Chicago Tribune: Split je prilično stvaran i živahan grad na obali


Foto: Duje Bonačić/HR Foto

AMERIÄŒKI dnevni list Chicago Tribune tijekom ovog tjedna objavio je članak o Splitu. U tekstu nazvanom "Hrvatska povijest živi u modernom Splitu" autor se osvrnuo na sve ljepote ovog grada na jadranskoj obali ističući i sve njegove raznolikosti. Od Dioklecijanove palače, Matejuške i Peristila sve do Marjana i rive.

"Dok su svi obalni gradovi Hrvatske skrojeni za turizam, Split je prilično stvaran i živahan. Odmara odmah uz Jadransko more na slavnoj dalmatinskoj obali i drugi je najveći grad u Hrvatskoj. Užurbana metropola, grad s lukom, velika tranzitna točka te top destinacija za razgledanje, sve u jednom. Split ima sve zamke modernog grada, ali pobliži pogled na preživjelu fasadu rimske palače pored luke otkriva njegove drevne korijene", opisuje autor Split.

"U blizini starog dijela grada nalazi se muzej posvećen Ivanu Meštroviću koji je hrvatski pandan Rodina"

Dodaje i kako Split krasi rimska palača cara Dioklecijana u kojoj danas obitavaju mnogi građani. "Danas je taj veliki prostor često dom i a cappella pjevačima, klapama koje su esencijalna dalmatinska glazba. Ove pjesme o pomorskom životu, o izgubljenim i pronađenim ljubavima žare srca mnogih Hrvata, ali i turista", nastavlja autor.

"U blizini starog dijela grada nalazi se muzej posvećen Ivanu Meštroviću koji je hrvatski pandan Rodina. Meštrovićeve skulpture, koje ilustriraju biblijske, mitološke, političke i svakodnevne teme nalaze se posvuda u Hrvatskoj, na ulicama, trgovima i u muzejima. Njegov rad pojavljuje se i u SAD-u, tako je jedna skulptura divovskog ratnika postavljena i u Grant Parku u Chicagu", objašnjava novinar Chicago Tribunea. 

"Marjan je veliki nerazvijeni 'ispljuvak parka'"


Nakon toga se osvrće i na moderni Split te opisuje Matejušku te njenu svakodnevnu gužvu koja nastaje zahvaljujući brojnim ribarima, a osvrće se i na Marjan.

"Marjan je veliki nerazvijeni 'ispljuvak parka', koji se nalazi odmah do Starog grada, a u kojem se osjećate kao da ste našli komad divljine, kao da je kamen odvaljen od kamena. Sa svojim  skrivenim plažama i kilometarskim pješačkim i biciklističkim stazama ovo je mjesto gdje se Splićani idu odmarati", komentira novinar te tekst zaključuje komentarom o splitskoj rivi: "More Hrvata slijeva se sa zidina Dioklecijanove palače preko rive. Lokalci završavaju svoj dan sa stilom, uživajući u životu jednostavnih užitaka u gradu koji neprimjetno maše prošlosti i sadašnjosti".


Recent Nautical News Entries

Pristajanje bez muke i stresa uz pomoć virtualnog odbojnika

Pristajanje u marinama gdje mjesta ima malo, a plovila puno, nije baš lagan zadatak čak i za iskusne nautičare u nekim situacijama

February.10.2020

29. zagrebački sajam nautike

Interes za izlaganje raste iz godine u godinu, a na sajmu će se predstaviti gotovo svi važniji domaći brodograditelji: Pičuljan, Grginić jahte

January.21.2020

Taiga na struju juri čak 104 km/h

Taiga na struju juri čak 104km/h.

December.16.2019

S Otvorenim morem besplatno na nautički sajam

Najveći nautički sajam u ovom dijelu Europe - Biograd Boat Show - i ove godine obara rekorde. Organizatori iz tvrtke Ilirija najavljuju 400 izlagač

October.18.2019