"Ljeto" u subotu, "jesen" u nedjelju i ponedjeljak!


Za nama je već prvih deset dana svibnja koji će ostat upamćeni kao jedan od najtoplijih početaka svibnja od početka slubenih meteoroloških mjerenja. Ova godina, općenito, vrvi meteorološkim esktremima jer se izmjenjuju izrazito topla i izrazito hladna razdoblja. Taj "ritam", već je sada izvjesno, nastavit će se i slijedećih dana!

More se postupno grije pa mu temperature polagano dosežu 20°C, koliko je u četvrtak izmjereno na Lastovu.

Pretežno vedro bit će i tijekom petka. U noći će puhati slaba bura, danju slab do umjeren maestral, samo će popodne na otvorenom moru biti pojačanog sjeverozapadnjaka. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 12 do 15°C, uz obalu i na otocima od 16 do 22°C. Najviše dnevne temperature od 25 do 30°C.

Bez juga


Subota Ä‡e biti zadnji stabilni dan u nizu. Sa sjeverozapada Europe brzo će nam se primicati frontalni poremećaj sa znatno hladnijim zrakom. Za razliku od većine promjena vremena na našem području, zanimljivo je da nadolazeću promjenu neće "najaviti" jugo.

 

U subotu će biti pretežno sunčano. U drugom dijelu dana na sjevernom Jadranu postupan porast naoblake, a navečer je ponegdje moguća kiša ili slab pljusak s grmljavinom. U noći slaba bura, danju umjeren sjeverozapadnjak. Prema kraju dana zapuhat će bura koja će navečer na sjevernom Jadranu biti jaka do olujna, podno Velebita su mogući orkanski udari. Jutro toplo. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 14 do 17°C, uz obalu i na otocima od 18 do 23°C. Najviše dnevne temperature od 25 do 30°C. Navečer na sjevernom Jadranu umjeren pad temperature zraka.

U nedjelju umjereno do znatno oblačno uz kraća sunčana razdoblja. Iako će biti dosta suha vremena, povremeno će biti kiše ili pljuskova s grmljavinom. U višim predjelima Dinare i Velebita padat će snijeg. Puhat će umjerena do jaka bura, ponegdje s olujnim udarima. Jutarnje temperature bit će slične najvišim dnevnim koje će na sjevernom Jadranu i sjevernoj Dalmaciji biti od 10 do 15°C, južnije od Šibenika od 17 do 24°C.

Snijeg u najvišem gorju

 

Kiše, pljuskova i grmljavine bit će u prvom dijelu ponedjeljka kada se očekuje glavnina pogoršanja vremena. U najvišim gorju Dalmacije, iznad 1400m nadmorske visine moguće je malo snijega. U drugom dijelu dana prestanak oborina uz djelomično razvedravanje. Puhat će umjerena do jaka bura i bit će hladno za dio godine s najvišim dnevnim temperaturama od 14 do 19°C.

Od utorka Ä‡e biti znatno stabilnije i toplije.


Recent Nautical News Entries

Pristajanje bez muke i stresa uz pomoć virtualnog odbojnika

Pristajanje u marinama gdje mjesta ima malo, a plovila puno, nije baš lagan zadatak čak i za iskusne nautičare u nekim situacijama

February.10.2020

29. zagrebački sajam nautike

Interes za izlaganje raste iz godine u godinu, a na sajmu će se predstaviti gotovo svi važniji domaći brodograditelji: Pičuljan, Grginić jahte

January.21.2020

Taiga na struju juri čak 104 km/h

Taiga na struju juri čak 104km/h.

December.16.2019

S Otvorenim morem besplatno na nautički sajam

Najveći nautički sajam u ovom dijelu Europe - Biograd Boat Show - i ove godine obara rekorde. Organizatori iz tvrtke Ilirija najavljuju 400 izlagač

October.18.2019