Jadrolinija dobiva četiri nova broda


Jadrolinija dobiva četiri nova broda, svaki kapaciteta 137 vozila i 600 putnika. Natječaj će biti raspisan do kraja godine, a u Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture nadaju se kako će ih graditi domaći škverani.

Riječ je o brodovima, čija će se cijena kretati izmeÄ‘u 7 i 8 milijuna eura, a prvi bi mogao zaploviti već u srpnju iduće godine. Naime, u Ministarstvu se nadaju kako će do datuma Hrvatske u Europsku uniju, odnosno do 1. srpnja 2013. godine, imati gotov barem jedan, ako ne i dva broda kako bi se osigurala i protočnost teretnog prometa, s obzirom na novi carinski režim koji počinje vrijediti ulaskom u Europsku uniju, piše index.

"Cilj je nacionalnog brodaša učiniti i konkurentnijim, zbog čega treba ulagati u flotu", rekao je to na prvom u nizu novinarskih briefinga kojeg planira organizirati, ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić.

Hajdaš Dončić ovo je ocijenio dobrim poslovnim iskorakom u svjetlu liberalizacije tržišta i usluga. Brodovi bi mogli ploviti na linijama za Cres, Trpanj ili Ploče. Natječaj će biti raspisan do kraja godine, a Hajdaš Dončić se nada kako će se javiti upravo domaći škverovi povezani u klaster.

Što se pak tiče povezivanja Hrvatske s krajnjim jugom, Ministarstvo je naglasilo kako od neumskog koridora i dalje ne odustaju te da će u roku 15-ak dana dobiti odgovor Europske komisije na idejno rješenje Hrvatskih cesta. Još jednom glasno ne rečeno je pelješkom mostu jer je to potpuno neisplativa i preskupa investicija.

Što se izgradnja autocesta tiče, ona je trenutno zaustavljena na svim dijelovima, osim na koridoru Vc.


Recent Nautical News Entries

Uskoro počinje 22. Croatia Boat Show

Grad Split će od 22. do 26. travnja 2020. biti domaćin sajma koji okuplja najznačajnija imena hrvatske i svjetske nautičke elite.

February.24.2020

Pristajanje bez muke i stresa uz pomoć virtualnog odbojnika

Pristajanje u marinama gdje mjesta ima malo, a plovila puno, nije baš lagan zadatak čak i za iskusne nautičare u nekim situacijama

February.10.2020

29. zagrebački sajam nautike

Interes za izlaganje raste iz godine u godinu, a na sajmu će se predstaviti gotovo svi važniji domaći brodograditelji: Pičuljan, Grginić jahte

January.21.2020

Taiga na struju juri čak 104 km/h

Taiga na struju juri čak 104km/h.

December.16.2019