Kljaković Gašpić četvrti, Fantela/Marenić sutra jedre za medalju


 

    ivan_kljakovic_gaspic_falmouth_2012.jpg 

Ivan Kljaković Gašpić zauzeo je četvrto mjesto na Svjetskom prvenstvu Finna. Šime Fantela i Igor Marenić kao četvrti ulaze u plov za odličja na SP 470. Zadnji plov sutra odlučuje i hoće li Enia Ninčević i Romana Župan biti olimpijke, zasad su unutar norme. Tina Mihelić na SP Laser Radiala je 14.

Izjave: Igor MarenićRomana Župan.

Uzbudljiv je dan iza nas, a isti takav nam slijedi. U 12 sati po hrvatskom vremenu trebao je startati plov za odličja na Svjetskom prvenstvu klase Finn u britanskom Falmouthu. MeÄ‘utim, za razliku od jučerašenjeg vjetrovitog dana danas je bila bonaca. Flota je isplovila, plutala nekoliko sati, dok suci nisu oglasili da je prvenstvo gotovo i da se danas neće jedriti. Ivanu Kljakoviću Gašpiću pripalo je tako izvrsno četvrto mjesto, odnosno treće meÄ‘u nacijama, što je podatak koji nas u ovom trenutku već može početi zanimati i veseliti, jer će i na Olimpijskim igrama svaka zemlja imati samo jednog predstavnika. Zlato je osvojio Britanac Ben Ainslie, srebro je pripalo njegovom sunarodnjaku Edu Wrightu, dok je broncu uzeo Danac Jonas Hoegh Christensen.
- Šteta je što se danas nije jedrilo, meÄ‘utim i ovako sam zadovoljan. Bronca na Europskom prvenstvu i četvrto mjesto na Svjetskom pokazuju da sam na dobrom putu, da dobro radimo i napredujemo prema Olimpijskim igrama koje su naravno glavni cilj ove godine. Ima detalja na kojima treba poraditi, tu su i pripreme u Weymouthu, regatnom polju olimpijske regate, tako da mislim da će do OI sve biti savršeno i da ću biti apsolutno spreman – kaže Ivan.

Puno uzbuÄ‘enja očekuje nas sutra na Svjetskom prvenstvu za klasu 470 u Barceloni. Još dva plova odjedrena su danas, ukupno 12. Šime Fantela i Igor Marenić su nakon 12 jedrenja četvrti, s istim bodovima kao trećeplasirana braća Lindgren iz Finske. Argentinci Calabrese/De la Fuente na petom mjesto zaostaju devet bodova, što takoÄ‘er nije nedostižno. Zlato su osigurali Australci Matthew Belcher i Malcolm Page, srebrni su Francuzi Leboucher/Garos.
- Svaki plov za odličja je zanimljiv i uvijek je neka borba, barem nama ha ha, sutra naročito. Cilj za sutra je odjedriti što bolji plov, ne razmišljati puno o konkurenciji, barem u početku regate, a dalje vidjet ćemo – staloženo je komentirao iskusni Igor Marenić.
Na prošla tri svjetska prvenstva Fantela/Marenić su osvojili jedno zlato i dvije bronce.

Kod ženskih posada bit će krajnje neizvjesno za sve tri medalje, zasad vode Britanke Hanah Mills i Saskia Clark, no i onaj dio koji nas više zanima maksimalno je neizvjestan. U dva psihički vrlo teška plova Enia Ninčević i Romana Župan uspjele su se prema neslužbenim rezultatima izboriti za dva boda prednosti u odnosu na Austrijanke Vadlau/Schimak i četiri u odnosu na Ruskinje Ivanovu/Krutskikh. Zadnji plov odlučit će koje će dvije od te tri posade nastupiti na Olimpijskim igrama.
- Borba živaca, igra velika, prvi plov je bio jako emotivan i strašan, jer su nas bile prošle i Austrijanke i Ruskinje. U drugom smo probale jedriti što čišÄ‡e glave i dobro je ispalo. Mislim da sutra neće biti jednostavno, ali mislim da smo danas ponajviše same sebi dokazale da možemo, da smo se probudile i da sutra može biti samo bolje – zadovoljna je bila Romana Župan.

Još dva plova odjedrena su i na SP Laser Radiala u Njemačkoj, Tina Mihelić napravila je još jedan korak naprijed i nakon osam jedrenja se nalazi na 14. mjestu meÄ‘u 135 kormilarki.
- Uglavnom danas sam u vjetar gubila, a niz vjetar dobivala mjesta. Kineskinja stvarno savršeno jedri kod nje se ne može primijetiti da negdje u regati gubi, samo ide naprijed. Ostale cure, mislim da su danas imale jednu dobru i jednu lošiju tako da će se bodovi još više meÄ‘usobno smanjiti, sutra je važan dan koji će prelomiti sve i trebam biti spremna odjedriti najbolje što znam. – rekla nam je Tina.
Kineskinja Xu Lijija je prva. Zadnji dan natjecanja za Laser Radial je nedjelja 20. svibnja.


Recent Nautical News Entries

Rafael Nadal kupio poljski katamaran

Rafael Nadal prodaje svoju jahtu Monte Carlo 76 dugu 23 metra za 2,6 milijuna eura.

July.23.2019

Nimbus W9 - zvijer za vikend

Nimbus W9 motorni brod godine!

July.02.2019

Jedrilica koja se puni besplatno i nimalo ne zagađuje okoliš

Jedrilica koja se puni besplatno, čuva more i nimalo ne zagađuje okoliš - zvuči savršeno?

June.03.2019

Novi Deluxe Superior brod "Nautilus"

19 luksuznih kabina osigurava smještaj za 38 putnika.

May.13.2019

U Splitu otvoren 21. Croatia Boat Show

Na splitskoj Zapadnoj obali u četvrtak je otvoren 21. međunarodni "Croatia Boat Show" koji je okupio više od 300 izlagača iz 25 zemalja svije

April.15.2019