Kitovi u Jadran stižu redovito zbog proljetne gozbe


Nepunih mjesec dana nakon što je predsjednik “Plavog svijeta” Draško Holcer snimio velikog kita kod otoka Visa, u tu organizaciju stigla je dojava o čak četiri kita u viškom akvatoriju, koje su proteklih dana vidjeli ribari koćarice Mira iz Kaštel Kambelovca, snimivši zanimljive prizore videokamerom.

Kako nam je potvrdio Holcer, i ovaj put riječ je o velikim kitovima, Balaenopteri physalus, drugoj po veličini životinji na svijetu koja živi u gotovo svim morima i oceanima. Njihova veličina u Sredozemnom moru uglavnom je do 20 metara, a u Jadranu nisu tako rijetki gosti kao što se mislilo.

– Osim u Velom Lošinju, naš institut ima bazu i na Visu, gdje proteklih pet godina istražujemo velike morske kralježnjake. Iako nam se čini da kod nas nema kitova, njihovo pojavljivanje, otkada bilježimo, redovito je, svake godine, iako još uvijek nemamo dovoljno informacija o tome. No, možemo reći da se kitovi pojavljuju redovito u proljeće, kada im se poveća količina hrane. Naime, oni se hrane sitnom plavom ribom i planktonskim račićima kojima naše more obiluje u ovo doba, pa oni dolaze na gozbu kod nas – rekao nam je Holcer demantirajući teorije da su kitovi zalutali u Jadranu ili da su došli prateći brodove.
Sredozemna populacija ugrožena

– Jadran je njihova redovita ruta. Ne znamo još koliki je njihov točan broj, ali moramo ih prihvatiti kao dio faune Jadrana – napominje Holcer, dodajući kako veliki kitovi trajno obitavaju u Sredozemnom moru i jedina su populacija koja ne poduzima opsežnije migracije prema polarnim područjima tijekom ljeta radi hranjenja. Upravo zbog te relativne izoliranosti i malog broja jedinki koje ulaze ili izlaze iz Sredozemlja u Atlantski ocean, sredozemna populacija i genetički je različita od atlantske. Procjenjuje se da njihov broj u Sredozemnom moru nije veći od nekoliko tisuća, što ovu populaciju zapravo čini ugroženom.

– Zbog raznoraznih pojava, klimatskih promjena, zagaÄ‘enja mora, ali i povećanog brodskog prometa, broj kitova u svijetu je opao. Veliki problem su im bili sudari s brodovima, ali i velike mreže u koje bi se zapetljali. Treba naglasiti da su kitovi miroljubivi i za ljude potpuno bezopasni u slučaju da ih ne uznemiravamo i proganjamo. Kod nas su i zakonom zaštićeni te je zabranjeno njihovo proganjanje, maltretiranje i uznemiravanje. Ako ih opazite, pokušajte ih snimiti izdaleka i poslati nam fotografije ili video (info@plavi-svijet.org ili telefonom 051-604666), koji će nam pomoći da prikupimo podatke potrebne za razumijevanje njihova života u Jadranskom moru – poručuje Draško Holcer.

 


Recent Nautical News Entries

Rafael Nadal kupio poljski katamaran

Rafael Nadal prodaje svoju jahtu Monte Carlo 76 dugu 23 metra za 2,6 milijuna eura.

July.23.2019

Nimbus W9 - zvijer za vikend

Nimbus W9 motorni brod godine!

July.02.2019

Jedrilica koja se puni besplatno i nimalo ne zagađuje okoliš

Jedrilica koja se puni besplatno, čuva more i nimalo ne zagađuje okoliš - zvuči savršeno?

June.03.2019

Novi Deluxe Superior brod "Nautilus"

19 luksuznih kabina osigurava smještaj za 38 putnika.

May.13.2019

U Splitu otvoren 21. Croatia Boat Show

Na splitskoj Zapadnoj obali u četvrtak je otvoren 21. međunarodni "Croatia Boat Show" koji je okupio više od 300 izlagača iz 25 zemalja svije

April.15.2019