Stipanović treći tri dana do kraja!


_bv_4079.jpg 

Tri dana do kraja Svjetskog prvenstva za klasu Laser Tonči Stipanović je izvrstan treći! Mate Arapov i Siniša Mikuličić nadomak su olimpijske norme na Svjetskom prvenstvu za klasu Zvijezda, na pola regate su 14. Ivan Kljaković Gašpić zauzeo je četvrto mjesto na Otvorenom prvenstvu Velike Britanije za Finn. U Zadru je danas počelo Svjetsko prvenstvo za 49er.

Nakon osam jedrenja na Svjetskom prvenstvu za klasu Laser Tonči Stipanović je izvrstan treći! Jedri se u vrlo teškim uvjetima laganog i promijenjivog vjetra, no naš kormilar iz dana u dan dokazuje da je maksimalno spreman i motiviran. Vodeći Australac Tom Slingsby se malo odvojio u bodovima, no ostale dijeli vrlo mala razlika. Još je šest plovova plova do kraja prvenstva, a stanje oko medalja je još sasvim otvoreno. Jako dobar nastup i Daniela Mihelića koji je zasad 13. Svih pet naših kormilara plasiralo se u zlatnu finalnu skupinu. Na 35. mjestu je Milan Vujasinović, 45. je Filip Jurišić, 52. Ivan Taritaš.

Teška borba vodi se na Svjetskom prvenstvu za klasu Zvijezda u francuskom Hyeresu. Mate Arapov i Siniša Mikuličić su odlični 14. nakon tri plova, meÄ‘utim i s tim nikad boljim plasamanom nisu unutar olimpijske norme! Trenutačno su peti meÄ‘u nacijama koje nemaju normu za OI 2012., a četiri su mjesta preostala.
- Mate i Siniša zasad jedre odlično, nemaju nijedan loš ulaz. Danas se jedrilo po oko 20 čvorova vjetra, na početku plova puknuo im je dio opreme, ušli su 19. u cilj, a mogli su biti 12. ÄŒekaju nas još tri teška plova, bit će jako napeto – komentirao je trener Nenad Viali.
Marin i Dan Lovrović takoÄ‘er nisu daleko, na 19. su mjestu, dok su Marin Mišura i Tonko Barač 38. Sutra se jedri četvrti plov prvenstva, nakon čega slijedi dan odmora.

Startalo je i Svjetsko prvenstvo za 49er u Zadru. Kiša koja je padala preko noći i oblaci koji su bili nad Zadarskim kanalom veći dio dana stvorili su dosta poteškoća s vjetrom i dan nije izgledao previše obećavajuće. Srećom, poslijepodne je vjetar ipak bio dovoljno jak i stabilan da se odjedre tri prva plova prvenstva. Pavle Kostov i Petar Cupać izvrsno su otvorili natjecanje s pobjedom u prvom plovu, u drugom su bili solidni 14., nažalost u trećem plovu dana zabilježili su lošije 23. mjesto tako da nakon tri plova zauzimaju 30. mjesto ukupno poretka.
- Bilo je zaista teško, nikad nismo jedrili po ovom vjetru – nasmijao se Pavle Kostov, koji je odrastao u Zadarskom kanalu.
U vrhu poretka ima dosta iznenaÄ‘enja, poveli su Poljaci Przybytek i Kolodzinski. Goran Ivanković i Noa Ninčević su 68. Sutra je start predviÄ‘en u 11 sati, na programu su daljnja tri plova kvalifikacija. Za sutra prognostičari najavljuju značajno bolje vremenske uvjete, i do 20 čvorova vjetra, što bi bili vrlo uzbudljivi uvjeti za natjecanje za ovu klasu.

U britanskom Falmouthu, gdje se idući tjedan održava Svjetsko prvenstvo za klasu Finn protekla tri dana jedrilo se Otvoreno prvenstvo Velike Britanije za finaše. Nastupila su i tri hrvatska kormilara koji se spremaju za SP. Ivan Kljaković Gašpić zauzeo je odlično četvrto mjesto meÄ‘u skoro 90 natjecatelja.
- Flota je bila odlična, kvalitetna. Imali smo dobre uvjete i ova regata je dobro došla da se upoznamo s regatnim poljem. Dobro se osjećam, imam dobru brzinu po jakom vjetru i jedva čekam da svjetsko prvenstvo počne – javio je Ivan iz Velike Britanije.
Iznenađenje regate je da je Scott Giles uzeo naslov prvaka ispred uglavnom nepobjedivog Bena Ainslia.


Recent Nautical News Entries

Pristajanje bez muke i stresa uz pomoć virtualnog odbojnika

Pristajanje u marinama gdje mjesta ima malo, a plovila puno, nije baš lagan zadatak čak i za iskusne nautičare u nekim situacijama

February.10.2020

29. zagrebački sajam nautike

Interes za izlaganje raste iz godine u godinu, a na sajmu će se predstaviti gotovo svi važniji domaći brodograditelji: Pičuljan, Grginić jahte

January.21.2020

Taiga na struju juri čak 104 km/h

Taiga na struju juri čak 104km/h.

December.16.2019

S Otvorenim morem besplatno na nautički sajam

Najveći nautički sajam u ovom dijelu Europe - Biograd Boat Show - i ove godine obara rekorde. Organizatori iz tvrtke Ilirija najavljuju 400 izlagač

October.18.2019