Pomorci Tankerske plovidbe spasili stotinjak somalijskih brodolomaca!


 

Hrvatski pomorci s broda Tankerske plovidbe "Dugi otok" u vodama kod Libije spasili su iz mora 92 brodolomaca - izbjeglice, ženu, djecu i muškarce te jednog časnika stranog broda. Time su po tko zna koji put hrvatski pomorci ispunili sveti zavjet mornara - pružanje pomoći osobama u nevolji na moru. Tankerska plovidba tim povodom izdala je priopćenje za javnost:

 

- Zapovjednik broda Dugi otok, dana 25. 05. 2012. u 15:30 sati zaprimio je poziv od talijanskog ureda za traganje i spašavanje na moru za potrebu uključivanja u akciju spašavanja somalijskih izbjeglica koji se nalaze na oštećenom gumenom čamcu oko 30 nautičkih milja od Libijske obale te da su im životi ugroženi. Zapovjednik je obavijestio Kompaniju te krenuo u spašavanje. U istu akciju spašavanja su bila uključena još dva strana broda. Prvi od njih je došao prije našega broda te je sa svojom brodicom za prikupljanje počeo s ukrcajem osoba koje su skočile u more. MeÄ‘utim, zbog velikog broja izbjeglica koje su se htjele ukrcati na brodicu za prikupljanje došlo je do gubitka plovnosti iste te su se izbjeglice zajedno s članovima posade brodice za prikupljanje našli u moru. Nakon toga su članovi naše posade pristupili akciji spašavanja te su uspjeli izvući iz mora jednog člana posade prvog broda. Ostale osobe koje su završile u moru su spašene od strane prvog broda. Nakon toga uspjeli smo sve izbjeglice s gumenog čamca spasiti te smjestiti na našem brodu Dugi otok. Svim spašenim izbjeglicama pružena je prva pomoć, hrana i piće te adekvatan smještaj na brodu.

 

Nakon toga po naputku Libijske vlade odnosno talijanskog ureda za traganje i spašavanje brod je proslijedio prema luci prihvata Tripoli.

 

Dolaskom u luku Tripoli dana 26. 05. 2012. u 06:00 sati te nakon dogovora o načinu iskrcaja s broda sve spašene osobe uz nadzor libijskih vlasti su prekrcane na libijski brod.

 

Moramo napomenuti da je postojala odlična suradnja Libijske vlade i lučkih vlasti u Tripoliju kao i talijanskog ureda za traganje i spašavanje na moru za vrijeme cijele akcije spašavanja na moru i organizacije prihvata izbjeglica. Isto tako zahvaljujemo se i zapovjedništvu i posadi stranih brodova na dobroj suradnji. Prvi strani brod je isto bio uključen u samu operaciju spašavanja te spasio iz mora 30 osoba.

 

Najveći doprinos ovako iznimno zahtjevnoj operaciji spašavanja izbjeglica iz mora u noćnim uvjetima koji su vladali za vrijeme cijele akcije spašavanja, pripada zapovjedniku i cijeloj posadi našeg broda Dugi otok koji su, koordinirani od strane Kriznog tima Tankerske plovidbe, iz mora spasili ukupno 92 izbjeglica (žena, djece, muškaraca) te jednog časnika sa stranog broda, stoji u priopćenju koje je javnosti dostavio predsjednik Uprave Tankerske plovidbe Lenko Milin.


Recent Nautical News Entries

Uskoro počinje 22. Croatia Boat Show

Grad Split će od 22. do 26. travnja 2020. biti domaćin sajma koji okuplja najznačajnija imena hrvatske i svjetske nautičke elite.

February.24.2020

Pristajanje bez muke i stresa uz pomoć virtualnog odbojnika

Pristajanje u marinama gdje mjesta ima malo, a plovila puno, nije baš lagan zadatak čak i za iskusne nautičare u nekim situacijama

February.10.2020

29. zagrebački sajam nautike

Interes za izlaganje raste iz godine u godinu, a na sajmu će se predstaviti gotovo svi važniji domaći brodograditelji: Pičuljan, Grginić jahte

January.21.2020

Taiga na struju juri čak 104 km/h

Taiga na struju juri čak 104km/h.

December.16.2019