Vinko Brkan: Šest godina se štimaju natječaji i oštećuje škver


Nakon šest godina diktature i maltretiranja, Zoran Butić, voditelj Sektora zajedničkih službi u “Brodotrogiru”, protuzakonito me izbacio iz brodogradilišta, žali se Vinko Brkan, vlasnik tvrtke “Brkan-Plano” koja je u škveru vršila otkup brodskog otpadnog čelika.

 - Eliminirao me je na prljav način unatoč tome što sam na svih šest natječaja objavljenih u šest godina pobjeÄ‘ivao, kako bi iz osobnih interesa posao namjestio grupaciji CIOS i njezinim članicama. Na taj način škver je oštetio za višemilijunske iznose, ljutito će Brkan, prisjetivši se kako mu je Butić jednom prigodom kazao kako “u brodogradilište mora uvesti CIOS jer je to jedini način da vrati svoje poslovne prostore u Splitu”.

 - Zbog poslovnih namještaljki svojim igračima, Butić isisava novac iz brodogradilišta u privatne svrhe, što je za svaku osudu, oštro će.

Nastavio je da je Butić do svog cilja konačno došao 15. studenoga prošle godine kada je nakon objavljenog natječaja posao povjerio CE-ZA-R-u , sestrinskoj tvrtki CIOS-a.

 - Iako je moja ponuda meÄ‘u četiri ponuÄ‘ača uvjerljivo bila najpovoljnija, “meštar” Butić odlučio je uzeti konac i škare u svoje ruke i prihvatiti onu svojih igrača, a sa mnom raskinuti ugovor. U konkretnom slučaju, “Brodotrogir” je oštetio za 150 tisuća eura, kazuje Brkan te tu tvrdnju potkrepljuje zapisnikom s otvaranja ponuda.

Sudska tužba

Pojašnjava kako je na dan otvaranja ponuda, na meÄ‘unarodnom tržištu, prema objavi EUROFER-a, cijena otpadnog čelika po toni iznosila 312 eura. On je ponudio avansno plaćanje za 2000 tona u iznosu od 103 posto, a CE-ZA-R 78 posto u korist “Brodotrogira”. Time je škver oštetio za 80 eura po toni čelika, ustvrdio je.

Ogorčen, veli, višegodišnjim Butićevim ucjenama i maltretiranjima koja su mu tada prekipjela, protiv njega je podnio sudsku tužbu. Doznajemo kako je zbog Butićeva “maltretiranja” pomoć tražio i od direktora Matea Tramontane koji je Butića, kako je rekao, upozoravao, na što bi se on samo malo zacrvenio i nastavio dalje po svome. Jadao se i Vedranu Rožiću, predsjedniku NO-a “Brodotrogira”, koji baš i nije puno mario za njegove probleme.

Vlasnik tvrtke “Brkan-Plano” kronološki se osvrnuo na šestogodišnju “torturu” i poslovni rat s Butićem.

 - Na prvom natječaju 2006. godine pobijedio sam izmeÄ‘u šest ponuÄ‘ača. MeÄ‘utim, Butić ga je poništio bez obrazloženja. Na drugom sam opet pobijedio, a on me je htio izbaciti izmislivši odjednom garanciju od 1.300.000 kuna koju je trebalo dati misleći da u tome neću uspjeti i da će ubaciti svoje igrače. Pobijedio sam i na trećem, nakon čega me Butić prisiljava da posao dijelim s CIOS-om i FELIS-om.

Kada sam pobijedio na četvrtom s najpovoljnijom cijenom od 1,2 kune po kilogramu otpadnog čelika, ucijenio me da napišem novu ponudu na iznos od 1,26 kuna ili će posao dati drugoj tvrtki. I kod petog natječaja, objavljenog u veljači 2011. godine, pokušao me maknuti.

Kad me nije mogao ucijeniti, jer mi je škver u tom trenutku bio dužan milijun kuna za neke druge poslove, uvjetovao mi je da 3500 tona čelika, koliko je bilo navedeno u natječaju, moram izvesti iz brodogradilišta za 45 dana. Pri kraju izvoženja 31. ožujka, pri vaganju sam uočio pogrešku na mojoj vagi te u nazočnosti djelatnika “Brodotrogira” nazvao ovlašteni servis da je ukloni.

