Kaštela ne odustaju od luke nautičkog turizma kraj zaštićene kule Ćipiko


 Iako Zavod za prostorno ureÄ‘enje Splitsko-dalmatinske županije nema ništa protiv prijedloga kaštelanskog Gradskog vijeća da se u prostorni plan uz kulu Ćipiko u Kaštel Novome ucrta luka nautičkog turizma, trogirski konzervatori usprotivili su se toj ideji.

Kaštelanski gradonačelnik Josip Berket stoga je predložio vijećnicima da pokuša još jednom razgovarati s trogirskim konzervatorima kako bi im objasnio da se ne predlaže gradnja luke ispred kule Ćipiko, nego zapadno od nje, što je, po njemu, bitna razlika. Taj je njegov prijedlog jednoglasno prihvaćen na sjednici Gradskog vijeća.

Konzervatorski odjel iz Trogira obrazložio je kako prema rješenju Ministarstva kulture iz 2006. godine to područje pripada zaštićenoj A kulturno-povijesnoj cjelini Kaštel Novoga.

"Na tom se području mora strogo kontrolirati unošenje novih struktura i sadržaja. Na postojećim graÄ‘evinama ne smije se provoditi konzervacija ni restauracija kao ni čišÄ‡enje bespravnih zahvata napravljenih nakon 19. stoljeća. Pri gradnji luke nautičkog turizma ispred kule Ćipiko radi se o agresivnoj graÄ‘evinskoj intervenciji koja se ne smije provesti u zaštićenim cjelinama", stoji u obrazloženju koje je Konzervatorski odjel Trogir uputio Gradu Kaštela.

Josip Berket podržava stav Mjesnog odbora Kaštel Novi o potrebi gradnje luke nautičkog turizma sa sportskom lučicom za lokalno stanovništvo, s kojima bi upravljalo Športsko-ribolovno društvo Ugor.

Vijećnike je podsjetio i na plan gradnje luke otvorene za javni promet u Kaštel Starome u čijem bi sklopu bila komunalna lučica za lokalno stanovništvo. Ona bi bila povjerena na upravljanje Športsko-ribolovnom društvu Srdela.


Recent Nautical News Entries

Rafael Nadal kupio poljski katamaran

Rafael Nadal prodaje svoju jahtu Monte Carlo 76 dugu 23 metra za 2,6 milijuna eura.

July.23.2019

Nimbus W9 - zvijer za vikend

Nimbus W9 motorni brod godine!

July.02.2019

Jedrilica koja se puni besplatno i nimalo ne zagađuje okoliš

Jedrilica koja se puni besplatno, čuva more i nimalo ne zagađuje okoliš - zvuči savršeno?

June.03.2019

Novi Deluxe Superior brod "Nautilus"

19 luksuznih kabina osigurava smještaj za 38 putnika.

May.13.2019

U Splitu otvoren 21. Croatia Boat Show

Na splitskoj Zapadnoj obali u četvrtak je otvoren 21. međunarodni "Croatia Boat Show" koji je okupio više od 300 izlagača iz 25 zemalja svije

April.15.2019