Fond iz Dubaija ulaže 100 milijuna eura u stotinjak vila na Hvaru


Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije izvijestila je kako investicijski fond Arqaam Capital iz Dubaija kod Starog Grada na otoku Hvaru planira izgraditi hotel s pet zvjezdica, kapaciteta izmeÄ‘u 150 i 200 soba, te stotinjak luksuznih vila, ukupne vrijednosti 100 milijuna eura. Investicija bi se trebala realizirati već naredne godine, a ulagači iz Ujedinjenih Arapskih Emirata još su tijekom 2008. i 2009. godine otkupili 16 hektara zemljišta, piše Vjesnik.

Prema spomenutom izvoru, kompleksom kapaciteta 800 postelja upravljat će južnoafrički lanac Kerzner International Resorts u čijem sastavu djeluju naselja na Bahamima, Maldivima i Mauricijusu, Dubaiju, Meksiku, Maroku i Južnoafričkoj Republici.

Resort bi, podrazumijeva se, bio najvišeg standarda, uključivao bi, uz ostalo, wellness i rekreacijske sadržaje, trgovine i prostore za servisne usluge....

Posebno se ističe kako investitori planiraju minimalne intervencije u okoliš. Plan je, naime, da se projekt maksimalno uklopi u u mediteranski ambijent a da istodobno bude moderan i ekološki osjetljiv, što znači da će koristiti pasivni solarni sustav i obnovljive izvore energije.

S druge strane, na jugu Hrvatske, u Dubrovniku i okolici, drugi konzorcij, španjolski Summum design, planira obnoviti 23 ruševna ljetnikovca i vile. Oni bi nakon restauracije činili novi dubrovački hotelski lanac.

U konzorciju procjenjuju kako bi obnova prvih šest zgrada stajala 11 milijuna eura, a dubrovačkom bi se području na taj način osigurala 632 nova ležaja.

Predstavnici triju tvrtki članica konzorcija - Transmadrid, Rusticae i Estudio Lanzarote nedavno su dubrovačkim vlastima predstavili prvu fazu pilot-projekta. Ta faza obuhvaća obnovu ljetnikovaca Lazarević, Restić, Vodnica, Kaboga, Stay, Škaprlenda i Sorkočević u Rijeci dubrovačkoj, palača na Šipanu te višekatnica u Ulici braće Andrijića u jezgri Dubrovnika.

Na listi objekata poželjnih za restauraciju su i ladanjske, gospodske kuće i vile u Dubrovačkom primorju i Mljetu.

Projekt koji je najbliži realizaciji jest, meÄ‘utim, turistička prenamjena samostana svete Marije na Mljetu u vlasništvu crkve u kojem bi se otvorilo 30 soba, piše Vjesnik.

 


Recent Nautical News Entries

Nimbus W9 - zvijer za vikend

Nimbus W9 motorni brod godine!

July.02.2019

Jedrilica koja se puni besplatno i nimalo ne zagađuje okoliš

Jedrilica koja se puni besplatno, čuva more i nimalo ne zagađuje okoliš - zvuči savršeno?

June.03.2019

Novi Deluxe Superior brod "Nautilus"

19 luksuznih kabina osigurava smještaj za 38 putnika.

May.13.2019

U Splitu otvoren 21. Croatia Boat Show

Na splitskoj Zapadnoj obali u četvrtak je otvoren 21. međunarodni "Croatia Boat Show" koji je okupio više od 300 izlagača iz 25 zemalja svije

April.15.2019

Danas počinje međunarodni nautički sajam Croatia Boat Show u Splitu

Izuzetna nam je čast najaviti 21. CROATIA BOAT SHOW, koji pocinje danas na Zapadnoj obali u Splitu.

April.11.2019