Kiša na početku klimatološkog ljeta: Prognoza vremena za sljedećih sedam dana


Za nama je tjedan kojega je obilježilo izrazito nestabilno vrijeme koje ipak ne "izlazi" previše izvan okvira uobičajenih scenarija za kraj proljeća. Uz dosta sunca, povremeno je bilo više oblaka uz kišu i pljuskove s grmljavinom.

Kao i veći dio tjedna, i nedjelja nije donijela posve stabilno vrijeme. Ujutro je pljsukova bilo većinom u južnoj Dalmaciji. Tako je na dubrovačkoj zračnoj luci palo 15mm kiše. Popodne je slabih lokalnih pljsukova bilo samo mjestimično u Zagori i uz obalu srednje Dalmacije. Dok su jutarnje temperature u Zagori padale i do 7°C, danju je bilo ugodno diljem Dalmacije s temperaturama od 21 do 26°C u najtoplijem dijelu dana. 

Vrlo slično vrijeme nastavit će se i slijedećih dana.

Pretežno sunčano, tek povremeno uz malu do umjerenu naoblaku bit će tijekom ponedjeljka. Popodne će lokalno biti pojačanog razvoja oblaka uz slabe grmljavinske pljuskove, uglavnom na sjevernom Jadranu i dijelu Dalmatinske zagore. Nakon slabe bure u noći, danju će zapuhati slab do umjeren vjetar zapadnih smjerova, na moru je popodne moguć prolazno pojačan sjeverozapadnjak. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 6 do 11°C, uz obalu i na otocima od 12 do 17°C. Najviše dnevne temperature od 22 do 26°C.

Utorak donosi pretežno sunčano vrijeme. Uz obalu i na otocima zadržat se se suho, a popodne su u zaobalju mogući slabi i prolazni pljuskovi s grmljavinom. Navečer je slab pljusak moguć u Istri. U noći burin, danju će puhati slab do umjeren maestral. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 7 do 12°C, uz obalu i na otocima od 13 do 18°C. Najviše dnevne temperature od 22 do 27°C. 

Srijeda Ä‡e biti pretežno sunčana. Uz obalu i na otocima većinom suho cijeli dan, u zaobalju popodne postoji povećana mogućnost slabog pljuska praćenog grmljavinom. Vjetar većinom slab; noću burin, danju jugozapadnjak i zapadnjak. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 7 do 12°C, uz obalu i na otocima od 13 do 18°C. Najviše dnevne temperature od 23 do 28°C.

ÄŒetvrtak Ä‡e biti pretežno sunčan i u većem dijelu Dalmacije suh, samo je popodne lokalno u zaobalju moguć slab pljuska. Vjetar će biti slab; u noći burin, danju slab jugozapadnjak. Danju će biti neznatno toplije u odnosu na srijedu.

Nova ciklona sa sjevera Europe postupno će spuštati prema jugu i donijeti novu promjenu vremena tijekom petka. Bit će promjenjivo s izmjenama sunčanih i oblačnih razdoblja. oblačnije u drugom dijelu dana kada će mjestimično biti kiše i pljuskova s grmljavinom. Zapuhat će umjereno do jako jugo. Jutro će biti toplije, danju malo svježije uz maksimalne temperature od 19 do 24°C. Petak će označiti i početak klimatološkog (meteorološkog) proljeća.

U subotu i dalje nestabilno. I dalje će povremeno biti kiše i pljuskova, osobito u prvom dijelu dana. Više sunčanih razdoblja i suhog vremena bit će popodne. Puhat će umjereno, na moru i jako jugo. Temperature zraka bit će u blagom padu.

Prema današnjim prognostičkim materijalima, u nedjelju nas očekuje stabilizacija vremena pa će biti pretežno sunčano uz umjeren razvoj popodnevne naoblake. U zaobalju su mogući slabi pljuskovi s grmljavinom. Jugo će sve više slabiti i bit će malo toplije.


Recent Nautical News Entries

Pristajanje bez muke i stresa uz pomoć virtualnog odbojnika

Pristajanje u marinama gdje mjesta ima malo, a plovila puno, nije baš lagan zadatak čak i za iskusne nautičare u nekim situacijama

February.10.2020

29. zagrebački sajam nautike

Interes za izlaganje raste iz godine u godinu, a na sajmu će se predstaviti gotovo svi važniji domaći brodograditelji: Pičuljan, Grginić jahte

January.21.2020

Taiga na struju juri čak 104 km/h

Taiga na struju juri čak 104km/h.

December.16.2019

S Otvorenim morem besplatno na nautički sajam

Najveći nautički sajam u ovom dijelu Europe - Biograd Boat Show - i ove godine obara rekorde. Organizatori iz tvrtke Ilirija najavljuju 400 izlagač

October.18.2019