Otočani na nogama: Jadrolinija poskupljuje prijevoz za 20 posto


Otočni sabor, udruga koja se bavi razvitkom hrvatskih otoka, upozorila je kako će poskupljenje Jadrolinijinih karata za 20 posto najviše pogoditi otočane koji se bave turizmom.

- Upozorili smo da je u proračunu za 2012. došlo do povećanja sredstava za poticaje redovitih pomorskih putničkih i brzobrodskih linija i nismo očekivali povećanje cijena, pogotovo i stoga jer je plovidbeni red ostao isti kao lani. Ovim poskupljenjem dolazimo u situaciju da je skuplji prijevoz od smještaja - rekao je Denis Barić, predsjednik Otočnog sabora i dodao kako četveročlanu obitelj prijevoz doÄ‘e i do 200 eura.

Vijeće Otočnog sabora je na sjednici u Šibeniku zaključilo kako treba preispitati tko sve ima pravo na otočnu kartu i na sve povlastice koje proizlaze iz Zakona o otocima. Predlažu revidiranje Zakona o otocima i ne samo po ovom pitanju nego i po pitanju gospodarstvenika koji djeluju na otocima, a sjedište im nije na otoku već na kopnu.

- Na natječaj za održavanje 24 državne trajektne linije javila su se tri hrvatska brodara, a najviše ponuda očekivano je poslala Jadrolinija koja se natječe za ukupno 20 linija te za liniju Jablanac-Mišnjak, gdje su dosad isključivo bili uposleni brodovi Rapske plovidbe – kazao je Barić i naglasio kako će se ove sezone voziti po dosadašnjem sustavu putničkog pomorskog prometa, a primjena ugovora počet će iduće godine sukladno posebnim uvjetima za kabotažu koje je Hrvatska dogovorila s Europskom unijom i vrijedit će do kraja 2016. godine.

- Nakon tog datuma raspisivat će se novi natječaj za državne trajektne linije gdje će ravnopravno moći sudjelovati svi zainteresirani brodari iz EU. Dolazi u pitanje poslovanje i opstanak jedne gospodarske jedinice na otoku. Rapska plovidba mogla bi propasti ako izgubi svoj najvažniji posao, a mogla bi ga izgubiti jer očito ne može konkurirati Jadroliniji. Nije mi jasno zašto Jadrolinija mora dobiti koncesije na sve profitabilne linije na Jadranu – rekao je Barić.


Recent Nautical News Entries

Pristajanje bez muke i stresa uz pomoć virtualnog odbojnika

Pristajanje u marinama gdje mjesta ima malo, a plovila puno, nije baš lagan zadatak čak i za iskusne nautičare u nekim situacijama

February.10.2020

29. zagrebački sajam nautike

Interes za izlaganje raste iz godine u godinu, a na sajmu će se predstaviti gotovo svi važniji domaći brodograditelji: Pičuljan, Grginić jahte

January.21.2020

Taiga na struju juri čak 104 km/h

Taiga na struju juri čak 104km/h.

December.16.2019

S Otvorenim morem besplatno na nautički sajam

Najveći nautički sajam u ovom dijelu Europe - Biograd Boat Show - i ove godine obara rekorde. Organizatori iz tvrtke Ilirija najavljuju 400 izlagač

October.18.2019