Ministar Hajdaš Dončić posjetio Primorsko goransku županiju


Rijeka i Primorsko-goranska županija svakako su jedan od vrlo važnih dijelova RH u kojem Vlada planira nastavak investicija i aktivnosti. Prije svega to se odnosi na tehničko - logističke sadržaje na obali, odnosno povezivanje budućih terminala sa prometnicama u unutrašnjosti, i to kroz željeznice i državne ceste.

Nema razvoja luke Rijeka bez razvoja kopnene infrastrukture, istaknuo je ministar Siniša Hajdaš Dončić. Pojasnio je kako pritom misli na ubrzanje ulaganja u infrastrukturu postojeće pruge, točnije unificiranost elektrifikacije i, tamo gdje je moguće, izgradnju drugog kolosijeka. To je vrlo velik izazov, kao i izgradnja nove prometnice koja će povezivati Zagrebačku obalu s unutrašnjosti, kazao je.

To je pak vrlo važno radi Svjetske banke i budućih koncesionara kako bi Rijeka postala ono što objektivno i treba biti jedna od najvažnijih luka Mediterana, dodavši kako je riječ o strateški važnom interesu cijele Hrvatske.

Ministar je  kazao kako će se osigurati sredstva za izgradnju ceste D-403 koja će, kako je dogovoreno, biti gotova istovremeno sa završetkom Zagrebačke obale.

Jadrolinija ima dobre planove koji uključuju i izgradnju novih brodova koji su po ekonomici obujma efikasniji. Uključujemo i Hrvatske ceste i Lučke uprave kako bi za te brodove, u dogledno vrijeme, uspjeli pripremiti kopnenu ili otočku infrastrukturu. Na taj način najvećeg nacionalnog brodara činimo konkurentnijim i spremnijim za ono što ga očekuje 1. siječnja 2017. godine, a to je liberalizacija usluga trajektnog prometa, kazao je ministar nakon obilaska Jadrolinije.

Ministar Hajdaš Dončić za prvog službenog posjeta Rijeci sastao se s ravnateljem Lučke uprave Rijeka Bojanom Hlačom, direktorom Jadrolinije Slavkom Lončarom, a posjetio je i Lučku kapetaniju Rijeka – VTS službu za upravljanje pomorskim radarskim sustavom i Nacionalnu središnjicu za usklaÄ‘ivanje traganja i spašavanja na moru.

Domaćini susreta bili su o.d. župana Primorsko-goranske županije Vidoje Vujić i gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel.

Nakon sastanaka, ministar je obišao radove na proširenju pristaništa Kontejnerskog terminala Brajdica.



Recent Nautical News Entries

Rafael Nadal kupio poljski katamaran

Rafael Nadal prodaje svoju jahtu Monte Carlo 76 dugu 23 metra za 2,6 milijuna eura.

July.23.2019

Nimbus W9 - zvijer za vikend

Nimbus W9 motorni brod godine!

July.02.2019

Jedrilica koja se puni besplatno i nimalo ne zagađuje okoliš

Jedrilica koja se puni besplatno, čuva more i nimalo ne zagađuje okoliš - zvuči savršeno?

June.03.2019

Novi Deluxe Superior brod "Nautilus"

19 luksuznih kabina osigurava smještaj za 38 putnika.

May.13.2019

U Splitu otvoren 21. Croatia Boat Show

Na splitskoj Zapadnoj obali u četvrtak je otvoren 21. međunarodni "Croatia Boat Show" koji je okupio više od 300 izlagača iz 25 zemalja svije

April.15.2019