Hrvatsku podmornicu Crnogorci dali Srbiji


Prema pravilima sukcesije podmornice su hrvatsko vlasništvo, ali Crnogorci ih dijele na sve strane

Nakon što su prošle godine jednu podmornicu klase “Una” darovali Slovencima, ove će godine drugu podmornicu iste klase Crnogorci pokloniti i Srbima, te tako ponovno prekršiti pravila o sukcesiji vojne imovine bivše Jugoslavije. Ne bi to bila provokacija hrvatskoj vanjskoj politici da nije riječ o podmornicama čija je ratna luka Lora u Splitu, po Flotnoj listi JRM-a, do 1991. godine bila matična luka. Prema pravilima sukcesije, preciznije rečeno, podmornica se smatra hrvatskim vlasništvom.

Široke su ruke Crnogorci i prema Bosancima, za koje su takoÄ‘er pripremili jednu diverzantsku podmornicu kao gestu, kako to objašnjava načelnik crnogorskoga Generalštaba Dragan Samardžić, “dobrosusjedskih odnosa”. MeÄ‘utim, muzealci u susjednoj nam BiH još se ne izjašnjavaju o daru. Ne samo da ne znaju kamo bi s artefaktom poput čelične podmornice, nego su u dvojbi što bi im ta podmornica uopće predstavljala.

Srbiji darovana podmornica ubrzo će širokom cestom na kamionu zaploviti prema obalama Dunava i Novom Sadu, gdje će biti izložena u memorijalnom centru Zapovjedništva riječne flotile Srbije. Pukovnik Milivoje Pajović, glasnogovornik Ministarstva obrane Srbije, potvrdio nam je skorašnji dolazak 90 tona teške i 20 metara duge diverzantske podmornice. Kako objašnjava puk. Pajović, podmornica ipak neće, kako se očekivalo, u Vojni muzej na beogradski Kalemegdan.

Spomen-soba u Novom Sadu

− U tijeku su završne pripreme za postavljanje podmornice koja je dar Crne Gore. To su tzv. mini podmornice tipa 911 ”Tisa”. Ova koja stiže u Srbiju vjerojatno će biti postavljena u Novom Sadu, gdje je sjedište naše riječne flotile i gde je ureÄ‘ena spomen-soba koja govori o našoj plovnoj tradiciji. Kažem, vjerojatno Novi Sad, jer odluka nije još donesena, a Kalemegdan je zaštićeno područje, već prepuno eksponata − kaže pukovnik Pajović. Prema našoj informaciji o crnogorskim namjerama, Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija RH obavijestilo je hrvatsko veleposlanstvo u Podogorici.

Dobivene informacije potom će, kako kažu nam u MVPE-u, biti proslijeÄ‘ene povjerenstvu za sukcesiju vojne imovine bivše SFRJ pri Ministarstvu obrane RH, kako bi se u slučaju potrebe poduzeli daljnji koraci. − RH će nakon provjera navoda o donaciji još jedne podmornice još jednom upozoriti crnogorsku stranu, iako Crna Gora formalno nije potpisnica Ugovora o sukcesiji, da će unatoč činjenici da su podmornice donirane, one ostati predmet sukcesije.

RH je zainteresirana za to da proces sukcesije vojne imovine bivše JNA počne što prije, i s tim u vezi Ministarstvo obrane RH i nadležna služba za sukcesiju vojne imovine vode detaljnu dokumentaciju, te prate proces neovlaštenog oduzimanja vojne imovine bivše JNA − kazao nam je Berislav Živković, glasnogovornik MVPE-a.

denis krnić

Pomorska tradicija

Premda su posade podmornica od Austro-Ugarske, te preko KaraÄ‘orÄ‘eve do Titove Jugoslavije većinom činili Hrvati, Srbi se ne odriču svoje uloge u podmorničarstvu. U beogradskom udruženju “Podmorničar” smatraju kako su upravo Srbi imali značajnu ulogu u razvoju jugoslavenskog podmorničarstva. Pozivaju se na 1928. godinu, kad su kupljene prve podmornice “Hrabri” i “Nebojša”.

Predsjednik vlade koja je prethodno odlučila o nabavi podmornica, ističu u “Podmorničaru”, bio je Nikola Pašić, potom ministar vojske Stevan Hadžić, komandant mornarice Dragutin Prica, te vrhovni zapovjednik kralj Aleksandar KaraÄ‘orÄ‘ević. Podmornica izgraÄ‘ena u Hrvatskoj, hrvatskim znanjem, bit će tako dokaz 80 ljeta duge srpske podmorničarske tradicije.


Recent Nautical News Entries

Pogledajte ultra-brzu jedrilicu iz ACI-jevog projekta od dva milijuna eura

Nautički sajam u Genovi s tisuću je izlagača i brodova iz cijelog svijeta idealna pozornica za predstavljanje najvažnijih&n

September.23.2019

Rafael Nadal kupio poljski katamaran

Rafael Nadal prodaje svoju jahtu Monte Carlo 76 dugu 23 metra za 2,6 milijuna eura.

July.23.2019

Nimbus W9 - zvijer za vikend

Nimbus W9 motorni brod godine!

July.02.2019

Jedrilica koja se puni besplatno i nimalo ne zagađuje okoliš

Jedrilica koja se puni besplatno, čuva more i nimalo ne zagađuje okoliš - zvuči savršeno?

June.03.2019

Novi Deluxe Superior brod "Nautilus"

19 luksuznih kabina osigurava smještaj za 38 putnika.

May.13.2019