Nevjerojatno: More na plažu u SAD-u izbacilo betonsko pristanište iz Japana


Nakon što je 11. ožujka 2011. Japan pogodio razoran potres, a potom i tsunami, pristanište je Pacifikom plutalo tisućama kilometara do plaže u Agate Beachu u Oregonu. Iz japanskog konzulata su potvrdili kako se radi o pristaništu iz jednog ribarskog gradića na sjeveru Japana.

Na komemorativnoj ploči piše kako se radi o jednom od četiri doka u luci Misawa u prefekturi Aomori na sjeveru Japana.

'Jedan dok se pojavio nekoliko tjedana nakon tsunamija na otoku južno od Misawe, no dva još nisu pronaÄ‘ena', kazao je Akihisa Sato, inženjer u tvrtci Zeniya Kaiyo Service, tokijskom proizvoÄ‘aču dokova. 'Svaki dok je bio težak 165 tona'.

'Pristanište smo primijetili kako pluta blizu obale još u ponedjeljak. Neki ljudi su mislili kako se radi o nekom brodu', kazao je Chris Havel, glasnogovornik Odjela za parkove i rekreaciju.

Pristanište teško 165 tona nasukalo se u Agate Beachu u ranim jutarnjim satima u utorak. Gotovo 21 metar dugačko, 5,8 metara široko i 2,1 metra visoko pristanište napravljeno je od betona s metalnim pontonom. Od Japana do Oregona ima oko 8.000 kilometara. 


Recent Nautical News Entries

Uskoro počinje 22. Croatia Boat Show

Grad Split će od 22. do 26. travnja 2020. biti domaćin sajma koji okuplja najznačajnija imena hrvatske i svjetske nautičke elite.

February.24.2020

Pristajanje bez muke i stresa uz pomoć virtualnog odbojnika

Pristajanje u marinama gdje mjesta ima malo, a plovila puno, nije baš lagan zadatak čak i za iskusne nautičare u nekim situacijama

February.10.2020

29. zagrebački sajam nautike

Interes za izlaganje raste iz godine u godinu, a na sajmu će se predstaviti gotovo svi važniji domaći brodograditelji: Pičuljan, Grginić jahte

January.21.2020

Taiga na struju juri čak 104 km/h

Taiga na struju juri čak 104km/h.

December.16.2019