Poruka Ministra povodom Europskog dana pomorstva


Povodom Europskog dana pomorstva koji se od 2008. godine obilježava 20. svibnja, ministar pomorstva prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić upućuje poruku:

Zaštita i očuvanje mora i obala neki su od izazova globalizacije na koji i Hrvatska kao tradicionalno pomorska zemlja iznalazi rješenja održivog razvoja, a kroz težnju za gospodarskim napretkom u pomorskoj ekonomiji. Održivi razvoj svih obalnih područja u Europskoj uniji zajednički je cilj koji se može postići uz iznimno vrednovanje i puno ostvarivanje potencijala koji predstavlja more i s njim povezane aktivnosti.

Kao i u Europskoj uniji, pomorstvo i ostale aktivnosti vezane uz more iznimno su važne za ukupno gospodarstvo Republike Hrvatske, s naglaskom na njihov izravan gospodarski učinak na zapošljavanje stanovništva.

Obzirom da će Hrvatska 2013. godine postati punopravna članica Europske unije, već sada dajemo aktivan doprinos u odnosu na daljnji razvoj Integrirane pomorske politike Europske unije.

Hrvatska je pomorska zemlja duge tradicije s 18 tisuća aktivnih pomoraca od kojih 14 tisuća plovi u meÄ‘unarodnoj plovidbi. Ujedno, Hrvatska je i država zastave u čijim su upisnicima upisano 1600 brodova, 1800 jahti i 118 000 brodica, a morska obala koja se proteže na 6278 kilometara uključujući 1.244 otoka, hridi i grebena, predstavlja neprocjenjivo nacionalno bogatstvo. Ministarstvo pomorstva u definiranju strateških ciljeva razvoja nacionalne pomorske ekonomije pridaje veliku pažnju održivom gospodarskom razvoju od mora i uz more.

Europski dan pomorstva obilježava se u cilju naglašavanja važnosti mora i oceana i skretanja pozornosti na važna pitanja s kojima se susreću pomorske države i pomorsko gospodarstvo. Ovogodišnje središnje obilježavanje organizirano je u Gothenburgu, na temu „Održivi razvoj od oceana, mora i obala: Plavi razvoj”.

Recent Nautical News Entries

Pristajanje bez muke i stresa uz pomoć virtualnog odbojnika

Pristajanje u marinama gdje mjesta ima malo, a plovila puno, nije baš lagan zadatak čak i za iskusne nautičare u nekim situacijama

February.10.2020

29. zagrebački sajam nautike

Interes za izlaganje raste iz godine u godinu, a na sajmu će se predstaviti gotovo svi važniji domaći brodograditelji: Pičuljan, Grginić jahte

January.21.2020

Taiga na struju juri čak 104 km/h

Taiga na struju juri čak 104km/h.

December.16.2019

S Otvorenim morem besplatno na nautički sajam

Najveći nautički sajam u ovom dijelu Europe - Biograd Boat Show - i ove godine obara rekorde. Organizatori iz tvrtke Ilirija najavljuju 400 izlagač

October.18.2019