Gradnju turističkih vila na Babinu kuku koči tužba Grada


Turistička tvrtka “Dubrovnik Babin kuk” želi u blizini svojih hotela graditi multifunkcionalni prostor, trgovački centar i turističke vile, no u toj investiciji, kako kažu, blokira ih Grad Dubrovnik jer polaže pravo na veliki zemljišni kompleks toga hotelskog centra. 

 

− Zbog tužbe Grada Dubrovnika blokirano nam je 270.000 četvornih metara zemljišta koje je ušlo u temeljni kapital društva. Na to je zemljište stavljena zabilježba, pa ga ne možemo koristiti niti staviti pod hipoteku kako bismo počeli s realizacijom planova − izjavila je Ivona Pejić-Nikolac, pomoćnica direktora “Babina kuka” za financije, na susretu gospodarstvenika Dubrovačko-neretvanske županije s ministrom poduzetništva i obrta Gordanom Marasom.

 

Planirani sadržaji gradili bi se dijelom i na prostoru sadašnjega autokampa u Solitudu te na ostalim površinama, a Pejić-Nikolac je ministru prenijela kako zbog toga što spomenuti sadržaji još nisu izgraÄ‘eni imaju štetu od 176 milijuna kuna. 

 

Problem aktualan godinama

 

Problem je aktualan već godinama, i premda je na početku mandata gradonačelnik Andro Vlahušić s dosta optimizma gledao na moguće rješenje, od toga za sada ipak ništa. Grad Dubrovnik je, naime, “Babinu kuku” nudio dogovor o zajedničkom ulaganju u izgradnju kongresnog centra koji je potreban Dubrovniku, u čemu bi Grad Dubrovnik sudjelovao davanjem zemljišta koje smatra gradskim vlasništvom. Zajednički jezik, meÄ‘utim, nije pronaÄ‘en, a predstavnici “Babina kuka” zatražili su od ministra Marasa pomoć Vlade u rješavanju problema. 

 

Sadašnja je gradska vlast još dok je bila u oporbi zahtijevala podizanje tužbe protiv “Babina kuka”. Tada se navodilo da je sporno čak 400.000 kvadrata neizgraÄ‘enog zemljišta vrijednog 100 milijuna eura, koje je pogreškom u privatizaciji pripalo toj hotelskoj tvrtki. Vlasništvo se osporava na temelju ugovora o davanju zemljišta na korištenje iz 1971. koji su potpisali Grad Dubrovnik i tadašnji HTC “Dubrovnik Babin kuk”, te izvješÄ‡a o reviziji koja upućuju na nedosljednosti prilikom pretvorbe i privatizacije ove tvrtke, kao i ostale pravne akte koji ukazuju na realno postojanje mogućnosti da Grad Dubrovnik vrati zemljište u svoje vlasništvo.

 

Na spomenutom zemljištu urbanističkim je planom predviÄ‘ena gradnja vila i kongresno-poslovnog centra.


Recent Nautical News Entries

Rafael Nadal kupio poljski katamaran

Rafael Nadal prodaje svoju jahtu Monte Carlo 76 dugu 23 metra za 2,6 milijuna eura.

July.23.2019

Nimbus W9 - zvijer za vikend

Nimbus W9 motorni brod godine!

July.02.2019

Jedrilica koja se puni besplatno i nimalo ne zagađuje okoliš

Jedrilica koja se puni besplatno, čuva more i nimalo ne zagađuje okoliš - zvuči savršeno?

June.03.2019

Novi Deluxe Superior brod "Nautilus"

19 luksuznih kabina osigurava smještaj za 38 putnika.

May.13.2019

U Splitu otvoren 21. Croatia Boat Show

Na splitskoj Zapadnoj obali u četvrtak je otvoren 21. međunarodni "Croatia Boat Show" koji je okupio više od 300 izlagača iz 25 zemalja svije

April.15.2019