Sunčan i vrlo topao vikend, krajem ponedjeljka obilnija kiša!


Petak je prvi dan klimatološkog ljeta. S lipnjom ulazimo u najtopliji dio godine! Vremenske prilike tijekom petka bile su primjerene dijelu godine pa su temperature zraka u Dalmaciji u najtoplijem dijelu dana bile od 22 do 27°C. Za razliku od četvrtka, grmljavinskih pljuskova nije bilo.

Dok drugdje u Hrvatskoj i neće biti tako, u Dalmaciji će subota i nedjelja proći u znaku pravog ranoljetnog vremena uz obilje sunca. Temperature zraka bit će visoke, no vrućine će izostati kao i bilo kakve oborine ili značajan vjetar.

U nedjelju do 29°C


U subotu će biti pretežno sunčano i suho, tek popodne uz granicu s BiH uz mogućnost slabih pljuskova. Puhat će slabo do umjereno jugo. Minimalne jutarnje temperature zraka bit će u zaobalju od 10 do 14°C, uz obalu i na otocima od 14 do 19°C. Najviše dnevne temperature od 22 do 28°C u dolini Neretve.

U nedjelju će biti pretežno sunčano i suho. Puhat će umjereno jugo koje će navečer biti u postupnom jačanju. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 10 do 14°C, uz obalu i na otocima od 15 do 20°C. Najviše dnevne temperature od 23 do 29°C ponegdje u Dalmatinskoj zagori.

Frontalni sustav danima se zadržava na sjevernom Europom, no na samom početku nadolazećeg tjedna "uputit" će se prema jugu i zahvatiti naš dio Europe. Na frontalnom sustavu, nad sjevernom Italijom, formirat će se plitki centar sekundarne ciklone što će promjenu vremena dodatno pojačati upravo u Jadranu.

Olujni udari juga


U ponedjeljak će na sjevernom Jadranu biti umjereno do znatno oblačno, povremeno uz kišu, pljuskove i grmljavinu koji će u drugom dijelu dana lokalni biti obilni. U Dalmaciji u početku djelomično sunčano, ali će popodne i osobito navečer biti sve više oblaka uz mogućnost većinom slabe kiše. Puhat će umjereno do jako jugo koje će navečer na moru Dalmacije imati olujne udare. Kasno navečer u Istri bura. Jutarnje temperature u manjem porastu, najviše dnevne na sjevernom Jadranu od 17 do 22°C, u Dalmaciji od 21 do 26°C.

Glavnina promjene vremena u Dalmaciju stiže u prvom dijelu utorka. Bit će oblačno s kišom, lokalno i pljuskovima s grmljavinom. Jugo će prestati i do kraja dana posvuda okrenuti na većinom slabu do umjerenu buru. Bit će svježije u odnosu na ponedjeljak.

Stabilizacija vremena


Od srijede će jačati anticiklona što će nam vratiti stabilno, te iz dana u dan sve toplije vrijeme pa će se prema kraju tjedna temperature približiti 30°C.


Recent Nautical News Entries

Rafael Nadal kupio poljski katamaran

Rafael Nadal prodaje svoju jahtu Monte Carlo 76 dugu 23 metra za 2,6 milijuna eura.

July.23.2019

Nimbus W9 - zvijer za vikend

Nimbus W9 motorni brod godine!

July.02.2019

Jedrilica koja se puni besplatno i nimalo ne zagađuje okoliš

Jedrilica koja se puni besplatno, čuva more i nimalo ne zagađuje okoliš - zvuči savršeno?

June.03.2019

Novi Deluxe Superior brod "Nautilus"

19 luksuznih kabina osigurava smještaj za 38 putnika.

May.13.2019

U Splitu otvoren 21. Croatia Boat Show

Na splitskoj Zapadnoj obali u četvrtak je otvoren 21. međunarodni "Croatia Boat Show" koji je okupio više od 300 izlagača iz 25 zemalja svije

April.15.2019