Serviser je to učinio sutradan, a sljedeći radni dan, kad su došli kamioni na vagu, pojavila se policija najvjerojatnije na Butićev poziv, pojašnjava Brkan.

Isključen zbog postupka

Napominje kako njegova vaga ima ovjernicu Državnog zavoda za mjeriteljstvo te da je plombirana od državnih službi. Na upit zašto je trpio sve te tzv. Butićeve torture, odgovorio je da je to zbog toga da zadrži posao svojih 14 radnika i njihove egzistencije.

 - Butićeve ucjene sam trpio, odraÄ‘ivao besplatno mnoge poslove koje je izmišljao znajući da mu je cilj da me dovede do kraja strpljenja da odustanem i sam se maknem iz škvera, a njemu očistim prostor za njegove veze. Podsjetio je i kako mu do danas nije produžio dva ugovora za odvoz acetilenskog mulja i odvoz smeća koja su lani istekla, iako njegova tvrtka taj posao uredno obavlja.

 - Butić je diktator okružen svojim poslušnicima. Prijavit ću ga mjerodavnim službama da ispitaju kako je tvrtki “Kemis” dao posao za odvoz fekalija kojoj plaća 700 kuna po metru kubnom, dok moja tvrtka po cisterni od 18 kubika naplaćuje 750 kuna. U čije džepove ide taj novac?, pita se Brkan. Zoran Butić nije htio komentirati Brkanova prozivanja. No, službeno su nam odgovorili iz “Brodotrogira”.

U svom reagiranju ističu: “IzmeÄ‘u Vinka Brkana, vlasnika tvrtke Brkan-Plano d.o.o., i Zorana Butića, rukovoditelja Sektora zajedničkih službi, nema nikakvog spora, bar što se tiče g. Butića. Naime, Brodotrogir d.d. je objavio u Narodnim novinama dana 19. 10. 2011. javno nadmetanje za otkup brodskog čeličnog otpada, koje je provedeno od strane certificiranog tima za javno nadmetanje Brodotrogira d.d., a ne od strane Zorana Butića, kako navodite u svom dopisu.

Ponuda tvrtke Brkan-Plano d.o.o. isključena je iz postupka javnog nadmetanja jer se pred Općinskim sudom u Splitu provodi kazneni postupak u kojem se od strane Općinskog državnog odvjetništva u Splitu tereti Vinka Brkana, tj. odgovornu osobu tvrtke Brkan-Plano d.o.o. da je oštetio Brodotrogir d.d., i to baš za vrijeme trajanja ugovora za odvoz brodskog čeličnog otpada I. klase sa zaliha od 22. 2. 2011.

Navedene ‘prozivke’ da ga je, unatoč tome što je bio najbolji ponuÄ‘ač na svih šest natječaja za otkup otpadnog čelika Butić protuzakonito izbacio iz škvera i raskinuo s njegovom tvrtkom ugovor te da je zbog tih poslovnih ‘marčapija’ i takvog namještanja poslova Butić oštetio brodogradilište za višemilijunske iznose, očite su i svjesno iskazane neistine, koje ‘prozivatelj’ iznosi iz nama nepoznatih razloga, a pri tome neosnovano, neprimjereno i tendenciozno želi steći neprimjerenu medijsku pozornost putem javnih medija, zbog čega će Brodotrogir d.d., ukoliko bude potrebno, biti prisiljen tražiti odgovarajuću sudsku zaštitu.”


Recent Nautical News Entries

29. zagrebački sajam nautike

Interes za izlaganje raste iz godine u godinu, a na sajmu će se predstaviti gotovo svi važniji domaći brodograditelji: Pičuljan, Grginić jahte

January.21.2020

Taiga na struju juri čak 104 km/h

Taiga na struju juri čak 104km/h.

December.16.2019

S Otvorenim morem besplatno na nautički sajam

Najveći nautički sajam u ovom dijelu Europe - Biograd Boat Show - i ove godine obara rekorde. Organizatori iz tvrtke Ilirija najavljuju 400 izlagač

October.18.2019

Plutajuća praonica za trup bez algi i školjaka

Nakupljanje algi i školjaka na trupu prirodna je nepogoda protiv koje se najveći broj brodovlasnika bori specijalnim bojama, a protekl

October.15.2019