"To je gusarenje i terorizam": Hrvatskom ribaru u ZERP-u Talijani uništili mreže vrijedne 100 tisu


"To je gusarenje i terorizam": Hrvatskom ribaru u ZERP-u Talijani uništili mreže vrijedne 100 tisuća kuna

INCIDENT koji se dogodio izmeÄ‘u hrvatskih i talijanskih ribara u noći s utorka na srijedu, na otvorenom moru u području ZERP-a, 30-ak milja zapadno od Dugog otoka, jutros je urodio kaznenim prijavama. Saša Eles, kapetan koćarice Virginija I, zadarskoj je pomorskoj policiji prijavio zapovjednike talijanskih ribarica koje su mu uništile ribarske mreže. 

 

"Oko 10 sati u službene prostorije Pomorske policije pristupio je ribar s područja Lošinja i prijavio da su mu na otvorenom moru, na udaljenosti od 10-12 milja od granice Republike Hrvatske, dvije talijanske ribarice uništila oko 6 tisuća metara dužnih mreža stajačica vrijednih preko 100 tisuća kuna. O dogaÄ‘aju je upoznato i nadležno Državno odvjetništvo u Zadru te je od zaprimljena kaznena prijava, a o dogaÄ‘aju se provodi kriminalističko istraživanje", pojasnio je glasnogovornik zadarske policije Elis Žodan.

 

20-ak talijanskih ribarskih brodova opkolilo je hrvatsku koćaricu i namjerno im uništilo mreže koje su se nalazile u moru

 

Kako je Saša Eles ispričao za Novi radio, 20-ak talijanskih ribarskih brodova opkolilo je hrvatsku koćaricu i namjerno im uništilo mreže koje su se nalazile u moru. Eles je još uvijek u šoku zbog ovog posljednjeg bliskog susreta sa susjedima, a još više razočaran hrvatskim pomorskim vlastima koje već godinama ignoriraju ovakve incidente.

 

"Taman smo se spremali za početi dizati te mreže. Najprije je jedna koća došla, prošla 50-ak metara meni uz krmu i pravo u mreže. Kada sam shvatio da to nije slučajno onda sam zvao našu Obalnu stražu koja je obećala dignuti avion, ali od toga nije bilo ništa. U meÄ‘uvremenu su nam rasturali po mrežama. Bila je grupica od jedno 20-ak brodova, ali s ova dva broda sam bio u direktnom, gotovo fizičkom kontaktu. Sve je iskidano, imamo veliku materijalnu štetu", prepričava Eles.

 

"Tvrdim i stojim iza toga da je to čin gusarenja, teroristički čin"

 

Kada je shvatio da pomoć od hrvatske lučke kapetanije neće stići, Eles je kontaktirao lučku kapetaniju u Anconi i zatražio pomoć, no bez uspjeha jer ondje kaže, nitko navodno zbog jezične barijere nije razumio u čemu je problem. I tako je posada koćarice Virginija I ostala bez glavnog alata kojim love ribu i prehranjuju svoje obitelji. 

 

Saša Eles ovaj dogaÄ‘aj ocjenjuje kao teroristički čin i poziva nadležno ministarstvo da konačno reagira, budući da ovaj posljednji incident nije usamljen slučaj. "Tvrdim i stojim iza toga da je to čin gusarenja, teroristički čin i molim i tražim od moga ministarstva da poduzme sve moguće mjere da spriječi u budućnosti ovakve nemile dogaÄ‘aje", kaže Eles.

 

Hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova još se uvijek nije oglasilo.


Recent Nautical News Entries

Uskoro počinje 22. Croatia Boat Show

Grad Split će od 22. do 26. travnja 2020. biti domaćin sajma koji okuplja najznačajnija imena hrvatske i svjetske nautičke elite.

February.24.2020

Pristajanje bez muke i stresa uz pomoć virtualnog odbojnika

Pristajanje u marinama gdje mjesta ima malo, a plovila puno, nije baš lagan zadatak čak i za iskusne nautičare u nekim situacijama

February.10.2020

29. zagrebački sajam nautike

Interes za izlaganje raste iz godine u godinu, a na sajmu će se predstaviti gotovo svi važniji domaći brodograditelji: Pičuljan, Grginić jahte

January.21.2020

Taiga na struju juri čak 104 km/h

Taiga na struju juri čak 104km/h.

December.16.2019