Ekoponton spašava uvale od zagađenja


Ekoponton za komunalni otpad, novi jedinstven proizvod u svijetu, predstavljen je na ovogodišnjem MeÄ‘unarodnom nautičkom sajmu u Šibeniku.

Proizveden u tvrtki “Marinetek” Nautičkog centra Prgin, ekoponton je karakterističan po tome što su u njega ugraÄ‘ena tri kontejnera, svaki obujma pet kubnih metara.

Budući da će ih hladiti more, spriječit će se truljenje i neugodni mirisi, a zbog prirodne gravitacije koja će prešati bačeno smeće, u svakom kontejneru će se moći odložiti i do sedam metara kubnih otpada. - Uz sve to, u kontejnerima su ugraÄ‘eni i indikatori popunjenosti koji preko GSM-a signaliziraju kada su puni i treba ih prazniti.

Inače, njegovo pražnjenje je izuzetno jednostavno. Može se obavljati specijalnim plovilom, ali i bilo kojim ribarskim brodom s mogućnošÄ‡u podizanja tereta dizalicom nosivosti do jedne tone.

U kontejnerima se nalazi nepropusna vreća koja se dizalicom izvlači iz kontejnera i tako zatvorena spušta na palubu, a u kontejner se stavlja nova. Cijela operacija traje jedva pet minuta. Rasipanje tereta je isključeno jer se čvrste vreće odvoze do obale i ukrcavaju dalje u kamione koje ih dopremaju do deponija.Namijenjen je korištenju na koncesioniranim sidrištim - kaže Boris Miškić, direktor “Marineteka”.

Na strana tržišta

Riječ je o modularnoj gradnji pontona koji se lako uklapa u postojeće luke i pristaništa, gdje će se omogućiti donošenje komunalnog otpada s obale od lokalnog stanovništva preko pristupnog mosta, ili pristajanjem plovila uz sam ponton i iznošenjem otpada direktno u kontejnere - kaže Miškić.

- U razvoju ovog rješenja konzultirali smo se s općinskim i gradskim komunalnim službama, te javnim ustanovama zaduženim za očuvanje prirode. Uvjereni smo da će ovaj proizvod uvelike pomoći prikupljanju otpada tamo gdje je zbog slabe prometne povezanosti kvalitetni odvoz do sada bio onemogućen.

Naša tvrtka je spremna i vjerujem da će ekopontoni uskoro biti locirani u svakoj uvali, lučici i manjim turističkim mjestima na otocima i uz obalu, te da ćemo tako pridonijeti očuvanju okoliša. Namjera nam je da se ovi ekopontoni iz Šibenika uskoro naÄ‘u i na inozemnim tržištima. Otočnim i državama s razvedenim obalama, poput Grčke, s velikim brojem otoka dobro će doći za prikupljanje i odvoza otpada - kaže Miškić. Ekoponton je širine tri, a duljine 12 metara, a cijena mu je 25 tisuća eura.


Recent Nautical News Entries

29. zagrebački sajam nautike

Interes za izlaganje raste iz godine u godinu, a na sajmu će se predstaviti gotovo svi važniji domaći brodograditelji: Pičuljan, Grginić jahte

January.21.2020

Taiga na struju juri čak 104 km/h

Taiga na struju juri čak 104km/h.

December.16.2019

S Otvorenim morem besplatno na nautički sajam

Najveći nautički sajam u ovom dijelu Europe - Biograd Boat Show - i ove godine obara rekorde. Organizatori iz tvrtke Ilirija najavljuju 400 izlagač

October.18.2019

Plutajuća praonica za trup bez algi i školjaka

Nakupljanje algi i školjaka na trupu prirodna je nepogoda protiv koje se najveći broj brodovlasnika bori specijalnim bojama, a protekl

October.15.2019