Gradnju turističkih vila na Babinu kuku koči tužba Grada


Turistička tvrtka “Dubrovnik Babin kuk” želi u blizini svojih hotela graditi multifunkcionalni prostor, trgovački centar i turističke vile, no u toj investiciji, kako kažu, blokira ih Grad Dubrovnik jer polaže pravo na veliki zemljišni kompleks toga hotelskog centra. 

 

− Zbog tužbe Grada Dubrovnika blokirano nam je 270.000 četvornih metara zemljišta koje je ušlo u temeljni kapital društva. Na to je zemljište stavljena zabilježba, pa ga ne možemo koristiti niti staviti pod hipoteku kako bismo počeli s realizacijom planova − izjavila je Ivona Pejić-Nikolac, pomoćnica direktora “Babina kuka” za financije, na susretu gospodarstvenika Dubrovačko-neretvanske županije s ministrom poduzetništva i obrta Gordanom Marasom.

 

Planirani sadržaji gradili bi se dijelom i na prostoru sadašnjega autokampa u Solitudu te na ostalim površinama, a Pejić-Nikolac je ministru prenijela kako zbog toga što spomenuti sadržaji još nisu izgraÄ‘eni imaju štetu od 176 milijuna kuna. 

 

Problem aktualan godinama

 

Problem je aktualan već godinama, i premda je na početku mandata gradonačelnik Andro Vlahušić s dosta optimizma gledao na moguće rješenje, od toga za sada ipak ništa. Grad Dubrovnik je, naime, “Babinu kuku” nudio dogovor o zajedničkom ulaganju u izgradnju kongresnog centra koji je potreban Dubrovniku, u čemu bi Grad Dubrovnik sudjelovao davanjem zemljišta koje smatra gradskim vlasništvom. Zajednički jezik, meÄ‘utim, nije pronaÄ‘en, a predstavnici “Babina kuka” zatražili su od ministra Marasa pomoć Vlade u rješavanju problema. 

 

Sadašnja je gradska vlast još dok je bila u oporbi zahtijevala podizanje tužbe protiv “Babina kuka”. Tada se navodilo da je sporno čak 400.000 kvadrata neizgraÄ‘enog zemljišta vrijednog 100 milijuna eura, koje je pogreškom u privatizaciji pripalo toj hotelskoj tvrtki. Vlasništvo se osporava na temelju ugovora o davanju zemljišta na korištenje iz 1971. koji su potpisali Grad Dubrovnik i tadašnji HTC “Dubrovnik Babin kuk”, te izvješÄ‡a o reviziji koja upućuju na nedosljednosti prilikom pretvorbe i privatizacije ove tvrtke, kao i ostale pravne akte koji ukazuju na realno postojanje mogućnosti da Grad Dubrovnik vrati zemljište u svoje vlasništvo.

 

Na spomenutom zemljištu urbanističkim je planom predviÄ‘ena gradnja vila i kongresno-poslovnog centra.


Recent Nautical News Entries

29. zagrebački sajam nautike

Interes za izlaganje raste iz godine u godinu, a na sajmu će se predstaviti gotovo svi važniji domaći brodograditelji: Pičuljan, Grginić jahte

January.21.2020

Taiga na struju juri čak 104 km/h

Taiga na struju juri čak 104km/h.

December.16.2019

S Otvorenim morem besplatno na nautički sajam

Najveći nautički sajam u ovom dijelu Europe - Biograd Boat Show - i ove godine obara rekorde. Organizatori iz tvrtke Ilirija najavljuju 400 izlagač

October.18.2019

Plutajuća praonica za trup bez algi i školjaka

Nakupljanje algi i školjaka na trupu prirodna je nepogoda protiv koje se najveći broj brodovlasnika bori specijalnim bojama, a protekl

October.15.2019