Kljaković Gašpić četvrti, Fantela/Marenić sutra jedre za medalju


 

    ivan_kljakovic_gaspic_falmouth_2012.jpg 

Ivan Kljaković Gašpić zauzeo je četvrto mjesto na Svjetskom prvenstvu Finna. Šime Fantela i Igor Marenić kao četvrti ulaze u plov za odličja na SP 470. Zadnji plov sutra odlučuje i hoće li Enia Ninčević i Romana Župan biti olimpijke, zasad su unutar norme. Tina Mihelić na SP Laser Radiala je 14.

Izjave: Igor MarenićRomana Župan.

Uzbudljiv je dan iza nas, a isti takav nam slijedi. U 12 sati po hrvatskom vremenu trebao je startati plov za odličja na Svjetskom prvenstvu klase Finn u britanskom Falmouthu. MeÄ‘utim, za razliku od jučerašenjeg vjetrovitog dana danas je bila bonaca. Flota je isplovila, plutala nekoliko sati, dok suci nisu oglasili da je prvenstvo gotovo i da se danas neće jedriti. Ivanu Kljakoviću Gašpiću pripalo je tako izvrsno četvrto mjesto, odnosno treće meÄ‘u nacijama, što je podatak koji nas u ovom trenutku već može početi zanimati i veseliti, jer će i na Olimpijskim igrama svaka zemlja imati samo jednog predstavnika. Zlato je osvojio Britanac Ben Ainslie, srebro je pripalo njegovom sunarodnjaku Edu Wrightu, dok je broncu uzeo Danac Jonas Hoegh Christensen.
- Šteta je što se danas nije jedrilo, meÄ‘utim i ovako sam zadovoljan. Bronca na Europskom prvenstvu i četvrto mjesto na Svjetskom pokazuju da sam na dobrom putu, da dobro radimo i napredujemo prema Olimpijskim igrama koje su naravno glavni cilj ove godine. Ima detalja na kojima treba poraditi, tu su i pripreme u Weymouthu, regatnom polju olimpijske regate, tako da mislim da će do OI sve biti savršeno i da ću biti apsolutno spreman – kaže Ivan.

Puno uzbuÄ‘enja očekuje nas sutra na Svjetskom prvenstvu za klasu 470 u Barceloni. Još dva plova odjedrena su danas, ukupno 12. Šime Fantela i Igor Marenić su nakon 12 jedrenja četvrti, s istim bodovima kao trećeplasirana braća Lindgren iz Finske. Argentinci Calabrese/De la Fuente na petom mjesto zaostaju devet bodova, što takoÄ‘er nije nedostižno. Zlato su osigurali Australci Matthew Belcher i Malcolm Page, srebrni su Francuzi Leboucher/Garos.
- Svaki plov za odličja je zanimljiv i uvijek je neka borba, barem nama ha ha, sutra naročito. Cilj za sutra je odjedriti što bolji plov, ne razmišljati puno o konkurenciji, barem u početku regate, a dalje vidjet ćemo – staloženo je komentirao iskusni Igor Marenić.
Na prošla tri svjetska prvenstva Fantela/Marenić su osvojili jedno zlato i dvije bronce.

Kod ženskih posada bit će krajnje neizvjesno za sve tri medalje, zasad vode Britanke Hanah Mills i Saskia Clark, no i onaj dio koji nas više zanima maksimalno je neizvjestan. U dva psihički vrlo teška plova Enia Ninčević i Romana Župan uspjele su se prema neslužbenim rezultatima izboriti za dva boda prednosti u odnosu na Austrijanke Vadlau/Schimak i četiri u odnosu na Ruskinje Ivanovu/Krutskikh. Zadnji plov odlučit će koje će dvije od te tri posade nastupiti na Olimpijskim igrama.
- Borba živaca, igra velika, prvi plov je bio jako emotivan i strašan, jer su nas bile prošle i Austrijanke i Ruskinje. U drugom smo probale jedriti što čišÄ‡e glave i dobro je ispalo. Mislim da sutra neće biti jednostavno, ali mislim da smo danas ponajviše same sebi dokazale da možemo, da smo se probudile i da sutra može biti samo bolje – zadovoljna je bila Romana Župan.

Još dva plova odjedrena su i na SP Laser Radiala u Njemačkoj, Tina Mihelić napravila je još jedan korak naprijed i nakon osam jedrenja se nalazi na 14. mjestu meÄ‘u 135 kormilarki.
- Uglavnom danas sam u vjetar gubila, a niz vjetar dobivala mjesta. Kineskinja stvarno savršeno jedri kod nje se ne može primijetiti da negdje u regati gubi, samo ide naprijed. Ostale cure, mislim da su danas imale jednu dobru i jednu lošiju tako da će se bodovi još više meÄ‘usobno smanjiti, sutra je važan dan koji će prelomiti sve i trebam biti spremna odjedriti najbolje što znam. – rekla nam je Tina.
Kineskinja Xu Lijija je prva. Zadnji dan natjecanja za Laser Radial je nedjelja 20. svibnja.


Recent Nautical News Entries

Nimbus W9 - zvijer za vikend

Nimbus W9 motorni brod godine!

July.02.2019

Jedrilica koja se puni besplatno i nimalo ne zagađuje okoliš

Jedrilica koja se puni besplatno, čuva more i nimalo ne zagađuje okoliš - zvuči savršeno?

June.03.2019

Novi Deluxe Superior brod "Nautilus"

19 luksuznih kabina osigurava smještaj za 38 putnika.

May.13.2019

U Splitu otvoren 21. Croatia Boat Show

Na splitskoj Zapadnoj obali u četvrtak je otvoren 21. međunarodni "Croatia Boat Show" koji je okupio više od 300 izlagača iz 25 zemalja svije

April.15.2019

Danas počinje međunarodni nautički sajam Croatia Boat Show u Splitu

Izuzetna nam je čast najaviti 21. CROATIA BOAT SHOW, koji pocinje danas na Zapadnoj obali u Splitu.

April.11.2019