Skandalozno: Ilegalni mulići niču dubrovačkim uvalama


Jedan Dubrovčanin prije nekoliko dana htio se okupati na svom omiljenom kupalištu Piplić, u Uvali Lapad. No, do njega nije mogao pristupiti, jer je kupalište, u tom vremenu, "zauzeo" brod "Velebit", koji je bio vezan na nelegalno izgraÄ‘enom muliću, koji se nalazi baš na mjestu tog Dubrovčanima omiljenog kupališta.

Naime, na mjestu kupališta Piplić netko je odlučio izgraditi jedan montažni mulić, koji bi trebao poslužiti svrsi vezivanja megajahti, megabrodova, megaplovila i ostalog "megasvega", čemu svakako nije mjesto u Uvali Lapad.

Vlahušić otvorio zabranjeni mul na Pipliću

Gradnja nelegalnog mulića, na kupalištu Piplić, dovršena je u rekordno brzom roku, unatoč činjenici kako je dobar dio dubrovačke javnosti protiv te gradnje, ali i unatoč činjenici kako postoji pravomoćno Rješenju Lučke kapetanije Dubrovnik, kojim se Gradu Dubrovniku, kao investitoru radova na izgradnji montažnoga mulića, bez odgode zabranjuju svi daljnji radovi na izgradnji istoga, piše portaloko.

Da kod nas pravomoćno rješenje ne znači gotovo ništa, da s njim možete obrisati onu stvar, zorno je demonstrirao dubrovački gradonačelnik Vlahušić, svečano otvorivši upravo taj ilegalni mulić, uz svekoliko veselje i pljesak dvadesetak nazočnih tzv. "malih brodara". Dakle, ne samo da se gradonačelnik Vlahušić oglušio na pravomoćno Rješenje jedne državne institucije, za koje je nedvojbeno znao da postoji, nego je, vjerojatno prkoseći "nekome", upravo on svečano otvorio taj nelegalni mulić.

Nisu jasni motivi a niti postupci Lučke kapetanije Dubrovnik, koja, obzirom da se, zahvaljujući izmeÄ‘u ostalog i njihovom Rješenju, montažni mul nalazi izvan plovidbenog puta, nije postavila ploču na kojoj će upravo to i pisati: Zabranjuje se svako pristajanje i vezivanje (‘berthing not allowed’), piše dalje portaloko.

Reagiralo Ministarstvo, ali...

 

Kao grom iz vedra neba odjeknula je ovih dana informacija kako je Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture, od Lučke kapetanije Dubrovnik "zatražilo žurno postupanje" po pitanju postavljanja "službenog znaka" ZABRANJENO PRISTAJANJE u Uvali Lapad, na predjelu kupališta Piplić.

Ovaj dopis, osim što je dostavljen Lučkoj kapetaniji, dostavljen je i udruzi Prvenstva dubrovačkih kupališta u vaterpolu, koja je i zatražila očitovanje odnosno postupanje naležnog ministarstva.

Ministarstvo je tako vrlo zorno dalo do znanja na čijoj je strani, što misli o gradnji tog nakaradnog mulića, naravno i što misle o potezima gradonačelnika Vlahušića i lučkog kapetana Beusana. U svakoj civiliziranoj državi, nakon ovakvog preokreta, mnogi bi se posuli pepelom, ispričali se javnosti na neprimjerenim i nedostojnim potezima, opravdavali bi se nekakvim neznanjem, podmetanjem papira na potpis ili slično, te mulić po hitnom postupku, pod okriljem noći, uklonili.

Umjesto uklanjanja, niknuo novi ilegalni mul

No, ne da se nitko iz Lučke kapetanije ili iz Grada Dubrovnika nije ispričao graÄ‘anstvu niti posuo pepelom po glavi, nego upravo suprotno: Dan nakon što je dopis iz Ministarstva dospio u Lučku kapetaniju Dubrovnik, javljeno je kako se gradi novi ilegalni mulić u Uvali Lapad. Investitor, gle čuda, nepoznat.

Fotografije te nove devastacije gradnje još jednog mulića, graÄ‘ani su snimili te poslali u redakciju portalaoko, koji na kraju teksta piše: Mi ih objavljujemo s nadom kako će iste netko u nadležnom Ministarstvu vidjeti, te povući zakonom predviÄ‘ene poteze. Koji neće ostati samo na slanju dopisa kojim se ‘žurno traži postupanje po pitanju postavljanja znaka zabrane pristajanja’, nego nešto puno, puno konkretnije. Dubrovačka javnost to očekuje.


Recent Nautical News Entries

Pristajanje bez muke i stresa uz pomoć virtualnog odbojnika

Pristajanje u marinama gdje mjesta ima malo, a plovila puno, nije baš lagan zadatak čak i za iskusne nautičare u nekim situacijama

February.10.2020

29. zagrebački sajam nautike

Interes za izlaganje raste iz godine u godinu, a na sajmu će se predstaviti gotovo svi važniji domaći brodograditelji: Pičuljan, Grginić jahte

January.21.2020

Taiga na struju juri čak 104 km/h

Taiga na struju juri čak 104km/h.

December.16.2019

S Otvorenim morem besplatno na nautički sajam

Najveći nautički sajam u ovom dijelu Europe - Biograd Boat Show - i ove godine obara rekorde. Organizatori iz tvrtke Ilirija najavljuju 400 izlagač

October.18.2019