Splitski Å¡kver: \"Piana\" napokon predana Francuzima


Ro-pax \"Piana\", brod poznat kao najskuplji projekt u povijesti splitskog brodogradilišta danas je predan vlasniku, francuskoj brodarskoj kompaniji SNC Navale STEF-TFE. Škverani su se poprilično pomučili s Pianom, a s njenom su isporukom kasnili više od pola godine. Prošli tjedan Piana je otišla na zadnju testnu vožnju na kojoj se pokazalo da su otklonjeni kvarovi pa je u utorak brod predan vlasnicima. GraÄ‘en je za prijevoz putnika, teretnih i osobnih vozila te opasnoga tereta.

Njegova ugovorena cijena čini ga i najskupljim brodom graÄ‘enim u nekom hrvatskom brodogradilištu, a to je brod koji je u potpunosti izgraÄ‘en bez državnih subvencija. Njegovom izgradnjom splitski škver ostvario je pozitivan rezultat, a primopredajom je državi vraćeno oko milijardu kuna avansnih jamstava koja su bila izdana za gradnju.

Ugovor za gradnju broda potpisan je u srpnju 2008., a gradnja je počela godinu dana kasnije. \"Piana\" će ploviti na liniji izmeÄ‘u Marseillesa i Bastije na Korzici. To je prvi ro-pax izgraÄ‘en po novoustanovljenim propisima Solas 2009. i u skladu sa Stockholmskim sporazumom, čime su osigurani najviši standardi stabiliteta, sigurnosti života na moru i zaštite okoliša, te po propisima Bureau Veritas 2008. s najvišim stupnjem komfor-klase.

Na svojih dvanaest paluba može prevesti 750 putnika smještenih u 200 kabina, a opsluživat će ga 56 članova posade u 56 kabina. Kapacitet garažnog prostora ro-paxa je 200 osobnih i 230 teretnih vozila, a pokreću ga četiri motora. U slučaju kvara jednog od dvaju parova motora, brod s drugim nastavlja sigurnu plovidbu.


Recent Nautical News Entries

Rafael Nadal kupio poljski katamaran

Rafael Nadal prodaje svoju jahtu Monte Carlo 76 dugu 23 metra za 2,6 milijuna eura.

July.23.2019

Nimbus W9 - zvijer za vikend

Nimbus W9 motorni brod godine!

July.02.2019

Jedrilica koja se puni besplatno i nimalo ne zagađuje okoliš

Jedrilica koja se puni besplatno, čuva more i nimalo ne zagađuje okoliš - zvuči savršeno?

June.03.2019

Novi Deluxe Superior brod "Nautilus"

19 luksuznih kabina osigurava smještaj za 38 putnika.

May.13.2019

U Splitu otvoren 21. Croatia Boat Show

Na splitskoj Zapadnoj obali u četvrtak je otvoren 21. međunarodni "Croatia Boat Show" koji je okupio više od 300 izlagača iz 25 zemalja svije

April.15.2019