'Milijuni bježe s pomorskog dobra uz 'Kemokompleks'


Iako je prije tri mjeseca na sjednici kaštelanskog Gradskog vijeća zaključeno kako će Grad i gradonačelnikJoško Berket, na inicijativu vijećnika, poduzeti odreÄ‘ene korake kako bi se rasčistilo stanje, prema kojemu se duži niz godina na prostoru uz “Kemokompleks”, koji je u vlasništvu Envera Moralića, a koji je zapravo unutar granica pomorskog dobra, obavlja gospodarska djelatnost za koju se vlasnicima područja bivšeg “Jugovinila” navodno plaća mjesečni najam i do 100 tisuća kuna, bez bilo kakve naknade državi ili gradu, po tom se pitanju nije poduzeo baš ništa. 

Iz Grada naknadno tumače kako za takvo što nisu nadležni, pa je klub vijećnika SDP-a na posljednjoj sjednici kaštelanskog Gradskog vijeća podnio prijedlog Zaključka o podnošenju zahtjeva za utvrÄ‘ivanje granice pomorskog dobra, a zahtjev će županijskom povjerenstvu koje utvrÄ‘uje granice biti podnijet najkasnije do 1. studenoga ove godine. 

Potaknuti činjeničnim stanjem u Kaštelima, gdje u korištenju pomorskog dobra vlada pravi kaos, ali i od prije tri mjeseca gradonačelnikovom izjavom kako neki mjesečno na pomorskom dobru ubiru “masnu lovu”, SDP-ovci drže kako se tu mora uvesti reda, a podršku su dobili od svih vijećnika kaštelanskog parlamenta.

- Zbog činjenice da je pomorsko dobro zapravo opće dobro od državnog interesa i ima njezinu zaštitu, ali i činjenice da se nad njim ne može stjecati pravo vlasništva, te da se za njegovo korištenje izdaju koncesije od strane Županijske skupštine, Vlade RH, a iznimno i od gradskih ili općinskih vijeća, odlučili smo se podnijeti zahtjev za utvrÄ‘ivanje njegovih granica u Kaštelima. Svakakve priče se mogu čuti o ilegalnom korištenju toga prostora, gdje se, zapravo, oštećuje, u ovom slučaju gradski proračun. 

Da je kojim slučajem prostor na južnoj strani “Jugovinila”, koji je u naravi pomorsko dobro, pod koncesijom, jedna trećina ugovorenog iznosa naknade za koncesiju uplaćivala bi se u naš proračun. Zbog čega mi tu ne bismo uveli reda i na kraju krajeva od tog prostora imali korist - pita se SDP-ovac Dražen Đaković.

Prostor od četiri hektara

UtvrÄ‘ivanjem granica pomorskog dobra Grad bi, uz gospodarski značaj, onaj prostorno-planski, napokon bi se riješio i problem neiskorištenosti toga prostora, ali i ekološki štetan utjecaj tog prostora - zaključio je Đaković.

Prostor pomorskog dobra uz bivši “Jugovinil“ zapravo se proteže na gotovo četiri hektara, a jedan dio njega koristi se godinama ilegalno u privatne svrhe. Tome će, ako je suditi po prijedlogu lokalnih SDP-ovaca, uskoro odzvoniti, a Grad, Županija i naposljetku država, uokliko se pojavi ozbiljni investitor koji bi zatražio koncesiju, imali bi znatnu korist. 

Kako neslužbeno doznajemo, na prostoru pomorskog dobra, uz koji je i prostor pod nadležnošÄ‡u Lučke uprave Split, godinama je radilo nekoliko malih brodograditelja i to na poslovima izgradnje i servisiranja brodova. Neki su radili povremeno, a ima i onih koji s proizvodnjom nikada nisu ni stali. Tako se iz svega dade zaključiti kako su nadležni za upravljanje tim prostorom zadnjih godina izgubili milijune kuna, a koji su završili ne nečijim računima.


Recent Nautical News Entries

Rafael Nadal kupio poljski katamaran

Rafael Nadal prodaje svoju jahtu Monte Carlo 76 dugu 23 metra za 2,6 milijuna eura.

July.23.2019

Nimbus W9 - zvijer za vikend

Nimbus W9 motorni brod godine!

July.02.2019

Jedrilica koja se puni besplatno i nimalo ne zagađuje okoliš

Jedrilica koja se puni besplatno, čuva more i nimalo ne zagađuje okoliš - zvuči savršeno?

June.03.2019

Novi Deluxe Superior brod "Nautilus"

19 luksuznih kabina osigurava smještaj za 38 putnika.

May.13.2019

U Splitu otvoren 21. Croatia Boat Show

Na splitskoj Zapadnoj obali u četvrtak je otvoren 21. međunarodni "Croatia Boat Show" koji je okupio više od 300 izlagača iz 25 zemalja svije

April.15.2019