Turistima na Biševu zaključali WC, a iz grmlja vrebaju nagazne mine


Iako je još prije mjesec dana počela ovogodišnja sezona posjeta Modroj špilji na otoku Biševu, koju godišnje posjeti oko 35 tisuća turista, jedini WC u uvali Mezoporat odakle turisti odlaze u špilju i vraćaju se iz nje, nije u funkciji. Kao u pravilu, dogaÄ‘a se to već nekoliko godina zaredom izazivajući opravdani bijes i nezadovoljstvo i turista i privatnih prijevoznika.

Komižanin Vinko Mladineo dugi se niz godina bavi prijevozom izletnika na relaciji Komiža-Biševo-Komiža i jedan je od rijetkih lokalnih prijevoznika koji je javno progovorio o ovom problemu:“Osim što nije u funkciji, sanitarni čvor udaljen je točno dvjesta koraka od mjesta iskrcaja gostiju, nema nikakve vidljive oznake gdje se nalazi, ali zato imamo „nagazne mine“ oko svakog grma unaokolo. TakoÄ‘er, još uvijek je zatvoren i ugostiteljski objekat na rivi, nema vode, nema struje, nema hlada... 

Turisti su prisiljeni, iskrcavši se na obalu, čekati na suncu svoj red da posjete špilju, a i tamo im nitko ne kaže ni osnovne informacije o špilji. Tako svakodnevno imamo goste koji prosvjeduju, koji se bune. Više se crvenim od srama nego od sunca nakon svega. Od lokalnih prijevoznika nitko ne želi javno govoriti o tome, kako se ne bi nekome zamjerio, i onda je to tako kako je.

Koncesionar digao cijene

Istina, prije nekoliko dana na javnoj tribini koju je organizirala Tonka Ivčević, komiška gradonačelnica, jedan je graÄ‘anin postavio pitanje o problemu WC-a na Biševu, a Ivčević mu je odgovorila da se problem rješava. - Osim toga, koncesionar Modre špilje Nautički centar “Komiža”, ne vodeći računa o nama prijevoznicima, niti o turističkim agencijama, od 1. travnja naprasno je povećao cijenu ulaznice za Modru špilju za 33 posto, nikoga ne obavijestivši, a neki od nas su još krajem prošle godine ugovorili dio izleta po starim cijenama, što nam je stvorilo niz neugodnosti i štete - kaže nam Mladineo te nastavlja:

“ Postoji i problem ukrcaja i iskrcaja izletnika u komiškoj luci jer ne postoji operativni dio obale koji je za to odreÄ‘en, pa turiste nekad moramo po dolasku u Komižu iskrcavati preko tri broda kako bi došli na obalu, a po propisima putnik se iz broda mora iskrcati direktno na obalu. Nadalje, u luci Mezoporat nema oznake o zabrani kupanja, trebalo bi se nekom ogradom na rivi odrediti mjesto ukrcaja i iskrcaja za sve one koji pasarama idu u špilju. Mladineo ima rješenje za gužve i nered u luci:“Nekad se u uvali Mezoprat zna naći i po tridesetak brodova prijevoznika i stotine ljudi. Kako bi izbjegle gužve, tenzije i sl., predlažem da se, kao u školi, postavi jedna ploča, kreda i spužva, kako koji brod doÄ‘e, zapiše se ime broda na ploču i broj putnika i po tom redoslijedu se ide u špilju. 

U potrazi za WC-om na Biševu zatekli smo i jednu turistkinju koja nam je kazala:“Na Biševu sam prvi put, bila sam u Modroj špilji i neugodno sam iznenaÄ‘ena lošom organizacijom, nakon što sam se vratila u uvalu Mezoporat da ovdje nema WC-a, ustvari ima, ali je zaključan. Znači, mora se ići u prirodu. To nije baš dobro, ali sad još nije sezona, pa se može oprostiti. Za vrijeme sezone se to ne smije desiti.”

Kvaliteta usluge pala

Jedan prijevoznik iz Hvara koji se nije htio predstaviti rekao nam je:“Jako je neugodno kada se desi da naši gosti koji putuju iz Hvara do Biševa (plovidba traje oko sat do sat i deset minuta) ako je malo hladnije vani po dolasku imaju potrebu otići na WC, a WC ne radi. To izravno utječe i na sam izlet, i kada mi se požale ja nemam nekog suvislog objašnjenja, teško je to objasniti uopće. 

Jednostavno, prisiljen sam sve to šutke saslušati, pognuti glavu, slegnuti ramenima i to je to. Cijena ulaznice s 30 povećana je na 40 kuna, a razina usluge je ostala ista, iako bi cijenu trebala pratiti i kvaliteta usluge. Apeliram na odgovorne da što prije riješe taj nesretni WC.” 


Recent Nautical News Entries

Rafael Nadal kupio poljski katamaran

Rafael Nadal prodaje svoju jahtu Monte Carlo 76 dugu 23 metra za 2,6 milijuna eura.

July.23.2019

Nimbus W9 - zvijer za vikend

Nimbus W9 motorni brod godine!

July.02.2019

Jedrilica koja se puni besplatno i nimalo ne zagađuje okoliš

Jedrilica koja se puni besplatno, čuva more i nimalo ne zagađuje okoliš - zvuči savršeno?

June.03.2019

Novi Deluxe Superior brod "Nautilus"

19 luksuznih kabina osigurava smještaj za 38 putnika.

May.13.2019

U Splitu otvoren 21. Croatia Boat Show

Na splitskoj Zapadnoj obali u četvrtak je otvoren 21. međunarodni "Croatia Boat Show" koji je okupio više od 300 izlagača iz 25 zemalja svije

April.15.2019