Čak 474 nova veza za nautičare u Pakoštanima


Općina Pakoštane naveliko priprema gradnju dviju marina, jedne u općinskom središtu, a druge u Dragama, kao dio strategije razvoja marina u Hrvatskoj prema kojoj bi se idućih godina trebalo urediti 15 marina. Umjesto plitke lučice sa samo 70-ak vezova, u Pakoštanama se namjerava izgraditi marina s 200 vezova, za što je već usvojen prostorni plan. Sad je upravo u postupku sreÄ‘ivanje dokumentacije za marinu u Dragama. Projekt je izradio IGH i upravo je pokrenuta procedura traženja okolišne dozvole.

 

Prema ovom projektu, u Dragama bi se umjesto postojeće lučice uredila marina, i to kao luka nautičkog turizma sa 198 vezova i sportska luka sa 76 vezova, a uz to ide i ureÄ‘enje pripadajućeg dijela obalnog pojasa sa šetnicom, parkiralištem i zelenim površinama. − Najveći dio proteklog razdoblja posvetili smo ureÄ‘enju infrastrukture, riješili smo pitanje dobre opskrbe vodom, odvodnja se takoÄ‘er rješava, a sad idemo u razvojne projekte − rekao je načelnik Milivoj Kurtov. 

 

– Za obje marine imamo zainteresirane investitore, ali prethodno još moramo odlučiti hoćemo li se i sami uključiti preko općinskog komunalnog poduzeća “Juština”. Očekujem da će sredinom lipnja tema o marini u Dragama biti na dnevnom redu Općinskog vijeća, a da će negdje na jesen moći krenuti procedura s koncesioniranjem i traženjem investitora − kazao je načelnik općine Pakoštane. U Pakoštanama su podvodni arheolozi već obavili potrebna istraživanja, malo dalje od lokacije predviÄ‘ene za marinu našli su ostatke antičkog broda, a arheolozi će nadzirati i radove na produbljivanju mora.

 

U Dragama, uvala Dugovača je dublja i neće trebati toliko radova za postizanje potrebne dubine od četiri metra. Zbog toga se predviÄ‘a da bi izgradnja marine u Pakoštanama mogla koštati oko 45 milijuna kuna, a ove u Dragama 35 milijuna kuna. − Dosad smo dosta uložili u sve te planove, vrijeme je da mi koji smo u predvorju Kornata konačno imamo neke koristi od naše pozicije. Vjerujemo da će se u ovim marinama otvoriti nova radna mjesta, da će nam se produljiti sezona i da će svi od toga imati koristi − zaključuje Kurtov.

 


Recent Nautical News Entries

Rafael Nadal kupio poljski katamaran

Rafael Nadal prodaje svoju jahtu Monte Carlo 76 dugu 23 metra za 2,6 milijuna eura.

July.23.2019

Nimbus W9 - zvijer za vikend

Nimbus W9 motorni brod godine!

July.02.2019

Jedrilica koja se puni besplatno i nimalo ne zagađuje okoliš

Jedrilica koja se puni besplatno, čuva more i nimalo ne zagađuje okoliš - zvuči savršeno?

June.03.2019

Novi Deluxe Superior brod "Nautilus"

19 luksuznih kabina osigurava smještaj za 38 putnika.

May.13.2019

U Splitu otvoren 21. Croatia Boat Show

Na splitskoj Zapadnoj obali u četvrtak je otvoren 21. međunarodni "Croatia Boat Show" koji je okupio više od 300 izlagača iz 25 zemalja svije

April.15.2019