Splitski Å¡kver: \"Piana\" napokon predana Francuzima


Ro-pax \"Piana\", brod poznat kao najskuplji projekt u povijesti splitskog brodogradilišta danas je predan vlasniku, francuskoj brodarskoj kompaniji SNC Navale STEF-TFE. Škverani su se poprilično pomučili s Pianom, a s njenom su isporukom kasnili više od pola godine. Prošli tjedan Piana je otišla na zadnju testnu vožnju na kojoj se pokazalo da su otklonjeni kvarovi pa je u utorak brod predan vlasnicima. GraÄ‘en je za prijevoz putnika, teretnih i osobnih vozila te opasnoga tereta.

Njegova ugovorena cijena čini ga i najskupljim brodom graÄ‘enim u nekom hrvatskom brodogradilištu, a to je brod koji je u potpunosti izgraÄ‘en bez državnih subvencija. Njegovom izgradnjom splitski škver ostvario je pozitivan rezultat, a primopredajom je državi vraćeno oko milijardu kuna avansnih jamstava koja su bila izdana za gradnju.

Ugovor za gradnju broda potpisan je u srpnju 2008., a gradnja je počela godinu dana kasnije. \"Piana\" će ploviti na liniji izmeÄ‘u Marseillesa i Bastije na Korzici. To je prvi ro-pax izgraÄ‘en po novoustanovljenim propisima Solas 2009. i u skladu sa Stockholmskim sporazumom, čime su osigurani najviši standardi stabiliteta, sigurnosti života na moru i zaštite okoliša, te po propisima Bureau Veritas 2008. s najvišim stupnjem komfor-klase.

Na svojih dvanaest paluba može prevesti 750 putnika smještenih u 200 kabina, a opsluživat će ga 56 članova posade u 56 kabina. Kapacitet garažnog prostora ro-paxa je 200 osobnih i 230 teretnih vozila, a pokreću ga četiri motora. U slučaju kvara jednog od dvaju parova motora, brod s drugim nastavlja sigurnu plovidbu.


Recent Nautical News Entries

Nimbus W9 - zvijer za vikend

Nimbus W9 motorni brod godine!

July.02.2019

Jedrilica koja se puni besplatno i nimalo ne zagađuje okoliš

Jedrilica koja se puni besplatno, čuva more i nimalo ne zagađuje okoliš - zvuči savršeno?

June.03.2019

Novi Deluxe Superior brod "Nautilus"

19 luksuznih kabina osigurava smještaj za 38 putnika.

May.13.2019

U Splitu otvoren 21. Croatia Boat Show

Na splitskoj Zapadnoj obali u četvrtak je otvoren 21. međunarodni "Croatia Boat Show" koji je okupio više od 300 izlagača iz 25 zemalja svije

April.15.2019

Danas počinje međunarodni nautički sajam Croatia Boat Show u Splitu

Izuzetna nam je čast najaviti 21. CROATIA BOAT SHOW, koji pocinje danas na Zapadnoj obali u Splitu.

April.11.2019