"Dan ljubaznosti u prometu 2012.": Vozači propustite pješake i osvojite nagradu, pješaci zahvalit


ZAGREBAÄŒKA policija izvijestila je kako će sutra 31. svibnja, od 10 do 14 sati na više lokacija u Zagrebu provoditi akciju "Dan ljubaznosti u prometu" kojega organizira u suradnji s Turističkom zajednicom Grada Zagreba, AK Siget i Školom za cestovni promet.

Šezdesetak učenika Škole za cestovni promet na dvadeset pješačkih prijelaza u gradu Zagrebu nadzirat će poštivanje prednosti pješaka na pješačkim prijelazima te na posebnim obrascima bilježiti registracijske oznake savjesnih vozača na osnovu kojih će izvući 10 vozača koji će biti nagraÄ‘eni. Nagrade dodjeljuju Turistička zajednica Grada Zagreba i Autoklub Siget.

Vozači pustite pješake, pješaci zahvalite im se!

Akcija se održava povodom Dana Grada Zagreba s ciljem poticanja tolerantnijih odnosa izmeÄ‘u vozača i pješaka, odnosno poticanja vozača da poštuju prednost pješaka na pješačkim prijelazima.

"Od vozača očekujemo da se zaustave ispred pješačkih prijelaza i da rukom daju znak pješacima da prijeÄ‘u preko ceste. Ta gesta ima značenje: "Ja sam vas vidio i izvolite, prijeÄ‘ite cestu". S druge strane, pješake potičemo da se vozačima zahvale ili naklonom glave kažu: "Hvala" ili da se osmjehnu. Osmijeh je toliko poticajan, a tako ga rijetko rabimo u svakodnevnoj komunikaciji.", pojašnjavaju u priopćenju iz zagrebačke policije dodajući kako je krajnji cilj akcije  osjećati se sigurnije i ugodnije u gradu u kojem živimo.

"Naravno, želja nam je da takvo kulturno i ljubazno ponašanje postane dijelom naše svakidašnjice, no to je proces koji traje.", poručuju iz policije.

Iz policije podsjećaju na rezultat prošlogodišnje akcije kada je od ukupno 19 493 evidentirana vozača 64,21 posto propustilo pješake, čime je nastavljena pozitivna tendencija povećavanja broja savjesnih vozača. Naime, prve godine održavanja akcije broj savjesnih vozača bio je 36 posto i svake godine se povećavao. Jedini izuzetak bila je 2008. kada je broj savjesnih vozača bio 5 posto manji u odnosu na 2007. (51 u odnosu na 56 posto).


Recent Nautical News Entries

Pristajanje bez muke i stresa uz pomoć virtualnog odbojnika

Pristajanje u marinama gdje mjesta ima malo, a plovila puno, nije baš lagan zadatak čak i za iskusne nautičare u nekim situacijama

February.10.2020

29. zagrebački sajam nautike

Interes za izlaganje raste iz godine u godinu, a na sajmu će se predstaviti gotovo svi važniji domaći brodograditelji: Pičuljan, Grginić jahte

January.21.2020

Taiga na struju juri čak 104 km/h

Taiga na struju juri čak 104km/h.

December.16.2019

S Otvorenim morem besplatno na nautički sajam

Najveći nautički sajam u ovom dijelu Europe - Biograd Boat Show - i ove godine obara rekorde. Organizatori iz tvrtke Ilirija najavljuju 400 izlagač

October.18.2019