Talijani grade hibridnu jahtu za milijunaše koji brinu o okolišu


Nova megajahta omogućit će milijunašima da mirne savjesti uživaju na svojim plovećim palačama bez straha da ugrožavaju planet zahvaljujući hibridnom pogonu i ekološkom dizajnu. Taj će ih ekološki luksuz koštati 30 milijuna dolara.

 

Columbus Sport je 39,6 metara duga jahta iz talijanskog brodogradilišta Palumbo, koju pogoni kombinacija dizelskog i elektromotora. Elektromotor će moći pogoniti brod do brzine od 7,5 čvorova, nakon čega će se uključiti dizelski motor. Motori koji zajedničkim radom smanjuju potrošnju proizvode i energiju za sve sustave na brodu.

ProizvoÄ‘ači tvrde kako je ovo prva jahta koja štiti okoliš i planet dok se njome plovi. 

- Ovaj brod je stvarno inovativan koncept jer spaja moderne linije, visoku tehnologiju i ekološka rješenja - kaže Giuseppe Palumbo, direktor napuljskog brodogradilišta. Ugradili su i kaljužni separator koji sprječava da u more iscuri nafta. Smanjenju potrošnje pomaže i aluminijska oplata te brodski skelet od lakih materijala. Palumbo kaže da, iako postoje brže i snažnije jahte, njihova omogućuje bolju upravljivost te smanjuje buku i troškove održavanja.

Iako je ova jahta zelena, proizvoÄ‘ači nisu štedjeli na luksuzu pa se na 30 milijuna dolara vrijednom brodu stvarno udobno može smjestiti osmero putnika. Za njih su tu uz vlasničku i tri prostrane kabine. Na velikoj palubi svi će putnici imati dovoljno prostora za sunčanje tijekom dana i zabavu navečer, piše CNN.

Jahta Columbus Sport koja se gradi u Italiji bit će gotova u kolovozu sljedeće godine. Na brod koji će zadovoljavati najnovije ekološke propise o putnicima će se brinuti sedmero članova posade.


Recent Nautical News Entries

Uskoro počinje 22. Croatia Boat Show

Grad Split će od 22. do 26. travnja 2020. biti domaćin sajma koji okuplja najznačajnija imena hrvatske i svjetske nautičke elite.

February.24.2020

Pristajanje bez muke i stresa uz pomoć virtualnog odbojnika

Pristajanje u marinama gdje mjesta ima malo, a plovila puno, nije baš lagan zadatak čak i za iskusne nautičare u nekim situacijama

February.10.2020

29. zagrebački sajam nautike

Interes za izlaganje raste iz godine u godinu, a na sajmu će se predstaviti gotovo svi važniji domaći brodograditelji: Pičuljan, Grginić jahte

January.21.2020

Taiga na struju juri čak 104 km/h

Taiga na struju juri čak 104km/h.

December.16.2019