Ribari u blizini Visa uočili četiri kita


Naime, ribari iz Kaštel Kambelovca su ovog tjedna sa svoje koćarice Mira snimili četiri velika kita u blizini otoka Visa. Niti mjesec dana prije toga jedan primjerak tih velikih riba snimio je i predsjednik Instituta Plavi svijet Draško Holcer. Riječ je o velikim kitovima, drugoj je po veličini životinji na svijetu, koji su za čovjeka potpuno bezopasni i nisu agresivni, pišu 24 sata.

"Na Visu se više susrećemo s kitovima, bilježimo vrijeme kada se pojavljuju i sada već možemo reći da se pojavljuju redovito u proljeće kada im se poveća količina hrane, ulaze u Jadran jer sada se riba diže s dna i povećava se broj planktona kojim se oni hrane", objasnio je Holcer za 24 sata. 

Kazao je da se do sada smatralo kako kitovi u Jadran zalutaju iz Mediterana, ali prateći njihovo kretanje posljednjih godina uvidjeli su da je moguće kako im je naš Jadran redovita ruta. 

"Ključni problem je kod nas da ljudi smatraju kako Jadran dopire do Lastova, Kornata i ostalih otoka, no Jadran je puno veći, taj otvoreni dio, u kojeg mi ni ne idemo sigurno ima puno životinja koje su sastavni dio naše faune, oni nisu fauna Tunisa ili neke druge zemlje, žive u Jadranu i migriraju po cijelom Mediteranu za hranom", kazao je Holcer. 

"Ako ih vidite budite sretni što ste ih vidjeli, ponašajte se kao da je to brod koji ide svojom putanjom, slikajte ih i javite nam gdje ste ih vidjeli, nama je to bitna informacija za praćenje njihovog kretanja", poručio je Holcer.


Recent Nautical News Entries

Rafael Nadal kupio poljski katamaran

Rafael Nadal prodaje svoju jahtu Monte Carlo 76 dugu 23 metra za 2,6 milijuna eura.

July.23.2019

Nimbus W9 - zvijer za vikend

Nimbus W9 motorni brod godine!

July.02.2019

Jedrilica koja se puni besplatno i nimalo ne zagađuje okoliš

Jedrilica koja se puni besplatno, čuva more i nimalo ne zagađuje okoliš - zvuči savršeno?

June.03.2019

Novi Deluxe Superior brod "Nautilus"

19 luksuznih kabina osigurava smještaj za 38 putnika.

May.13.2019

U Splitu otvoren 21. Croatia Boat Show

Na splitskoj Zapadnoj obali u četvrtak je otvoren 21. međunarodni "Croatia Boat Show" koji je okupio više od 300 izlagača iz 25 zemalja svije

April.15.2019