Pomorci ostali zatočeni u Jemenu i Togou


I dalje je, na žalost, neizvjesno kada će se završiti višemjesečna drama posada brodova „Katina“ i „Verzina“ šibenskog Brodarstva koji su od 1. rujna prošle godine u svojevrsnom „zarobljeništvu“ u jemenskoj luci Hodeidah, odnosno u luci Lomo u Togou.

Kalvarija pomoraca na brodu „Katina“, na čelu s kapetanom Davorom Brozičevićem iz Rijeke, meÄ‘u kojima su i Hrvati Branko Mičetić, Giovani Senčić, Vlado Podobnik i Denis Malnar, te dvojice Hrvata, Gorana Stepanovića i Ante Zore, kapetana i upravitelja broda „Verzina“u Togou se nastavlja unatoč javnim obećanjima Vitomira Jurage, vlasnika šibenske tvrtke Brodarstvo, u čijem su vlasništvu spomenuti brodovi, da je na pomolu rješenje i sretan povratak pomoraca u domovinu. -U proteklih osam mjeseci Juraga se nadavao obećanja, ali od toga ništa nije ispunio.

Vitomir Juraga

Niti im je, kako je vama javno obećao, isplaćena jedna od više zaostalih plaća, niti su se pomorci vratili svojim kućama. U posljednjih 14-tak dana nisam uspio s njim razgovarati, ali smo razmijenili više poruka. Vjerujući da će ih moći izvući iz Togoa, za Stepanovića i Zoru Sindikat pomoraca Hrvatske je kupio zrakoplovne karte, ali ih ne puštaju tamošnje lučke vlasti jer ih nema tko zamijeniti na brodu. Već smo jednom morali mijenjati termin leta, a posljednji je bio za 22 sata u četvrtak.

Na žalost, ni taj let nije iskorišten, pa smo do sada u dva navrata morali na 24 tisuće kuna, koliko stoji karta, morali doplaćivati po 1700 kuna zbog promjene termina. Kako ni ovaj posljednji termin nije iskorišten, nećemo više ugovarati novi dok se situacija potpuno ne razriješi, kazao nam je Predrag Brazzoduro, tajnik SHP-a. Jedina utješna stvar u ovom trenutku je, kaže Brazzoduro, da pomorci nisu ni žedni, ni gladni.

Novi kupac

-Navodno se pojavio novi kupac brodova koji je zatočenim pomorcima za narednih sedam dana osigurao hranu, vodu i gorivo za rad pomoćnog motora. Na žalost, u najboljem slučaju, kupoprodaja brodova bi se mogla okončati za mjesec dana, kaže Brazzoduro. Inače, on ne vidi razlog zašto pomorci Katine sve ove mjesece ne žele napustiti brod dok im se ne isplate plaće. -Bili na brodu ili ne, nema nikakve garancije da će dobiti plaće.

Pogreška je što vlasnici brodova uopće zadržavaju posadu na tako „zarobljenim“ brodovima. ÄŒim se pojavi problem, a ne riješi se u roku sedam dana, treba iskrcati teret i posadu, te tako izbjeći, i za vlasnika, i za posadu, ovu mučnu situaciju i kalvariju, smatra Predrag Brazzoduro.

MARIJAN DŽAMBO


Recent Nautical News Entries

Pristajanje bez muke i stresa uz pomoć virtualnog odbojnika

Pristajanje u marinama gdje mjesta ima malo, a plovila puno, nije baš lagan zadatak čak i za iskusne nautičare u nekim situacijama

February.10.2020

29. zagrebački sajam nautike

Interes za izlaganje raste iz godine u godinu, a na sajmu će se predstaviti gotovo svi važniji domaći brodograditelji: Pičuljan, Grginić jahte

January.21.2020

Taiga na struju juri čak 104 km/h

Taiga na struju juri čak 104km/h.

December.16.2019

S Otvorenim morem besplatno na nautički sajam

Najveći nautički sajam u ovom dijelu Europe - Biograd Boat Show - i ove godine obara rekorde. Organizatori iz tvrtke Ilirija najavljuju 400 izlagač

October.18.2019