Znanstvenici protiv trajekta u zaljevu


Protiv kontroverznog prijedloga trajektnog povezivanja Komarne i Brijeste ustali su i znanstvenici s juga Hrvatske:

- Ako postoji jednakopravnost spolova, mi graÄ‘ani hrvatskog juga tražimo da Hrvatski sabor donese Deklaraciju o jednakopravnosti graÄ‘ana hrvatskog juga s ostalim graÄ‘anima Hrvatske, jer smo samo ravnopravni u plaćanju poreza, trošarina za gorivo, putarina, ali ne i u slobodi kretanja ljudi i robe - smatraju u Inicijativnom odboru Udruge “Pelješki most” koja je nedavno pokrenula internetsku peticiju za nastavak gradnje “mosta nade” kao najjeftinijeg trajnog rješenja prometne izoliranosti.

ÄŒelnici udruge dr. Vinicije Lupis, dr. Mirna Batistić i dr. Nenad Jasprica trajekte smatraju promašenim rješenjem koje bi naškodilo zaštićenom Malostonskom zaljevu.

Na potencijalne opasnosti za Malostonski zaljev upozorava i ravnatelj Instituta za more i priobalje Sveučilišta u Dubrovniku Valter Kožul. Izražava nadu da nadležni neće poduzimati ishitrene zahvate bez znanstvene podloge koji bi mogli ozbiljno narušiti ekološku ravnotežu i ugroziti tradicionalan uzgoj školjkaša po kojemu je Malostonski zaljev jedinstven u svijetu.

Ravnatelj Kožul pojašnjava kako su unutar Malostonskog zaljeva kao “posebnog rezervata u moru” zabranjene radnje koje mogu narušiti svojstva zbog kojih je proglašen rezervatom, a dopušteni su samo zahvati kojima se održavaju ili poboljšavaju uvjeti u rezervatu.


Recent Nautical News Entries

Uskoro počinje 22. Croatia Boat Show

Grad Split će od 22. do 26. travnja 2020. biti domaćin sajma koji okuplja najznačajnija imena hrvatske i svjetske nautičke elite.

February.24.2020

Pristajanje bez muke i stresa uz pomoć virtualnog odbojnika

Pristajanje u marinama gdje mjesta ima malo, a plovila puno, nije baš lagan zadatak čak i za iskusne nautičare u nekim situacijama

February.10.2020

29. zagrebački sajam nautike

Interes za izlaganje raste iz godine u godinu, a na sajmu će se predstaviti gotovo svi važniji domaći brodograditelji: Pičuljan, Grginić jahte

January.21.2020

Taiga na struju juri čak 104 km/h

Taiga na struju juri čak 104km/h.

December.16.2019