SP u jedrenju: Mratović ispunio olimpijsku normu


Za hrvatske je jedriličare završilo Svjetsk oprvenstvo u australskom Perthu. Tonči Stipanović ostao je na 11. mjestu, korak do plova za odličja, a Luka Mratović uvjerljivo se plasirao na Olimpijske igre 2012. godine.

Hrvatska se plasirala u šest od deset jedriličarskih disciplina na Olimpijske igre u Londonu - u Laseru, Laser Radialu, Finnu, muškom 470, 49er-u i muškoj dasci. Veliki je to korak naprijed za hrvatsko jedrenje, za prvi kvalifikacijski krug. Prije četiri godine na prvim kvalifikacijama za Peking 2008. hrvatski su jedriličari ispunili tri norme, a četiri su došle u drugom krugu kvalifikacija.

Šesto mjesto za Hrvatsku na Olimpijskim igrama donio je u subotu Luka Mratović na dasci. Zauzeo je 30. mjesto, što je njegov najbolji rezultat dosad na svjetskim prvenstvima. TakoÄ‘er, treba istaknuti da je Mratović u prošlom olimpijskom ciklusu normu za Kinu riješio u drugom krugu kvalifikacija, tako da je ovaj plasman u prvom krugu još jedan pokazatelj njegova napretka.

- Nisam se ni nadao da će prvenstvo ovako proći. Presretan sam što sam uspio ispuniti normu, i to na prvom svjetskom prvenstvu koje je nosilo norme. Idem dalje, probati još više napredovati - kazao je zadovoljni Mratović.

Mihovil Fantela je natjecanje završio na 76. mjestu.

Jedanaesto mjesto u Laseru zauzeo je Tonči Stipanović, koji se tako nije plasirao u nedjeljni plov za odličja. Stipanović je pobijedio u hrvatskim kvalifikacijama za izborolimpijskog kandidata u Laseru. Milan Vujasinović natjecanje je završio na 19. mjestu, pobijedivši za kraj u zadnjem plovu prvenstva. Danielu Miheliću pripalo je 33. mjesto, 43. Aronu Loliću, 63. Filipu Matiki.

- Prije početka natjecanja sam rekao da neću biti zadovoljan ako ne budem u prvih deset, ali treba biti realan, nisam jedrio dovoljno dobro za prvih deset, za borbu za medalje. Ali isto tako, ostvario sam svoj san, idem na Olimpijske igre, tako trebam biti zadovoljan - kazao je Stipanović.

Pavle Kostov i Petar Cupać zauzeli su 25. mjesto u 49er-u, nakon 15 jedrenja. Danas su ostvarili svoj najbolji rezultat u finalu, ušli su deveti u cilj. Kao i Mratović, i Kostov i Cupać su napravili veliki korak naprijed u olimpijskim kvalifikacijama, ostvarivši normu u prvom krugu, u odnosu na Kinu kad su se na OI plasirali kao posljednja nacija.

- Primarni cilj je ispunjen, olimpijska norma na prvom SP-u, s time smo zadovoljni. Ali nismo zadovoljni s rezultatom - rekao je Cupać.

U ženskom 470, Eniji Ninčević i Romani Župan je pripalo 33. mjesto. No, važniji je podatak da su djevojke na dva mjesta od norme drugog kruga, sa samo nekolikobodova zaostatka. Da je ovaj SP bio zadnja kvalifikacijska regata, u ženskom 470 bi norma bila na 31. mjestu.

Hrvatski jedriličari u nedjelju pakiraju opremu, gumenjake i jedrilice u kontejnere koji će skoro dva mjeseca morskim putem putovati kući. Dio reprezentacije već je otputovao, a ostali putuju 20. prosinca.


Recent Nautical News Entries

Rafael Nadal kupio poljski katamaran

Rafael Nadal prodaje svoju jahtu Monte Carlo 76 dugu 23 metra za 2,6 milijuna eura.

July.23.2019

Nimbus W9 - zvijer za vikend

Nimbus W9 motorni brod godine!

July.02.2019

Jedrilica koja se puni besplatno i nimalo ne zagađuje okoliš

Jedrilica koja se puni besplatno, čuva more i nimalo ne zagađuje okoliš - zvuči savršeno?

June.03.2019

Novi Deluxe Superior brod "Nautilus"

19 luksuznih kabina osigurava smještaj za 38 putnika.

May.13.2019

U Splitu otvoren 21. Croatia Boat Show

Na splitskoj Zapadnoj obali u četvrtak je otvoren 21. međunarodni "Croatia Boat Show" koji je okupio više od 300 izlagača iz 25 zemalja svije

April.15.2019