Ovako se čuva tradicija!


Rusi uskoro dovršavaju repliku svoga prvoga linijskoga broda iz 1700. godine koji je nosio ime Božja providnost (Goto Predestinacija)

Ovako se čuva tradicija!

 

Precizna replika jedrenjaka Goto Predestinacija prvog ruskog linijskog broda s 58 topova počela se graditi pred nešto više od godinu dana u brodogradilištu Pavlovsk u blizini grada Voroneža, i sada se polako približila kraju i svršetak radova na trupu se očekuje tijekom ovoga lipnja. Nakon toga brod će se otpremiti do Voroneža gdje će se trup opremiti jarbolima i jedriljem do kraja. Očekuje se da će radovi biti gotovi tijekom rujna i da će tada Goto Predestinacija zaploviti u punom sjaju.

Iako je riječ o replici, brod u potpunosti zadovoljava sve današnje standarde sigurnosti, stabiliteta i ekologije koji se mogu staviti pred jedno takvo plovilo. Inače riječ je o drvenom brodu duljine 40 metara, širine 9,5 s projektiranim gazom od 2,5 metara, a visina glavnog jarbola je 28 metara. Normalno, u skladu s današnjim vremenima, brod je pokretan dizelskim motorom i opremljen svim navigacijskim sustavima.

Goto Predestinacija je napravljen kao brod-muzej koji će osim toga ploviti po akumulacijskom jezeru Voronež i kao turistička atrakcija.

Za ovu buduću atrakciju predviÄ‘en je proračun od 200 milijuna rubalja (nešto manje od 38 milijuna kuna).

Važnost ovoga broda treba gledati kroz povijesnu prizmu, jer ovo je bio prvi linijski brod izgraÄ‘en na ruskom tlu, bez strane pomoći, i to upravo u Voronežu. Porinut je u voroneškom arsenalu 27. travnja 1700. godine kao admiralski brod ruske carske mornarice i predvodio je Azovsku flotilu. Iako podosta udaljen od Crnoga mora Voronež je prava kolijevka ruske crnomorske flote i mornarice uopće jer upravo na tom mjestu je ruski car Petar I. počeo s izgradnjom jake mornarice i izlaskom Rusije na svjetska mora.


Recent Nautical News Entries

Nimbus W9 - zvijer za vikend

Nimbus W9 motorni brod godine!

July.02.2019

Jedrilica koja se puni besplatno i nimalo ne zagađuje okoliš

Jedrilica koja se puni besplatno, čuva more i nimalo ne zagađuje okoliš - zvuči savršeno?

June.03.2019

Novi Deluxe Superior brod "Nautilus"

19 luksuznih kabina osigurava smještaj za 38 putnika.

May.13.2019

U Splitu otvoren 21. Croatia Boat Show

Na splitskoj Zapadnoj obali u četvrtak je otvoren 21. međunarodni "Croatia Boat Show" koji je okupio više od 300 izlagača iz 25 zemalja svije

April.15.2019

Danas počinje međunarodni nautički sajam Croatia Boat Show u Splitu

Izuzetna nam je čast najaviti 21. CROATIA BOAT SHOW, koji pocinje danas na Zapadnoj obali u Splitu.

April.11.2019