Pojeftinite trajekte ili stavljamo rampu na tunel Sveti Rok!


Uobičajeno ljetno poskupljenje prijevoza Jadrolinijinim trajektima za 20 posto i dalje izaziva goleme prosvjede, prije svega u Dalmaciji: najdalje je otišao predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) za Dalmaciju Hrvoje Marušić, koji je Vladi predložio devet mjera za spas Hrvatske i potom iznio originalnu prijetnju: "Ako Vlada ove mjere ne provede, na tunel Sveti Rok treba staviti rampu!"

Marušić u ime HUP-a zahtijeva drastično smanjivanje broja zaposlenih u državnoj administraciji, reindustrijalizaciju i radikalnu regionalizaciju države, a upravo problem trajektnog prijevoza za otoke jedna je od ključnih mjera: smatra, naime, da Vlada treba raditi dijametralno suprotno od onoga što radi u posljednje vrijeme, dakle sniziti cijene karata za trajekte, jednako kao i cestarinu za autoceste, piše tportal.

- Treba poticati turističku djelatnost i sve što je vezano uz to, ali i potaknuti otočka gospodarstva motivirajućom poreznom politikom - kaže Marušić. Svoju izjavu o "stavljanju rampe na Sveti Rok" nije želio dodatno pojašnjavati jer, smatra, "oni koji trebaju, sigurno će je vrlo dobro razumjeti".

- Poskupljenje trajektnih karata mogu nazivati kako god hoće, no to je smrtna presuda otocima. Ova vlada kao da radi protiv Dalmacije, regija je potpuno zanemarena i kao da nikome nije do nje stalo. Umjesto da motiviramo turiste na dolazak, zbog visokih cijena većina njih će eventualno doći tek do Istre. ÄŒista sramota - kazao nam je Marušić.

Premda su od ove godine uvedene posebne pogodnosti za otočane koji, osim na vlastiti, ubuduće mogu putovati i prema ostalim otocima sa 50-postotnim popustom, uvoÄ‘enje ljetnih cijena revoltiralo je sve koji se bave turizmom: izračunato je da četveročlanu obitelji s automobilom samo prijevoz od Splita do Lastova i natrag stoji preko 1.400 kuna, gotovo jednako kao jednotjedni smještaj na otoku. Uz prijevoz od, recimo, Zagreba do Splita - dolazi se do računice da je domaćim turistima znatno povoljnije uplatiti aranžman za Tursku, Grčku ili Egipat nego za vlastitu državu.

- Tražimo reviziju zakona o otocima, a jedan od prvih zadataka trebala bi biti revizija svih subvencija. Očito je da država troši poprilična sredstva, no ipak bi trebalo konkretno otkriti tko sve uživa povlastice. Konkretno, kod otočana se javlja revolt jer nisu sigurni trebaju li oni koji žive u Americi, a imaju prijavljeno prebivalište na otoku, imati jednake pogodnosti kao i stvarni otočani. Da, država je posljednjih godina dosta ulagala u rive i pristaništa u manjim mjestima, no velika većina infrastrukture i dalje nedostaje. Kako ćemo potaknuti ostanak ili povratak mladih ako na jednom Lastovu čak ni internet ne funkcionira ni blizu kako treba? - pita Denis Barić, predsjednik udruge Otočni sabor.

Organizacija je prošlog tjedna podigla popriličnu prašinu prosvjednom zbog poskupljenja trajektnih karata jer se, smatraju, time doslovce ubija gospodarstvo na otocima, na kojima ukupno živi 120 tisuća graÄ‘ana.

- Istina je da se poskupljenje ne tiče izravno fizičkih osoba na otocima, no tiče se doslovce svakoga tko nešto radi ili želi raditi. Povećavaju se troškovi za gospodarstvenike, indirektno se utječe i na rast cijena, a o turizmu da ne govorimo. Ministarstvu turizma poslali smo prijedlog za 'vatrogasnu mjeru', tražimo da sufinanciraju dolazak gostiju na otoke trajektima jednako kao što potpomažu niskotarifne kompanije u dovoÄ‘enju turista zračnim putem . otkriva Barić.

Odgovor iz Zagreba još uvijek čekaju...


Recent Nautical News Entries

Rafael Nadal kupio poljski katamaran

Rafael Nadal prodaje svoju jahtu Monte Carlo 76 dugu 23 metra za 2,6 milijuna eura.

July.23.2019

Nimbus W9 - zvijer za vikend

Nimbus W9 motorni brod godine!

July.02.2019

Jedrilica koja se puni besplatno i nimalo ne zagađuje okoliš

Jedrilica koja se puni besplatno, čuva more i nimalo ne zagađuje okoliš - zvuči savršeno?

June.03.2019

Novi Deluxe Superior brod "Nautilus"

19 luksuznih kabina osigurava smještaj za 38 putnika.

May.13.2019

U Splitu otvoren 21. Croatia Boat Show

Na splitskoj Zapadnoj obali u četvrtak je otvoren 21. međunarodni "Croatia Boat Show" koji je okupio više od 300 izlagača iz 25 zemalja svije

April.15.2019