Ovako se čuva tradicija!


Rusi uskoro dovršavaju repliku svoga prvoga linijskoga broda iz 1700. godine koji je nosio ime Božja providnost (Goto Predestinacija)

Ovako se čuva tradicija!

 

Precizna replika jedrenjaka Goto Predestinacija prvog ruskog linijskog broda s 58 topova počela se graditi pred nešto više od godinu dana u brodogradilištu Pavlovsk u blizini grada Voroneža, i sada se polako približila kraju i svršetak radova na trupu se očekuje tijekom ovoga lipnja. Nakon toga brod će se otpremiti do Voroneža gdje će se trup opremiti jarbolima i jedriljem do kraja. Očekuje se da će radovi biti gotovi tijekom rujna i da će tada Goto Predestinacija zaploviti u punom sjaju.

Iako je riječ o replici, brod u potpunosti zadovoljava sve današnje standarde sigurnosti, stabiliteta i ekologije koji se mogu staviti pred jedno takvo plovilo. Inače riječ je o drvenom brodu duljine 40 metara, širine 9,5 s projektiranim gazom od 2,5 metara, a visina glavnog jarbola je 28 metara. Normalno, u skladu s današnjim vremenima, brod je pokretan dizelskim motorom i opremljen svim navigacijskim sustavima.

Goto Predestinacija je napravljen kao brod-muzej koji će osim toga ploviti po akumulacijskom jezeru Voronež i kao turistička atrakcija.

Za ovu buduću atrakciju predviÄ‘en je proračun od 200 milijuna rubalja (nešto manje od 38 milijuna kuna).

Važnost ovoga broda treba gledati kroz povijesnu prizmu, jer ovo je bio prvi linijski brod izgraÄ‘en na ruskom tlu, bez strane pomoći, i to upravo u Voronežu. Porinut je u voroneškom arsenalu 27. travnja 1700. godine kao admiralski brod ruske carske mornarice i predvodio je Azovsku flotilu. Iako podosta udaljen od Crnoga mora Voronež je prava kolijevka ruske crnomorske flote i mornarice uopće jer upravo na tom mjestu je ruski car Petar I. počeo s izgradnjom jake mornarice i izlaskom Rusije na svjetska mora.


Recent Nautical News Entries

Uskoro počinje 22. Croatia Boat Show

Grad Split će od 22. do 26. travnja 2020. biti domaćin sajma koji okuplja najznačajnija imena hrvatske i svjetske nautičke elite.

February.24.2020

Pristajanje bez muke i stresa uz pomoć virtualnog odbojnika

Pristajanje u marinama gdje mjesta ima malo, a plovila puno, nije baš lagan zadatak čak i za iskusne nautičare u nekim situacijama

February.10.2020

29. zagrebački sajam nautike

Interes za izlaganje raste iz godine u godinu, a na sajmu će se predstaviti gotovo svi važniji domaći brodograditelji: Pičuljan, Grginić jahte

January.21.2020

Taiga na struju juri čak 104 km/h

Taiga na struju juri čak 104km/h.

December.16.2019