Hrvatsku podmornicu Crnogorci dali Srbiji


Prema pravilima sukcesije podmornice su hrvatsko vlasništvo, ali Crnogorci ih dijele na sve strane

Nakon što su prošle godine jednu podmornicu klase “Una” darovali Slovencima, ove će godine drugu podmornicu iste klase Crnogorci pokloniti i Srbima, te tako ponovno prekršiti pravila o sukcesiji vojne imovine bivše Jugoslavije. Ne bi to bila provokacija hrvatskoj vanjskoj politici da nije riječ o podmornicama čija je ratna luka Lora u Splitu, po Flotnoj listi JRM-a, do 1991. godine bila matična luka. Prema pravilima sukcesije, preciznije rečeno, podmornica se smatra hrvatskim vlasništvom.

Široke su ruke Crnogorci i prema Bosancima, za koje su takoÄ‘er pripremili jednu diverzantsku podmornicu kao gestu, kako to objašnjava načelnik crnogorskoga Generalštaba Dragan Samardžić, “dobrosusjedskih odnosa”. MeÄ‘utim, muzealci u susjednoj nam BiH još se ne izjašnjavaju o daru. Ne samo da ne znaju kamo bi s artefaktom poput čelične podmornice, nego su u dvojbi što bi im ta podmornica uopće predstavljala.

Srbiji darovana podmornica ubrzo će širokom cestom na kamionu zaploviti prema obalama Dunava i Novom Sadu, gdje će biti izložena u memorijalnom centru Zapovjedništva riječne flotile Srbije. Pukovnik Milivoje Pajović, glasnogovornik Ministarstva obrane Srbije, potvrdio nam je skorašnji dolazak 90 tona teške i 20 metara duge diverzantske podmornice. Kako objašnjava puk. Pajović, podmornica ipak neće, kako se očekivalo, u Vojni muzej na beogradski Kalemegdan.

Spomen-soba u Novom Sadu

− U tijeku su završne pripreme za postavljanje podmornice koja je dar Crne Gore. To su tzv. mini podmornice tipa 911 ”Tisa”. Ova koja stiže u Srbiju vjerojatno će biti postavljena u Novom Sadu, gdje je sjedište naše riječne flotile i gde je ureÄ‘ena spomen-soba koja govori o našoj plovnoj tradiciji. Kažem, vjerojatno Novi Sad, jer odluka nije još donesena, a Kalemegdan je zaštićeno područje, već prepuno eksponata − kaže pukovnik Pajović. Prema našoj informaciji o crnogorskim namjerama, Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija RH obavijestilo je hrvatsko veleposlanstvo u Podogorici.

Dobivene informacije potom će, kako kažu nam u MVPE-u, biti proslijeÄ‘ene povjerenstvu za sukcesiju vojne imovine bivše SFRJ pri Ministarstvu obrane RH, kako bi se u slučaju potrebe poduzeli daljnji koraci. − RH će nakon provjera navoda o donaciji još jedne podmornice još jednom upozoriti crnogorsku stranu, iako Crna Gora formalno nije potpisnica Ugovora o sukcesiji, da će unatoč činjenici da su podmornice donirane, one ostati predmet sukcesije.

RH je zainteresirana za to da proces sukcesije vojne imovine bivše JNA počne što prije, i s tim u vezi Ministarstvo obrane RH i nadležna služba za sukcesiju vojne imovine vode detaljnu dokumentaciju, te prate proces neovlaštenog oduzimanja vojne imovine bivše JNA − kazao nam je Berislav Živković, glasnogovornik MVPE-a.

denis krnić

Pomorska tradicija

Premda su posade podmornica od Austro-Ugarske, te preko KaraÄ‘orÄ‘eve do Titove Jugoslavije većinom činili Hrvati, Srbi se ne odriču svoje uloge u podmorničarstvu. U beogradskom udruženju “Podmorničar” smatraju kako su upravo Srbi imali značajnu ulogu u razvoju jugoslavenskog podmorničarstva. Pozivaju se na 1928. godinu, kad su kupljene prve podmornice “Hrabri” i “Nebojša”.

Predsjednik vlade koja je prethodno odlučila o nabavi podmornica, ističu u “Podmorničaru”, bio je Nikola Pašić, potom ministar vojske Stevan Hadžić, komandant mornarice Dragutin Prica, te vrhovni zapovjednik kralj Aleksandar KaraÄ‘orÄ‘ević. Podmornica izgraÄ‘ena u Hrvatskoj, hrvatskim znanjem, bit će tako dokaz 80 ljeta duge srpske podmorničarske tradicije.


Recent Nautical News Entries

Uskoro počinje 22. Croatia Boat Show

Grad Split će od 22. do 26. travnja 2020. biti domaćin sajma koji okuplja najznačajnija imena hrvatske i svjetske nautičke elite.

February.24.2020

Pristajanje bez muke i stresa uz pomoć virtualnog odbojnika

Pristajanje u marinama gdje mjesta ima malo, a plovila puno, nije baš lagan zadatak čak i za iskusne nautičare u nekim situacijama

February.10.2020

29. zagrebački sajam nautike

Interes za izlaganje raste iz godine u godinu, a na sajmu će se predstaviti gotovo svi važniji domaći brodograditelji: Pičuljan, Grginić jahte

January.21.2020

Taiga na struju juri čak 104 km/h

Taiga na struju juri čak 104km/h.

December.16.2019