 300 izlagača iz 25 zemalja svije

April.15.2019