Tomislav Debeljak: U ‘Brodosplitu’ me žele likvidirati


Budući vlasnik “Brodosplita“, samoborski poduzetnik Tomislav Debeljak nedavno je domaćim sindikatima poslao dva pisma u kojima se referira na splitsko brodogradilište, njegove radnike i sindikate. No, stil pisanja, kao i sam sadržaj pisma, blago rečeno, neobični su. Štoviše, pismo je potpuno suprotno svim uzancama službene korespondencije.

Naime, u drugom dopisu od 27. svibnja, oba su pisma poslana istog dana na adrese predsjednika centrala i ogranaka HUS-a te SSSH diljem Hrvatske, upozorava na “sindikalni kukolj“ koji, kako kaže, “iskorištava ime radnika i sindikata“ kako bi se borio s “izmišljenim demonima i vješticama“ (Debeljak misli na sebe, op.a.). On u opširnom pismu, meÄ‘u ostalim, sindikalne čelnika HUS-a i SSSH upozorava kako je “sramotno da netko iz vaših redova, i to onaj koji je napravio štetu nama i našim naraštajima od preko 10 milijardi kuna, jer godinama kadrovira, potiče i koristi korupciju u nabavkama i normiranjima...”.

U nastavku svog pisma Debeljak dramatično otkriva kako su kukolji meÄ‘u sindikatima “kada su uvidjeli da im je došao kraj, dogovarali da maskiraju 10 ljudi i da me, kada doÄ‘em u ‘Brodosplit’, prebiju, ubiju i dignu revoluciju...”. No, Debeljak ne staje na tom otkriću o svojoj navodnoj fizičkoj likvidaciji i početku revolucije, već priželjkuje i svoj mučenički kraj na ovome svijetu, pa biblijskim tonom doslovce kaže: “... jedva čekam da na ovom svijetu završim kao mučenik i da time pokažem ljudima što je pravi put, jer istina se nikad ne može pokopati”.

Najavio spas

Debeljak najavljuje spas splitskih škverana i izbavljenje u bolje sutra.

“Iz istih razloga sam i odlučio, iako mi je sedmo dijete na putu, doći u ‘Brodosplit’, osobno ga odvesti u bolje sutra i spasiti sve poštene i vrijedne radnike... Time izazivam da, ili me probajte razapeti, ili konačno maknite kukolj iz svojih redova, ali ja više ne mogu šutjeti i gledati jadan napaćeni narod kako ga netko zločest gazi...“, kaže Debeljak u svom neobičnom i slikovitom pismu kakvo u 20 godina poduzetništva samostalne Hrvatske zasigurno nije zabilježeno.

Ozren Matijašević, predsjednik HUS-a, takoÄ‘er je dobio Debeljakovo pismo.

- Pozivam gospodina Debeljaka da u interesu “Brodosplita“ i njegovih radnika, sa sindikatom i njegovim predstavnicima razvija konstruktivni dijalog koji će graditi mostove, a ne produbljivati jazove u škveru. Ako je voljan prihvatiti moj prijedlog, rado ću sudjelovati u takvim razgovorima, za koje držim da bi bili uistinu korisni i potrebni, za razliku od ove prepiske - kaže Matijašević, koji je pismeno odgovorio Debeljaku.

DENIS KRNIĆ

 

 

Zvonko Šegvić: To je znanstvena fantastika

Zvonko Šegvić, čelnik Nezavisnog sindikata u splitskom brodogradilištu, ostao je osupnut navodima iz Debeljakova pisma, posebno onim dijelom gdje navodi maskirane ljude koji su Debeljaka trebali ubiti u škveru.

- Teško mi je uopće racionalno komentirati takvo pismo čovjeka koji želi kupiti najveće hrvatsko brodogradilište. To je na razini znanstvene fantastike. Ostao sam bez teksta - kratko će Šegvić.


Recent Nautical News Entries

Uskoro počinje 22. Croatia Boat Show

Grad Split će od 22. do 26. travnja 2020. biti domaćin sajma koji okuplja najznačajnija imena hrvatske i svjetske nautičke elite.

February.24.2020

Pristajanje bez muke i stresa uz pomoć virtualnog odbojnika

Pristajanje u marinama gdje mjesta ima malo, a plovila puno, nije baš lagan zadatak čak i za iskusne nautičare u nekim situacijama

February.10.2020

29. zagrebački sajam nautike

Interes za izlaganje raste iz godine u godinu, a na sajmu će se predstaviti gotovo svi važniji domaći brodograditelji: Pičuljan, Grginić jahte

January.21.2020

Taiga na struju juri čak 104 km/h

Taiga na struju juri čak 104km/h.

December.16.2019