ORC International Mediterranean Championship 2012


ORCWC2011-48.jpgORCWC2011-36.jpg

CRES JE SPREMAN ZA JOŠ JEDNU VELIKU REGATU

 

Jedrilice iz Austrije, Brazila, ÄŒeške, Finske, Hrvatske, Italije, Slovačke i Slovenije dolaze na ORC Mediteransko prvenstvo koje će se u Cresu održati od 10 – 16.06. Nakon prošlogodišnjeg ORC Svjetskog prvenstva na kojem je sudjelovao rekordan broj od 119 jedrilica iz 16 država, Cres će i ove godine ugostiti ponajbolje svjetske regatne jedrilice.

 

Nakon registracije i premjeravanja u nedjelju, 10.06 i ponedjeljak 11.06 kada će uslijedi i svečano otvaranje na glavnom creskom trgu, natjecanja će započeti u utorak, 12.06 i trajati sve do subote, 16.06. PredviÄ‘eno je 9 jedrenja na “štap” kursu u akvatoriju ispred Cresa, nakon kojih nerijetko i sekunde mogu odlučivati o pobjednicima. Jedrilice se natječu prema korigiranom vremenu koje je rezultat korekcije realnog jedrenog vremena svake jedrilice ovisno o njezinim značajkama i razvrstanju temeljenom na mjerama trupa, jedara i opute. ORC sustav razvrstanja time omogućuje posadama da iskažu svoje sposobnosti izjednačujući jedrilice kao opremu. Pobjednik nije nužno najveća i najbrža jedrilica već ona čiji kormilar i posada na najboji način iskoriste teoretske mogućnosti svoje jedrilice. ORC je jedini sustav razvrstanja jedrilica koje MeÄ‘unarodni jedriličarski savez (ISAF) priznaje za organizaciju Svjetskih prvenstava

 

MeÄ‘u favoritima ORC Mediteranskog prvenstva ističu se austrijski TP-52 Aquila s Christianom Bayerom, finski Grand Soleil 42R Audi za čijem kormilom će biti Jani Lehti. Isti tip jedrilice ima i brazilsko-češka posada Bohemie Express s Ricardom Vojtom. Slovaci dolaze s dvije jake posade Quebramar s Peterom Mosnyem i Sixtynine Richarda Schultza. Talijan Manuel Costantin dolazi s novim brodom imena Rebel, a njegov stari brod Escandalo s novom českom posadom. Od hrvatskih posada najviše možemo očekivati od DSK s Karlom Kuretom i Fly 4 s Tinom Matuljom.

 

Ovogodišnje ORC Mediteransko prvenstvo donosi i novosti u tehnološkom praćenju regate. Icarus Sailing Media, profesionalna video produkcijska tvrtka koja prati sve najvažnije svjetske regate izvještavat će iz Cresa, a uz dnevne video izvještaje na internetu, slike iz Cresa preuzimat će svi najvažniji specijalizirani internet portali i TV postaje. Sve jedrilice bit će praćene GPS sustavom u realnom vremenu te će se u svakom trenutku na web stranicama prvenstva (www.scor.hr) moći vidjeti što se dogaÄ‘a na regatnom području, a rezultati će biti dostupni odmah po završetku svakog jedrenja.

 

 

Cres se već dokazao kao uspješan domaćin velikih regata, te je zadnjih godina postao nezaobilazno odredište na jedriličarskoj karti Europe. U proteklih 13 godina u Cresu je održano 17 velikih regata na kojima je sudjelovalo 338 jedrilica iz 18 država:

 

- ORC Svjetsko prvenstvo 2011.

- ORC Otvoreno prvenstvo Hrvatske 2010.

- ORC Srednjeeuropsko prvenstvo 2009.

- ORC Srednjeeuropsko prvenstvo 2008.

- Croatian Grand Prix 2007.
- IMS Europsko prvenstvo 2007.

- IMS Srednjeeuropsko prvenstvo 2006.
- IMS Srednjeeuropsko prvenstvo 2005.
- IMS 600 Svjetsko prvenstvo 2004.
- Este 24 Europsko prvenstvo 2004.
- IMS Mediteransko prvenstvo 2004.

- IMS Europsko prvenstvo 2003.
- IMS Prvenstvo Jadrana 2002.
- IMS Prvenstvo Hrvatske 2001.
- IMS Cres Cup 2000.
- IMS Prvenstvo Hrvatske 1999.

 

Program ORC Mediteranskog prvenstva

 

Nedjelja             10. lipnja                  Registracija i premjeravanje

Ponedjeljak      11. lipnja                  Registracija i premjeravanje

                                               19:30     Svečano otvaranje – Grad Cres

Utorak                12. lipnja  11:00     Navigacija

Srijeda               13. lipnja  11:00     Štap" jedrenje(a)

ÄŒetvrtak             14. lipnja  11:00     "Štap" jedrenje(a)

Petak                  15. lipnja  11:00     "Štap" jedrenje(a)

Subota               16. lipnja  11:00     "Štap" jedrenje(a)

                                               16:00     Podjela nagrada – ACI marina Cres             

 

ORC Mediteransko prvenstvo održava se pod pokroviteljstvom Ministartsva znanosti, obrazovanja i sporta: Primorsko-goranske Županije, Grada Cresa, Grada Rijeke, Hrvatske turističke zajednice, Turističke zajednice Primorsko-goranske Županije, Turističke zajednice Grada Cresa, Lučke uprave Cres i Hrvatske gospodarske komore.

 

Sponzori regate su: ACI, One Sails, Ventex, Restoran Marina, PIK Rijeka, WRI, Hotel Kimen, Kamp Kovačine, Apartmani Cres i Rona, dok su medijski pokrovitelji: Faresina, Sportska Televizija, Radio Rijeka, Radio Jadranka i Otočki Vjesnik.

 

Dnevna izvješÄ‡a uz rezultate, fotografije i video video izvješÄ‡a bit će objavljivani na web stranicama

 

www.scor.hr

 

Ostale informacije mogu se dobiti na tel. 091 371 04 55.


Recent Nautical News Entries

Uskoro počinje 22. Croatia Boat Show

Grad Split će od 22. do 26. travnja 2020. biti domaćin sajma koji okuplja najznačajnija imena hrvatske i svjetske nautičke elite.

February.24.2020

Pristajanje bez muke i stresa uz pomoć virtualnog odbojnika

Pristajanje u marinama gdje mjesta ima malo, a plovila puno, nije baš lagan zadatak čak i za iskusne nautičare u nekim situacijama

February.10.2020

29. zagrebački sajam nautike

Interes za izlaganje raste iz godine u godinu, a na sajmu će se predstaviti gotovo svi važniji domaći brodograditelji: Pičuljan, Grginić jahte

January.21.2020

Taiga na struju juri čak 104 km/h

Taiga na struju juri čak 104km/h.

December.16.2019