S plaža u "kapute": Glavnina kiše tek stiže, hladno i u novom tjednu!


Stigla je dugo najavljivana promjena vremena. Donijela ju je ciklona s pripadajućom hladnom frontom. Da se kojim slučajem ovakav prodor dogodio u nekom od zimskih mjeseci, opet bi gradovi uz obalu i srednjodalmatinski otoci bili pod priličnom debelim snježnim pokrivačem. Kako se nalazimo u sredini svibnja, snijega u Dalmacije nije bilo do sada, no bilo ga je diljem Like, Gorskog kotara i planina sjeverozapadne Hrvatske gdje se snježna granica spuštala i do niskih 700 metara nadmorske visine. Snijeg je zabijelio Delnice, Ravnu Goru, ÄŒabar, u Gospiću je bilo susnježice, a temperatura zraka se na Zavižanu spustila na -4°C. Prema dojava iz Begovog Razdolja, visina snijega doseže respektabilnih 30cm!

Snijeg do nedjelje navečer u Dalmaciji nije bilo, no dobar dio Dalmacije zahvatilo je jako zahlaÄ‘enje. Primjerice, sredinom subote u Kninu je izmjereno 30°C, a u nedjelju, u ranim popodnevnim satima samo 7°C! Dogodila se i zanimljivost sredinom nedjelje kada je na šibenskom području temperatura bila oko 10°C, a na splitskom 20°C. Najtoplije je bilo na jugu Dalmacije gdje su temperature dosezale 28°C.

Do 19 sati kiše je bilo većinom sjevernije od Šibenika, a u nadolazećoj noći i u provom dijelu ponedjeljka bit će je i drugdje u Dalmaciji.

Bura preko 100km/h


Najjača bura puhala na podno Velebita gdje je protekle noći bilo i orkanskih udara. U Puli su udari bure prelazili 100km/h, a udari bure u Šibeniku i Splitu dosezali su 85km/h.

U nadolazećoj noći bit će oblačno s čestom kišom, lokalno i pljuskovima s grmljavinom. U najvišem gorju padat će snijeg, a na Dinari i Kamešnici snježna se granica može spustiti i ispod 1000 metara nadmorske visine. Puhat će umjerena bura s jakim udarima. Bit će osjetno hladnije, primjerice temperature zraka u Splitu s kišom i burom u nadolazećoj noći mogla bi biti i niža od 10°C!

ponedjeljak na sjevernom Jadranu promjenjivo oblačno i suho, popodne postupno razvedravanje. U Dalmaciji umjereno do znatno oblačno, povremeno uz kišu. U najvišem gorju moguć je snijeg. Krajem dana prestanak oborine i djelomično razvedravanje, prvo u sjevernoj Dalmaciji. Puhat će umjerena, na udare i jaka bura. Krajem dana okretat će na tramontanu. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 3 do 7°C, uz obalu i na otocima od 8 do 15°C. Najviše dnevne temperature većinom od 13 do 18°C, u Zagori ponegdje i ispod 10°C.

utorak Ä‡e biti pretežno sunčano i suho. Još ujutro u Dalmaciji može biti promjenjive naoblake. Popodne su samo lokalno u Zagori mogući slabi pljuskovi. Puhat će slaba do umjerena tramontana, ponegdje na moru pojačana, slabit će prema večeri i na sjevernom Jadranu okrenuti na slabo jugo. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 5 do 9°C, uz obalu i na otocima od 10 do 15°C. Najviše dnevne temperature većinom od 18 do 23°C.

Novo pogoršanje u srijedu


srijedu promjenjivo oblačno sa sunčanim razdobljima. Već od jutra na sjevernom Jadranu novo jače naoblačenje s kišom, pljuskovima i grmljavinom, u drugom dijelu dana proširit će se na Dalmaciju. Najviše kiše past će u zaobalju, osobito u zaleÄ‘u Kvarnera gdje će oborine biti obilnije, a moguć je i snijeg u planinama iznad 1000 metara nadmorske visine. U početku će puhati jugo i jugozapadnjak, prvo će na sjevernom Jadranu okrenuti na buru i sjeverozapadnjak, širit će se u drugom dijelu dana na Dalmaciji. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 4 do 8°C, uz obalu i na otocima od 12 do 17°C. Najviše dnevne temperature većinom od 17 do 24°C, no sredinom dana na sjevernom Jadranu jače zahlaÄ‘enje koje će se prema večeri širiti na Dalmaciju.

U prvom dijelu Äetvrtka oblačno, povremeno uz kišu, u najvišem gorju moguć je i snijeg. Tijekom dana postupno razvedravanje. pa će popodne i navečer biti suho. Puhat će umjerena do jaka bura i tramontana, ponegdje i olujna. Bit će hladno s najvišim dnevnim temperaturama od 15 do 20°C.

petak pretežno sunčano. Bura će sve više slabiti, a danju će zapuhati slab vjetar s mora. Jutro će biti vrlo hladno za dio godine. Tako će se u kotlinama Zagore temperature približiti 0°C, uz obalu i na otocima od 8 do 13°C. Najviše dnevne temperature u umjerenom porastu i bit će od 18 do 23°C.

Topliji vikend s jugom


subotu pretežno sunčano s nešto više oblaka navečer, zadržat će se suho. Noću slab burin, danju će zapuhati slabo jugo koje će navečer biti u postupnom jačanju. Jutro malo toplije u odnosu na petak, najviše dnevne temperature u daljnjem poratu, od 20 do 25°C.

nedjelju djelomično sunčano sa sve više oblaka prema kraju dana kada je moguća slaba kiša. Jugo će sve više jačati pa će navečer biti jako. Još malo toplije, osobito ujutro.


Recent Nautical News Entries

Uskoro počinje 22. Croatia Boat Show

Grad Split će od 22. do 26. travnja 2020. biti domaćin sajma koji okuplja najznačajnija imena hrvatske i svjetske nautičke elite.

February.24.2020

Pristajanje bez muke i stresa uz pomoć virtualnog odbojnika

Pristajanje u marinama gdje mjesta ima malo, a plovila puno, nije baš lagan zadatak čak i za iskusne nautičare u nekim situacijama

February.10.2020

29. zagrebački sajam nautike

Interes za izlaganje raste iz godine u godinu, a na sajmu će se predstaviti gotovo svi važniji domaći brodograditelji: Pičuljan, Grginić jahte

January.21.2020

Taiga na struju juri čak 104 km/h

Taiga na struju juri čak 104km/h.

December.16.2019