Jadrolinija dobiva četiri nova broda


Jadrolinija dobiva četiri nova broda, svaki kapaciteta 137 vozila i 600 putnika. Natječaj će biti raspisan do kraja godine, a u Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture nadaju se kako će ih graditi domaći škverani.

Riječ je o brodovima, čija će se cijena kretati izmeÄ‘u 7 i 8 milijuna eura, a prvi bi mogao zaploviti već u srpnju iduće godine. Naime, u Ministarstvu se nadaju kako će do datuma Hrvatske u Europsku uniju, odnosno do 1. srpnja 2013. godine, imati gotov barem jedan, ako ne i dva broda kako bi se osigurala i protočnost teretnog prometa, s obzirom na novi carinski režim koji počinje vrijediti ulaskom u Europsku uniju, piše index.

"Cilj je nacionalnog brodaša učiniti i konkurentnijim, zbog čega treba ulagati u flotu", rekao je to na prvom u nizu novinarskih briefinga kojeg planira organizirati, ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić.

Hajdaš Dončić ovo je ocijenio dobrim poslovnim iskorakom u svjetlu liberalizacije tržišta i usluga. Brodovi bi mogli ploviti na linijama za Cres, Trpanj ili Ploče. Natječaj će biti raspisan do kraja godine, a Hajdaš Dončić se nada kako će se javiti upravo domaći škverovi povezani u klaster.

Što se pak tiče povezivanja Hrvatske s krajnjim jugom, Ministarstvo je naglasilo kako od neumskog koridora i dalje ne odustaju te da će u roku 15-ak dana dobiti odgovor Europske komisije na idejno rješenje Hrvatskih cesta. Još jednom glasno ne rečeno je pelješkom mostu jer je to potpuno neisplativa i preskupa investicija.

Što se izgradnja autocesta tiče, ona je trenutno zaustavljena na svim dijelovima, osim na koridoru Vc.


Recent Nautical News Entries

Rafael Nadal kupio poljski katamaran

Rafael Nadal prodaje svoju jahtu Monte Carlo 76 dugu 23 metra za 2,6 milijuna eura.

July.23.2019

Nimbus W9 - zvijer za vikend

Nimbus W9 motorni brod godine!

July.02.2019

Jedrilica koja se puni besplatno i nimalo ne zagađuje okoliš

Jedrilica koja se puni besplatno, čuva more i nimalo ne zagađuje okoliš - zvuči savršeno?

June.03.2019

Novi Deluxe Superior brod "Nautilus"

19 luksuznih kabina osigurava smještaj za 38 putnika.

May.13.2019

U Splitu otvoren 21. Croatia Boat Show

Na splitskoj Zapadnoj obali u četvrtak je otvoren 21. međunarodni "Croatia Boat Show" koji je okupio više od 300 izlagača iz 25 zemalja svije

April.15.2019