Tune prenijele radijaciju iz Fukushime u Kaliforniju


Niske razine nuklearnog zračenja iz japanske nuklearne elektrane Fukushima, oštećene u tsunamiju prošle godine, zabilježene su kod plavoperajnih tuna pred kalifornijskom obalom što naznačuje da su te ribe prenijele radioaktivne elemente preko Pacifičkog oceana brže od vjetra ili mora.

Male količine cezija-137 i cezija-134 pronaÄ‘ene su kod 15 tuna ulovljenih blizu San Diega u kolovozu 2011. godine, oko četiri mjeseca nakon što su ti elementi dospjeli u more pred istočnom obalom Japana, izvijestili su znanstvenici u ponedjeljak.

 

To je više mjeseci prije no što su vjetar i more donijeli ostatke iz elektrane u vode pred Aljaskom i sjeverozapadnom pacifičkom obalom. Količina naÄ‘enog radioaktivnog cezija ne smatra se štetnom po ljude ako je konzumiraju, rekli su istraživači u studiji u časopisu "Proceedings" američke nacionalne akademije znanosti.

>> Većina radijacije iz Fukushime u granicama dopuštenog

 

Ne iznoseći konačan sud o sigurnosti ribe za konzumaciju, glavni autor studije Daniel Madigan sa stanfordskog sevučilišta, napomenuo je da zabilježeni iznos radiokativnog ametrijala mnogo manji od propisanog japanskog ograničenja.

 

"Nikome ne bih govorio što je sigurno za jesti a što nije. Jasno je da neki ljudi smatraju da je bilo koja razina radioaktivnosti, po njima, loša i žele je izbjeći. No u usporedbi kolika je prirodno i što su utvrÄ‘ena sigurnosna ograničenja, to uopće nije velika količina", rekao je Madigan u telefonskom razgovoru za agenciju Reuters. (Hina)


Recent Nautical News Entries

Rafael Nadal kupio poljski katamaran

Rafael Nadal prodaje svoju jahtu Monte Carlo 76 dugu 23 metra za 2,6 milijuna eura.

July.23.2019

Nimbus W9 - zvijer za vikend

Nimbus W9 motorni brod godine!

July.02.2019

Jedrilica koja se puni besplatno i nimalo ne zagađuje okoliš

Jedrilica koja se puni besplatno, čuva more i nimalo ne zagađuje okoliš - zvuči savršeno?

June.03.2019

Novi Deluxe Superior brod "Nautilus"

19 luksuznih kabina osigurava smještaj za 38 putnika.

May.13.2019

U Splitu otvoren 21. Croatia Boat Show

Na splitskoj Zapadnoj obali u četvrtak je otvoren 21. međunarodni "Croatia Boat Show" koji je okupio više od 300 izlagača iz 25 zemalja svije

April.15.2019