Fond iz Dubaija ulaže 100 milijuna eura u stotinjak vila na Hvaru


Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije izvijestila je kako investicijski fond Arqaam Capital iz Dubaija kod Starog Grada na otoku Hvaru planira izgraditi hotel s pet zvjezdica, kapaciteta izmeÄ‘u 150 i 200 soba, te stotinjak luksuznih vila, ukupne vrijednosti 100 milijuna eura. Investicija bi se trebala realizirati već naredne godine, a ulagači iz Ujedinjenih Arapskih Emirata još su tijekom 2008. i 2009. godine otkupili 16 hektara zemljišta, piše Vjesnik.

Prema spomenutom izvoru, kompleksom kapaciteta 800 postelja upravljat će južnoafrički lanac Kerzner International Resorts u čijem sastavu djeluju naselja na Bahamima, Maldivima i Mauricijusu, Dubaiju, Meksiku, Maroku i Južnoafričkoj Republici.

Resort bi, podrazumijeva se, bio najvišeg standarda, uključivao bi, uz ostalo, wellness i rekreacijske sadržaje, trgovine i prostore za servisne usluge....

Posebno se ističe kako investitori planiraju minimalne intervencije u okoliš. Plan je, naime, da se projekt maksimalno uklopi u u mediteranski ambijent a da istodobno bude moderan i ekološki osjetljiv, što znači da će koristiti pasivni solarni sustav i obnovljive izvore energije.

S druge strane, na jugu Hrvatske, u Dubrovniku i okolici, drugi konzorcij, španjolski Summum design, planira obnoviti 23 ruševna ljetnikovca i vile. Oni bi nakon restauracije činili novi dubrovački hotelski lanac.

U konzorciju procjenjuju kako bi obnova prvih šest zgrada stajala 11 milijuna eura, a dubrovačkom bi se području na taj način osigurala 632 nova ležaja.

Predstavnici triju tvrtki članica konzorcija - Transmadrid, Rusticae i Estudio Lanzarote nedavno su dubrovačkim vlastima predstavili prvu fazu pilot-projekta. Ta faza obuhvaća obnovu ljetnikovaca Lazarević, Restić, Vodnica, Kaboga, Stay, Škaprlenda i Sorkočević u Rijeci dubrovačkoj, palača na Šipanu te višekatnica u Ulici braće Andrijića u jezgri Dubrovnika.

Na listi objekata poželjnih za restauraciju su i ladanjske, gospodske kuće i vile u Dubrovačkom primorju i Mljetu.

Projekt koji je najbliži realizaciji jest, meÄ‘utim, turistička prenamjena samostana svete Marije na Mljetu u vlasništvu crkve u kojem bi se otvorilo 30 soba, piše Vjesnik.

 


Recent Nautical News Entries

Rafael Nadal kupio poljski katamaran

Rafael Nadal prodaje svoju jahtu Monte Carlo 76 dugu 23 metra za 2,6 milijuna eura.

July.23.2019

Nimbus W9 - zvijer za vikend

Nimbus W9 motorni brod godine!

July.02.2019

Jedrilica koja se puni besplatno i nimalo ne zagađuje okoliš

Jedrilica koja se puni besplatno, čuva more i nimalo ne zagađuje okoliš - zvuči savršeno?

June.03.2019

Novi Deluxe Superior brod "Nautilus"

19 luksuznih kabina osigurava smještaj za 38 putnika.

May.13.2019

U Splitu otvoren 21. Croatia Boat Show

Na splitskoj Zapadnoj obali u četvrtak je otvoren 21. međunarodni "Croatia Boat Show" koji je okupio više od 300 izlagača iz 25 zemalja svije

April.15.2019