Pomorski poligon Žirje- održana pokazna vježba "Jadran 2012"


Na pomorskome poligonu Žirju jučer je održana vježba tijela ovlaštenih za nadzor i zaštitu interesa Republike Hrvatske na moru pod nazivom "Jadran 2012." Vježba je održana radi provjere sposobnosti i učinkovitosti zajedničkog djelovanja na moru u nadzoru ribarica, sprječavanju krijumčarenja ljudi i opijata, traganju i spašavanju na moru te sprječavanju onečišÄ‡enja mora i gašenju zapaljenog plovila.

Akcija svih službi zaduženih za zaštitu i spašavanje na moru bila je vrlo dojmljiva, a po riječima zapovjednika Obalne straže Republike Hrvatske Marina Stošića, i iznimno uspješna.

Stošić je izrazio zadovoljstvo sposobnostima koje su danas pokazali svi sudionici četiriju pokaznih akcija. Današnja vježba, rekao je Stošić, dokaz je da smo spremni za sve situacije.

Dobro je, dodao je, što se sve ovo dogaÄ‘a prije sezone jer je razdoblje izmeÄ‘u srpnja i rujna najkritičnije po broju nestreća te se za nj treba dobro pripremiti.

Novinari i uzvanici vježbu su pratili s broda Obalne straže "Faust Vrančić" s kojeg se zapovijedalo današnjom vježbom.

Vježba "Jadran" održava se u pravilu svake godine u sklopu aktivnosti Središnje koordinacije za nadzor i zaštitu interesa na moru kojom ove godine predsjeda Ministarstvo obrane.

U radu Središnje koordinacije, uz predstavnike MORH-a, sudjeluju i predstavnici ministarstava pomorstva, prometa i infrasrukture, unutarnjih poslova, poljoprivrede, financija, zaštite okoliša i prirode, gospodarstva, vanjskih i europskih poslova, pravosuÄ‘a i kulture te Državne uprave za zaštitu i spašavanje i Državnog inspektorata.


(Hina)


Recent Nautical News Entries

Pristajanje bez muke i stresa uz pomoć virtualnog odbojnika

Pristajanje u marinama gdje mjesta ima malo, a plovila puno, nije baš lagan zadatak čak i za iskusne nautičare u nekim situacijama

February.10.2020

29. zagrebački sajam nautike

Interes za izlaganje raste iz godine u godinu, a na sajmu će se predstaviti gotovo svi važniji domaći brodograditelji: Pičuljan, Grginić jahte

January.21.2020

Taiga na struju juri čak 104 km/h

Taiga na struju juri čak 104km/h.

December.16.2019

S Otvorenim morem besplatno na nautički sajam

Najveći nautički sajam u ovom dijelu Europe - Biograd Boat Show - i ove godine obara rekorde. Organizatori iz tvrtke Ilirija najavljuju 400 izlagač

October.18.2019