Kaštela ne odustaju od luke nautičkog turizma kraj zaštićene kule Ćipiko


 Iako Zavod za prostorno ureÄ‘enje Splitsko-dalmatinske županije nema ništa protiv prijedloga kaštelanskog Gradskog vijeća da se u prostorni plan uz kulu Ćipiko u Kaštel Novome ucrta luka nautičkog turizma, trogirski konzervatori usprotivili su se toj ideji.

Kaštelanski gradonačelnik Josip Berket stoga je predložio vijećnicima da pokuša još jednom razgovarati s trogirskim konzervatorima kako bi im objasnio da se ne predlaže gradnja luke ispred kule Ćipiko, nego zapadno od nje, što je, po njemu, bitna razlika. Taj je njegov prijedlog jednoglasno prihvaćen na sjednici Gradskog vijeća.

Konzervatorski odjel iz Trogira obrazložio je kako prema rješenju Ministarstva kulture iz 2006. godine to područje pripada zaštićenoj A kulturno-povijesnoj cjelini Kaštel Novoga.

"Na tom se području mora strogo kontrolirati unošenje novih struktura i sadržaja. Na postojećim graÄ‘evinama ne smije se provoditi konzervacija ni restauracija kao ni čišÄ‡enje bespravnih zahvata napravljenih nakon 19. stoljeća. Pri gradnji luke nautičkog turizma ispred kule Ćipiko radi se o agresivnoj graÄ‘evinskoj intervenciji koja se ne smije provesti u zaštićenim cjelinama", stoji u obrazloženju koje je Konzervatorski odjel Trogir uputio Gradu Kaštela.

Josip Berket podržava stav Mjesnog odbora Kaštel Novi o potrebi gradnje luke nautičkog turizma sa sportskom lučicom za lokalno stanovništvo, s kojima bi upravljalo Športsko-ribolovno društvo Ugor.

Vijećnike je podsjetio i na plan gradnje luke otvorene za javni promet u Kaštel Starome u čijem bi sklopu bila komunalna lučica za lokalno stanovništvo. Ona bi bila povjerena na upravljanje Športsko-ribolovnom društvu Srdela.


Recent Nautical News Entries

Uskoro počinje 22. Croatia Boat Show

Grad Split će od 22. do 26. travnja 2020. biti domaćin sajma koji okuplja najznačajnija imena hrvatske i svjetske nautičke elite.

February.24.2020

Pristajanje bez muke i stresa uz pomoć virtualnog odbojnika

Pristajanje u marinama gdje mjesta ima malo, a plovila puno, nije baš lagan zadatak čak i za iskusne nautičare u nekim situacijama

February.10.2020

29. zagrebački sajam nautike

Interes za izlaganje raste iz godine u godinu, a na sajmu će se predstaviti gotovo svi važniji domaći brodograditelji: Pičuljan, Grginić jahte

January.21.2020

Taiga na struju juri čak 104 km/h

Taiga na struju juri čak 104km/h.

December.16.2019