Tune prenijele radijaciju iz Fukushime u Kaliforniju


Niske razine nuklearnog zračenja iz japanske nuklearne elektrane Fukushima, oštećene u tsunamiju prošle godine, zabilježene su kod plavoperajnih tuna pred kalifornijskom obalom što naznačuje da su te ribe prenijele radioaktivne elemente preko Pacifičkog oceana brže od vjetra ili mora.

Male količine cezija-137 i cezija-134 pronaÄ‘ene su kod 15 tuna ulovljenih blizu San Diega u kolovozu 2011. godine, oko četiri mjeseca nakon što su ti elementi dospjeli u more pred istočnom obalom Japana, izvijestili su znanstvenici u ponedjeljak.

 

To je više mjeseci prije no što su vjetar i more donijeli ostatke iz elektrane u vode pred Aljaskom i sjeverozapadnom pacifičkom obalom. Količina naÄ‘enog radioaktivnog cezija ne smatra se štetnom po ljude ako je konzumiraju, rekli su istraživači u studiji u časopisu "Proceedings" američke nacionalne akademije znanosti.

>> Većina radijacije iz Fukushime u granicama dopuštenog

 

Ne iznoseći konačan sud o sigurnosti ribe za konzumaciju, glavni autor studije Daniel Madigan sa stanfordskog sevučilišta, napomenuo je da zabilježeni iznos radiokativnog ametrijala mnogo manji od propisanog japanskog ograničenja.

 

"Nikome ne bih govorio što je sigurno za jesti a što nije. Jasno je da neki ljudi smatraju da je bilo koja razina radioaktivnosti, po njima, loša i žele je izbjeći. No u usporedbi kolika je prirodno i što su utvrÄ‘ena sigurnosna ograničenja, to uopće nije velika količina", rekao je Madigan u telefonskom razgovoru za agenciju Reuters. (Hina)


Recent Nautical News Entries

Pristajanje bez muke i stresa uz pomoć virtualnog odbojnika

Pristajanje u marinama gdje mjesta ima malo, a plovila puno, nije baš lagan zadatak čak i za iskusne nautičare u nekim situacijama

February.10.2020

29. zagrebački sajam nautike

Interes za izlaganje raste iz godine u godinu, a na sajmu će se predstaviti gotovo svi važniji domaći brodograditelji: Pičuljan, Grginić jahte

January.21.2020

Taiga na struju juri čak 104 km/h

Taiga na struju juri čak 104km/h.

December.16.2019

S Otvorenim morem besplatno na nautički sajam

Najveći nautički sajam u ovom dijelu Europe - Biograd Boat Show - i ove godine obara rekorde. Organizatori iz tvrtke Ilirija najavljuju 400 izlagač

October.18.2019